Ny brugerflade lader dig rode med hænderne 'inde' i 3D-skærmen

SpaceTop-projektet giver dig en tredimensionel desktop, hvor man kan bruge hænderne til at manipulere med vinduer og objekter.

Lige nu er touchskærme og augmented reality to hotte emner inden for udviklingen af brugerflader. Men næste skridt kan være en skærm, man kan stikke hænderne ind i og rode rundt på det virtuelle skrivebord.

Det er i hvert fald visionen for SpaceTop-projektet, som er udviklet af MIT-studerende Jinha Lee i forbindelse med et forskningsprojekt hos Microsoft, skriver Wired.

SpaceTop består af en gennemsigtig skærm, som er kombineret med to kameraer, der henholdsvis følger brugerens hænder og hans øjenbevægelser. På den måde er det muligt at vise en 3D-illusion på skærmen, hvor man kan bruge hænderne bag skærmen, og perspektivet justeres efter hvor brugeren kigger hen. Samtidig kan man manipulere med objekterne med hænderne.

3D-skærme bruges allerede til en række formål, men som regel er 3D-illusionen lukket af for selve brugeren. Denne type 3D-skærm vil eksempelvis kunne bruges til design, fordi man mere intuitivt vil kunne manipulere virtuelle objekter med hænderne.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for idéen om, at alle brugerflader skal manipuleres med fagter og bevægelser i fysisk uhåndgribelige illusioner. I et blogindlæg på The Awl påpeger designer Christian Brown, at den inspiration, som brugerfladedesignere har hentet fra science fiction-filmen Minority Report fra 2002, ikke er særlig velegnet for mennesker.

Ifølge Christian Brown blev Minority Reports brugerflade designet til at tage sig godt ud på film, men metaforen er siden blevet overført til de fagter, som blandt andet er blevet populære, efter Apple lancerede iPhone.

Han efterlyser i stedet touch-brugerflader bygget på menneskets evne til at skelne mellem forskellige teksturer og brug af andre sanser i stedet for de nuværende flade touchskærme, som alene er baseret på synssansen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere