38-årig anholdt for at hvidvaske kryptovaluta for milliarder - trækker tråde til historisk Bitcoin-hack

28. juli 2017 kl. 16:19
38-årig anholdt for at hvidvaske kryptovaluta for milliarder - trækker tråde til historisk Bitcoin-hack
Illustration: WizSec.
Store summer fra hacket af bitcoin-børsen MtGox er landet hos bitcoin-tjenesten BTC-e, viser research fra sikkerhedsselskab.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tidligere på ugen blev en russisk mand arresteret i Grækenland mistænkt for at have hvidvasket bitcoins til en værdi af fire milliarder dollars - eller 25 milliarder danske kroner.

Den mistænkte er siden blevet offentligt identificeret som den 38-årige Alexander Vinnik, og amerikanske myndigheder har forbundet ham til en af historiens største Bitcoin-forbrydelser - hackerangrebet mod MtGox.

Navnet MtGox vil formentlig vække genklang hos flere Version2-læsere. I 2014 gik den store bitcoin-børs i betalingsstandsning efter hackere havde formået at tømme en stor del af børsens beholdning.

Børsens problemer begyndte allerede i 2011. Her blev de private nøgler til MtGox såkaldte hot wallet stjålet. I 2013 opløb tyveriet sig til 630.000 bitcoins.

Artiklen fortsætter efter annoncen

WizSec - et sikkerhedsselskab, der har specialiseret sig i Bitcoins - har haft 38-årige i kikkerten i flere år i forsøget på at opklare MtGox-hacket, der betød betydelige tab for adskillige bitcoin-ejere.

I kølvandet på, at Vinnik nu er arrestret, har WizSec valgt at fremlægge den research, som sikkerhedsselskabet sammensat.

Det lykkedes WizSec at identificere størstedelen af transaktioner med de stjålne bitcoins ved at analysere den offentlige information i kryptovalutaens blockchain. Herfra var det tydeligt, at en stor del af mønterne endte i de samme digitale wallets. Herfra gik store summer videre til bitcoin-børsen BTC-e, en tjeneste som ifølge det amerikanske justitsministerium er grundlagt og drevet af Vinnik med det formål at hvidvaske bitcoins.

|Visualisering af hvor stjålne bitcoins fra MtGox har bevæget sig hen. ]

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt dette foregår dog anonymt. Først da en del af mønterne havnede tilbage i en konto på MtGox, dukkede navnet VME op.

Kontoen VME havde også været involveret i en sag om tyveri fra bitcointjenesten Bicoinica, hvilket fik WizSec til at fokusere på netop denne konto. Dette ledte til navnet Alexander Vinnik - et navn som WizSec indtil denne uges anholdelse betragtede som et alias.

Sikkerhedsselskabet understreger, at de betragter Vinnik som en person der har hvidvasket penge og ikke som personen bag det egentlige hack eller tyveri. Det samme synes at være opfattelsen hos de amerikanske myndigheder, der har rejst sigtelse mod den 38-årige.

Ifølge USA’s justitsministerium har Vinnik modtaget penge fra MtGox-hacket og hvidvasket pengene gennem BTC-e og andre tjenester. Vinnik har desuden flere gange trukket penge fra BTC-e-børsen til private bankkonti, fortsætter sigtelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BTC-e er siden anholdelsen gået ofline. Ifølge tjenestens Twitter-profil skyldes dette vedligehold, og tjenesten vil igen være oppe om fem til ti dage, lyder beskeden.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger