38-årig anholdt for at hvidvaske kryptovaluta for milliarder - trækker tråde til historisk Bitcoin-hack

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Store summer fra hacket af bitcoin-børsen MtGox er landet hos bitcoin-tjenesten BTC-e, viser research fra sikkerhedsselskab.

Tidligere på ugen blev en russisk mand arresteret i Grækenland mistænkt for at have hvidvasket bitcoins til en værdi af fire milliarder dollars - eller 25 milliarder danske kroner.

Den mistænkte er siden blevet offentligt identificeret som den 38-årige Alexander Vinnik, og amerikanske myndigheder har forbundet ham til en af historiens største Bitcoin-forbrydelser - hackerangrebet mod MtGox.

Navnet MtGox vil formentlig vække genklang hos flere Version2-læsere. I 2014 gik den store bitcoin-børs i betalingsstandsning efter hackere havde formået at tømme en stor del af børsens beholdning.

Læs også: Bitcoin-børsen Mt. Gox går i betalingsstandsning

Børsens problemer begyndte allerede i 2011. Her blev de private nøgler til MtGox såkaldte hot wallet stjålet. I 2013 opløb tyveriet sig til 630.000 bitcoins.

WizSec - et sikkerhedsselskab, der har specialiseret sig i Bitcoins - har haft 38-årige i kikkerten i flere år i forsøget på at opklare MtGox-hacket, der betød betydelige tab for adskillige bitcoin-ejere.

I kølvandet på, at Vinnik nu er arrestret, har WizSec valgt at fremlægge den research, som sikkerhedsselskabet sammensat.

Læs også: Chef for konkursramt Bitcoin-børs anholdt for millionsvindel

Det lykkedes WizSec at identificere størstedelen af transaktioner med de stjålne bitcoins ved at analysere den offentlige information i kryptovalutaens blockchain. Herfra var det tydeligt, at en stor del af mønterne endte i de samme digitale wallets. Herfra gik store summer videre til bitcoin-børsen BTC-e, en tjeneste som ifølge det amerikanske justitsministerium er grundlagt og drevet af Vinnik med det formål at hvidvaske bitcoins.

Illustration: WizSec

|Visualisering af hvor stjålne bitcoins fra MtGox har bevæget sig hen. ]

Alt dette foregår dog anonymt. Først da en del af mønterne havnede tilbage i en konto på MtGox, dukkede navnet VME op.

Læs også: MT. Gox blødte bitcoin i flere år før hackerangreb

Kontoen VME havde også været involveret i en sag om tyveri fra bitcointjenesten Bicoinica, hvilket fik WizSec til at fokusere på netop denne konto. Dette ledte til navnet Alexander Vinnik - et navn som WizSec indtil denne uges anholdelse betragtede som et alias.

Sikkerhedsselskabet understreger, at de betragter Vinnik som en person der har hvidvasket penge og ikke som personen bag det egentlige hack eller tyveri. Det samme synes at være opfattelsen hos de amerikanske myndigheder, der har rejst sigtelse mod den 38-årige.

Læs også: Hemmelighedsfuldt cyberpoliti om ny teknik til bitcoin-sporing: »Det har vakt opsigt, også internationalt«

Ifølge USA’s justitsministerium har Vinnik modtaget penge fra MtGox-hacket og hvidvasket pengene gennem BTC-e og andre tjenester. Vinnik har desuden flere gange trukket penge fra BTC-e-børsen til private bankkonti, fortsætter sigtelsen.

BTC-e er siden anholdelsen gået ofline. Ifølge tjenestens Twitter-profil skyldes dette vedligehold, og tjenesten vil igen være oppe om fem til ti dage, lyder beskeden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere