375 millioner kr. skal få supercomputere op i exaflops-klassen og sikre gamle atombomber

Der er brug for supercomputere, som er 1.000 gange kraftigere end i dag, hvis verdens atomvåben skal sikres uden brug af prøvesprængninger.

Det amerikanske energiministerium har uddelt kontrakter til en samlet værdi på knapt 375 millioner kroner til en række teknologifirmaer, heriblandt Intel, AMD Nvidia, IBM og Whamcloud, som skal bruges til at bringe supercomputerne op i en helt ny klasse. Det skriver Data Center Knowledge.

I dag måles regnekraften i verdens største, kendte supercomputere i petaflops, altså hvor mange billiarder kommatalsoperationer supercomputeren kan foretage i løbet af ét sekund.

Læs også: 24 ton Vestas-maskine er verdens 108. kraftigste supercomputer

Styrelsen med ansvaret for sikkerheden ved de amerikanske atomvåben efterlyser imidlertid supercomputere, som kan levere en ydelse, som skal måles i exaflops, altså tusinde gange kraftigere end supercomputerne i dag.

Sker udviklingen fremover som gennem det seneste årti, vil der ikke gå længe, før det sker, men amerikanerne har brug for, at udviklingen går stærkt for at sikre de amerikanske atomvåben.

Det kræver nemlig ekstremt kraftige supercomputere at simulere, hvad der sker med de atomvåben, som allerede er bygget, og hvordan de vil opføre sig, hvis de bliver affyret. Alternativet til computersimuleringer er prøvesprængninger, som de fleste lande med atomvåben har indgået aftaler om ikke længere at foretage.

»Exaflops-supercomputere vil være nødvendige for fuldstændigt at kunne vurdere, hvordan vores atomvåbenarsenal vil opføre sig i alle tænkelige situationer uden at måtte gå tilbage til prøvesprængninger,« siger Bob Meisner, chef for National Nuclear Security Administrations Advanced Simulation og Computing-program, til Data Center Knowledge.

En af de store udfordringer bliver ikke så meget regnekraften som at holde energi- og pladsforbruget nede.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Per Sikker Hansen

Så vidt jeg er orienteret er aftalen om ikke at foretage prøvesprængninger ikke fordi, prøvesprængninger i sig selv er forkerte, men fordi det gør andre lande nervøse når et land forbereder sig på atomkrig.

Jeg synes det er meget bekymrende, at USA's prioritet er at overholde aftalens ord snarere end aftalens ånd, ved at snyde i timen og bare forberede sig på atomkrig på anden vis.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere