36-årig formandskandidat stiller op trods kritik fra PROSA-toppen

It-fagforeningen PROSA advarer mod at stemme på sin egen hovedkasserer, Thomas Kølle, der stiller op som modkandidat til den nuværende formand Niels Bertelsen.

Toppen i it-fagforeningen PROSA går nu ud og fraråder medlemmerne at stemme på den 36-årige kandidat til formandsposten, Thomas Kølle, der har været hovedkasserer i PROSA de seneste fem år.

I stedet bør man stemme på den nuværende formand Niels Bertelsen til valget 18. november.

Sådan lyder det i en officiel udtalelse fra fagforeningens tre forbundssekretærer, Erik Swiatek, Carsten Larsen og Mikkel Nonboe.

De tre beskriver Thomas Kølle som 'en hovedkasserer, vi kan være stolte af'. Men han mangler medietække og har ikke megen erfaring med rugbrødsarbejdet i PROSA. Og så er han genert, tilføjer de:

»Derfor vil vi endnu en gang anbefale Thomas Kølle at prøve kræfter med en mindre fremtrædende post i PROSA, for eksempel som forbundssekretær, for at han derigennem kan få PROSAs daglige rugbrødsarbejde under huden og styrke sin medietræning,« lyder konklusionen fra forbundssekretærerne.

Stiller op alligevel

Det giver dog ikke hovedpersonen kolde fødder:

»Jeg ved, at der er mange andre i PROSA, som støtter mig. Folk siger, at det er godt gået, at jeg stiller op. Det hører jeg både fra ledige, udviklere, driftsfolk og studerende,« siger Thomas Kølle til Version2.

Thomas Kølle er kandidat i softwareudvikling fra IT-Universitetet i København og har blandt andet arbejdet som .NET-programmør og systemudvikler i Post Danmark.

Hvad siger de til dig, når du taler med dem?

»Det er nok it-profilen, som de er meget glade for. Og så har de en tiltro til, at jeg kan vokse med opgaven. Det har jeg jo vist i det arbejde, jeg har lagt i PROSA.«

Så det går dig ikke på, at forbundssekretærerne skriver sådan om dig?

»Sådan noget er jo naturligt i et forbund. Det er dem, der sidder på maskineriet, så det er jeg ikke forarget over,« siger han til Version2.

Hvad vil du gå til formandsvalg på?

»Det er især fagligheden, som kommer til at være i spil. Når ledige skal i arbejde, så er det faget, der tæller. Og der er ikke nok folk i PROSA, som kan gå dybt ned i faget,« siger Thomas Kølle.

Så du mener, at der mangler folk med en it-baggrund i PROSA?

»Ja, det ville være tiltrængt,« siger Thomas Kølle.

Thomas Kølle har været aktiv i PROSA i en årrække. Han har blandt andet siddet i bestyrelsen i PROSA/Øst og i hovedbestyrelsen.

Der er delegeretforsamling i PROSA i weekenden den 17.-18. november 2012, og formandsvalget finder sted søndag den 18. november.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Flemming Riis

og det syntes de selv de har nu ?

iøvrigt er det da lækkert de fremmer en demokratisk process ved at prøve at tryne en modkandidat på plads.

Er det fordi han ikke er gammel nok til at have den lille røde bog liggende under hovede puden.

 • 9
 • 2
#4 Thomas Kølle

Jeg vil meget gerne anbefale PROSAmedlemmer der ønsker en styrket faglighed til at melde sig til årets delegeretforsamling.

Der kan læses mere på: http://www.prosa.dk/df2012/

I forhold til andre fagforeninger er der åben tilmelding, men man skal dog vælges på generalforsamlinger for den lokalafdeling man tilhører.

Offenligt ansatte tilmelder sig ved at skrive til Erik Swiatek.

Privatansatte øst for Storebælt tilmelder sig ved at skrive til Mikkel Nonboe.

Studerende samt privatansatte vest for Storebælt tilmelder sig ved at skrive til Carsten Larsen.

Eftersom det er de tre der har skrevet artikelen omkring mit kandidatur kan deres emails findes der i bunden.

http://www.prosa.dk/bliv-medlem/nyhed/artikel/stem-paa-niels-bertelsen-s...

 • 10
 • 0
#5 Jesper Svarre

Undskyld mig, men hvorfor er det pamperi at tre, valgte medlemmer af PROSA udtaler deres mening om en formandskandidat. Er det så også pamperi at et parti peger på en statsministerkandidat ved et valg?

jeg vil i hvert fald som medlem af PROSA gerne kunne udtale mig om formandsvalget og jeg har svært ved at se, at valgte politikere skal have dårligere mulighed for at komme til orde end andre medlemmer.

Det har intet med pamperi at gøre - det er politik.

 • 7
 • 0
#8 Jesper Svarre

@Gødvad: Hvori består filtreringen? Thomas er, så vidt jeg er orienteret, stadig opstillet. Alle medlemmer kan stadig stemme på ham. Det står enhver frit at anbefale ham som kandidat, helt ligesom tre forbundssekretærer har valgt at pege på en anden. Jeg har svært ved at se et filter? @Nicolai: Helt enig - det er en ret tynd udtalelse.

 • 3
 • 2
#9 Carl Jensen

Det må da være sekretærerne(sek), som mangler medietræning. At skrive den slags hadebreve om en formandskandidat kan da kun give dårlig omtale af hele forbundet. Sekretærerne sviner ikke blot Thomas Kølle til, men også sig selv og hele Prosa. Hvis Niels Bertelsen er en mand tager han med det samme afstand fra sekretærernes hadebrev, og beder mindst een af dem om at trække sig omgående, fx ham som har skrevet under sidst.

Jeg synes det er ok, at lovprise en kandidat som man synes om, og at anbefale en kandidat man kan lide, men at nedrakke en kandidat man ikke synes om, giver dårlig stemning og negativ debat. Sekretærerne burde hellere skrive lidt om, hvad det er de synes godt om ved Bertelsen end, hvad det er de ikke synes om ved Kølle.

Bertelsen har måske været vidende om, at Prosabladets spalteplads ville blive misbrugt på denne måde. Det er pinligt. Er Bertelsen virkelig allerede så presset, at han skal hyre et 3-mands tæskehold?

Og hvorfor har Prosabladet ikke udbedt sig en kommentar fra Kølle i forbindelse med artiklen? Dårlig journalistik.

At en hovedkasserer ønsker, at avancere til formand er vel helt legalt, og jeg synes det er pinligt, at de 3 sekretærer skriver at Kølle burde forsøge at blive faglig sek i stedet for. Hold dog kæft, det skal de da ikke blande sig i. At Kølle ønsker at tilføre Prosa erfaringer omkring kernefaglige opgaver indenfor IT er da en seriøs politisk udmelding som er til at tage at føle på. Men 3-mandstæskeholdet kan ikke se forskel på Bertelsen og Kølle, det tror jeg, jeg kan. Kølle vil fokusere på IT-folks faglighed, såvidt jeg har forstået.

Kølle er med hans seriøse og softwareorienterede IT-baggrund på papiret en god repræsentant for kernemedlemsskaren. Og ja, han kan vel vokse med opgaven og sætte lakajer til det han er mindre god til. Og så kan han vel sagtens nå at deltage i et medietræningskursus inden november.

De 3 sek må lade valget gå sin gang, og lade den bedste mand vinde. Uden at blande sig med tilsvinings-kampagner som en anden amerikansk valgkamp.

Når 3 faglige sekretærer kan lave sådan en dummert, så er der nok behov for en ny formand. Hadebrevet kan ramme de 3 som en boomerang, uanset om der er noget om det de skriver eller ej.

 • 8
 • 2
#10 Mikkel Hammer Nonboe

Hej

Thomas er en dygtig hovedkasserer, en god fyr og repræsentativ for it-folk.

Istedet for at debatten om hvem der skal være PROSAs næste formand holdes i lukkede kredse, har Thomas (der er hovedkasserer) valgt at offentliggøre det i PROSA-Bladet, for at åbne debatten.

Nummeret efter skriver 3 medlemmer, der er valgte forbundssekretærer i PROSA, at de mener man skal stemme på den nuværende formand.

I næste nummer skriver en lokal-afdeling, enkeltmedlem eller et hovedbestyrelsesmedlem hvad de/han/hun mener etc.

Og sådan kører det sikkert op til valget. Jeg mener man skal melde rent flag og ikke rende med skjulte dagsordner.

Jeg kan godt se Thomas som en formand på senere tidspunkt, men jeg syntes han skal få mere erfaring og i stedet stille op som feks. forbundssekretær.

Vi omtaler Thomas som "flittig, engageret og meget troværdig" og "en hovedkasserer, vi kan være stolte af".

Derfor virker det lidt mærkeligt at enkelte mener det skal være et hadebrev.

Istedet bør vi diskutere i hvilken retning PROSA skal udvikle sig i.

vh Mikkel Hammer Nonboe - forbundssekretær PROSA

 • 1
 • 7
#11 Carl Jensen

Jeg kan slet ikke forstå, at en anstændig herre som Swiatek hopper med på sådan een. Og naturligvis er dette Hammer Nonboes værk?

Hammer Nonboe & Co skriver at Prosa har haft 2 svære år. Nååååhh - det var da også forfærdeligt, hvor søyyyndddt, snøft, snup lige en tudekiks Mikkel og tør dine øjne. Det freder altså ikke formanden snarere tværtimod.

Hammer Nonboe & Co tilfører Prosa en negativ debatkultur som jeg ikke synes hører hjemme i Prosa.

Nu er det man kan fortælle folk som er utilfredse med nærværende, at de jo bare kan melde sig ud, HA. Typisk fagforeningsretorik, og nej det kan man jo ikke bare. Selvom der er andre som organiserer IT-folk så kan man ikke bare shoppe rundt i fagforbund.

Hvis Hammer Nonboe vil snakke "retning" så gør det uden, at tilsvine en formandskandidat.

Kølle og Prosas problem kan være medlemmer, som er uddannet multimediedesignere, datamatikere, datalogudenspeciale-fra-1990, datanomer, autodidakte og lignende mellemuddannede, som for nogens vedkommende har svært ved at følge den rivende IT-udvikling.

Der er i dag måske ikke jobs til alle disse bløde mellem-IT-folk. Og IT-folk har det med at rationalisere sig selv væk, og dot-com-boblen er for længst feset ud.

Har de faglige sekretærer og formandskandidaterne en strategi her? Det virker som om Kølle har. Han vil vistnok have faglighed. Det kunne MHN & Co skrive om i stedet for at tilsvine Prosa og Kølle.

Jeg skal retfærdigvis skrive, at jeg skriver under pseudonym. Hvis det er imod reglerne må Version2 slette mig, eller lignende.

 • 7
 • 1
#12 Deleted User

Mikkel,

Du har som saadan ret i at visioner boer diskuteres, hvorfor det er glaedeligt at du bringer det op. At der i indlaeg fra Erik Swiatek, Carsten Larsen samt dig ikke bringes visioner op kan derfor undre.

Naar det er sagt saa vil jeg - ved at se paa Thomas' generalieblad mene at det er en mand der om nogen trods alt burde have en ide om hvad der foregaar; han har gennem sin tid som kasserer vaeret en del af Forretningsudvalg som trods alt moedes en gang om ugen (hvis jeg husker korrekt), hvor man behandler de sager som nu maatte vaere, jeg vil tro det giver et vidst indblik i hvordan tingene fungere.

Vi har tidligere haft formaend der ikke har haft deres gang som forbundssekretaer inden et formandsvalg - jeg ser derfor ikke det som noget naevnevaerdigt issue.

Om Thomas er den rette til posten ved jeg ikke, men ved et valg vil det trods alt vaere en formand der ikke i samme grad er professionel administrator som den nuvaerende. Om det er den rette loesning givet situation ved jeg dog ikke, men jeg vil - naivt - tro det er hvad forretningsfoerer er til for.

 • 9
 • 0
#13 Jesper Gødvad

@Gødvad: Hvori består filtreringen? Thomas er, så vidt jeg er orienteret, stadig opstillet. Alle medlemmer kan stadig stemme på ham. Det står enhver frit at anbefale ham som kandidat, helt ligesom tre forbundssekretærer har valgt at pege på en anden. Jeg har svært ved at se et filter?

De har forsøgt at få Thomas Kølle til at trække sit kandidatur og synes formandsdebatten skal foregå i lukkede kredse. Da det ikke virkede har de i stedet skrevet i Prosabladet han skal trække sit kanditatur.

Det er en uskik i Prosa, at lønnede valgte forsøger at styre hvem der kan opstille til lønnede poster. De har fået en helt særlig position og medlemskontakt, som de så anvender til at blive på taburetterne.

Mikkel ved allerede nu, at næste nummer af Prosabladet indeholder mere fra kampagnefronten. Hvis jeg gætter rigtigt, så vil det være indlæg fra folk der har haft skriveblokering siden CSC-konflikten. Men det kan Mikkel måske selv fortælle?

 • 7
 • 0
#14 Jesper Svarre
 1. Jeg kan ganske enkelt ikke se, hvor de opfordrer til at noget som helst foregår i lukkede kredse. Det står i hvert fald ikke i deres indlæg. Men måske har du viden fra lukkede kredse :-)
 2. Jeg er dybt uenig. Jeg mener det er vores forbandede pligt som medlemmer at danne vores eget indtryk af enhver kandidat og lade forbundssekretærerne om deres indtryk, men jeg kan altså ikke se det er et problem, at en forbundssekretær giver sin mening offentligt tilkende. Jeg ville faktisk mene det modsatte ville være et problem - og jeg synes det er stærkt problematisk, at du ønsker at give medlemmer mundkurv på. Jeg føler mig iøvrigt stadig helt fri til at stemme på Thomas og Thomas føler sig tydeligvis helt fri til at stille op.
 3. Dine gæt på kommende indhold i Prosabladet kan jeg ikke rigtigt kommentere. Men lad os endelig huske dem til bladet er udkommet - så kan vi tale om dem på delegeretforsamlingen med Mikkel Nonboe. De bedste hilsner
 • 2
 • 3
#15 Nicolai Lundgaard

@Jesper Svarre Sådan læser jeg også Mikkels kommentar. Han bebrejder Thomas at han offentliggør sit kandidatur i bladet i stedet for at holde det i lukkede kredse.

Selvfølgelig må forbundssekretærene ytre sig i debatten, men måden de gør det på, får mig til at tænke at de plejer egne interesser frem for medlemmernes.

 • 5
 • 0
#16 Jesper Gødvad

Ligesom Nicolai læser jeg bare hvad der står i brevet i Prosabladet og Mikkels svar her.

Jeg kan ikke være med på en debat, når du bliver ved med at udvande og generalisere det faktiske. Det er ikke en forbundssekretær, men alle forbundssekretærer i forening. Når du så efterfølgende skriver at jeg vil give medlemmer mundkurv på, så udvisker du dels forskellen på medlemmer der får- og modtager betaling fra foreningen - og dernæst er mundkurv noget du tolker, for det har jeg ingen steder skrevet.

At vi så kan se hvad der sker i næste nummer af Prosabladet og tale med Mikkel på DF er jo ganske utilfredsstillende. Alle tre forbundssekretærer har skrevet et indlæg, der stiller flere spørgsmål end det besvarer. Man kunne tro det var satire, når de kritiserer Thomas Kølles medietække, men det er det jo ikke. Hvor er deres opfølgning på kritikken og hvorfor koncentrerer de sig ikke om at skrive begrundelsen for at medlemmerne skulle genvælge dem?

For god ordens skyld, så vil jeg gerne slå fast at jeg ikke tror Niels Bertelsen har medvirket til produktion af brevet. Både Niels Bertelsen og Thomas Kølle er fuldt kompetente og valgbare i forhold til formandsposten for Prosa - man kan så have sine grunde til at stemme på den ene eller den anden.

Du skriver du føler dig fri til at stemme på Thomas Kølle, men jeg er ret sikker på du ikke føler dig fri til at skrive et indlæg hvor du foreslår Niels Bertelsen trækker sit kanditatur fordi han er for dårlig i medierne eller ikke forstår rugbrødsarbejdet, som tilfældet er her. Dette naturligvis i kraft af, at du selv arbejder for Prosa og derfor bør agere loyalt overfor såvel den siddende formand som hans udfordrer - og der dermed ikke kan sås tvivl om påvirking i forhold til udførelsen af dit arbejde. Det er helt grundlæggende et princip om 'armslængde', som jeg selv tilstræber at efterleve og det mener jeg naturligvis også gælder for forbundssekretærer.

 • 4
 • 0
#17 Jesper Svarre

@Gødvad: "Ligesom Nicolai læser jeg bare hvad der står i brevet i Prosabladet og Mikkels svar her." Fint nok - men lidt svært at forholde sig konkret til.

 • "Hvor er deres opfølgning på kritikken?" Den er bla. ovenfor i Nonboes svar. Du har selv kommenteret på det. Hvis du ikke synes svaret er godt nok eller der burde have været flere svar, kan du jo drage konsekvensen ved valget på Delegeretforsamlingen. Vi er sådan set enige om, at det er en elendig udmelding, de er kommet med. Men det er (for mig i hvert fald) uinteressant i forhold til at sige, at sekretærerne ikke burde være kommet med en udmelding af den type.

 • "Dette naturligvis i kraft af, at du selv arbejder for Prosa" Ja, og der er milevidt fra at være almindelig ansat og være politiker. En politiker, om han får løn eller ej, er stadig politiker, og i og med du synes det er problematisk, at de ytrer deres mening, vil jeg stadig hævde, at du ønsker at give dem mundkurv på. Armslængdeprincippet er i øvrigt et princip, hvorefter politikere bør afholde sig fra detaljestyring i forhold til embedsmænd og sagkyndige efter de har bevilliget penge og opsat overordnede rammer. Det har altså intet med diskussioner mellem politikere om deres respektive opstillinger at gøre.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere