Hele 3.000 programmeringsfejl har plaget den software, som skal styre danskerne elektroniske bus- og togbilletter.
I en ny rapport konstaterer Rigsrevisionen, at den frem til 2009 var helt gal med kvaliteten af programmørernes arbejde hos leverandøren af rejsekortet.
»Rejsekort A/S har oplyst, at der i alt har været ca. 3.000 fejl i det leverede software, hvoraf de 2.500 var simple programmeringsfejl, som kunne være undgået eller rettet tidligt, hvis leverandøren havde haft et bedre udviklingsforløb og havde gennemført ordentlige test af sin software,« skriver Rigsrevisionen.
Ifølge revisorerne fejler softwaren i de kortlæsere, som passagerne møder i busser og på stationer, intet som helst. Derimod sejlede det bagvedliggende system, som rejsekortets medarbejdere skulle betjene sig af. Det »understøttede ikke selskabernes arbejdsgange,« som det hedder på revisorsprog.
Frygtede at bryde bogføringsloven
Ifølge Rigsrevisionen skyldes problemerne, at både bus- og togselskabernes rejsekort-organisation og leverandørerne, franske Thales og danske Accenture, forventede at kunne genbruge systemer fra Holland og Storbritannien.
Det gik fint med kortlæserne, mens den bagvedliggende software skulle udvikles til specifikke behov hos danske bus- og togselskaber, viste det sig. Den opgave dumpede leverandørerne så eftertrykkeligt i, at DSB og rejsekortselskabet frygtede, om de kunne overholde dansk lovgivning.
»Fra oktober 2008 anførte DSB og Rejsekort A/S, at de forskellige økonomirapporter var mangelfulde, og at der var en væsentlig risiko for, at bogføringsloven ikke kunne overholdes. Dette indebar, at man ikke i tilstrækkelig grad kunne spore sammenhængen mellem rejsekort-systemets økonomiske registreringer og de økonomiske transaktioner, der var foretaget af kunder og personale,« skriver Rigsrevisionen.
»Leverandøren har efterfølgende arbejdet videre med at udvikle systemet for at sikre, at loven kan overholdes,« lyder det i rapporten.
Leverandør manglede forståelse for bogføring, afstemning og sporbarhed
Problemerne med softwaren var så store, at Thales for to år siden stadig var i tvivl, om systemet overhovedet kunne bruges til danskerne elektroniske billetter. Et 'memorandum of understanding' underskrevet i oktober 2009 hjalp kun kort. Sidste år stoppede Thales al udvikling, da franskmændene ikke kunne blive enige med bus- og togselskaberne om, hvad de manglede at levere.
Det fik Rejsekort A/S til at hyre et konsulentfirma til at vurdere, om det var nødvendigt at starte helt forfra. Rigsrevisionen nævner ikke navnet på konsulentfirmaet, men Gartner udarbejdede sidste år tre rapporter for Transportministeriet om rejsekortet.
Konsulenten nåede frem til, at det eksisterende system godt kan bruges i hele landet, men ikke med alle funktioner. Derfor må blandt andre pendlerne vente med at få rejsekort til 2014.
Leverandørerne fik dog en svada med på vejen fra konsulentfirmaet:
»Senere vurderede konsulentfirmaet i en anden rapport, at leverandørens uhensigtsmæssige opbygning af økonomisystemet måske kunne tilskrives leverandørens manglende erfaring med back office-løsninger og specielt manglende forståelse for bogføring, afstemning og sporbarhed,« skriver Rigsrevisionen.
Tæt samarbejde vil øger chancen for succes for rejsekortet
Den foreløbige ende på balladen blev, at bus- og togselskaberne under pres fra transportminister Hans Christian Schmidt (V) underskrev en tillægsaftale med leverandørerne i december sidste år. Tillægsaftalen er den femte, siden kontrakten om rejsekortet blev underskrevet i 2005.
Tillægsaftalen indeholder »et bilag på ca. 225 sider, der beskrev, hvad der manglede at blive leveret fra den oprindelige kontrakt. Tillægsaftale V beskrev også, hvordan Rejsekort A/S og leverandøren skulle arbejde tættere sammen fremover for at sikre, at man kom i mål med slutleverancen,« skriver Rigsrevisionen.
Det erklærer revisorerne sig tilfredse med:
»Det er Rigsrevisionens opfattelse, at det tætte samarbejde om udarbejdelse af en detaljeret beskrivelse af de resterende systemleverancer og udviklingen af brugergrænseflader øger sandsynligheden for, at leverandøren kan levere et velfungerende system,« skriver de.
Rigsrevisionen har fået hjælp til udarbejde rapporten fra professor Søren Lauesen, IT-Universitetet.
Også KMPG er bekymret for nuværende software-version
Direktøren for Thales' udvikling af rejsekortet, Torben Dyrvig Nielsen, ønsker ikke at udtale sig om den elendige software, det franske firma har leveret.
»Vi ser fremad og arbejder i henhold til den nye aftale,« siger han.
For nylig kom det frem, at revisionsfirmaet KPMG, der arbejder for rejsekort-selskabet og busselskabet Movia, har taget forbehold over for, hvor mange passagerer den nuværende version af softwaren kan håndtere »»uden at sporbarheden af økonomidata bliver problematisk.«
Ifølge direktøren for rejsekort-selskabet, Bjørn Wahlsten, forsvinder det problem med den version af softwaren, som skal tages i brug i begyndelsen af næste år.
Regningen for at indføre rejsekortet løber ifølge Rigsrevisionen op i 1,3 milliarder kroner.