300 nordiske it-chefer: Fremtiden er mobil

18. juni 2012 kl. 09:353
It på farten er den vigtigste fremtidstrend ifølge 300 nordiske it-chefer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fremtiden tilhører smartphones, tablets og andre dimser, der giver os mulighed for at bære kontoret rundt i inderlommen.

Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra it-firmaet Steria, der sammen med analysinstituttet Ipsos MMI har spurgt cirka 300 it-chefer i Danmark, Sverige og Norge om deres bud på teknologiudviklingen.

»For mange er det efterhånden lige så naturligt at udføre sit arbejde fra en mobiltelefon som foran en computerskærm. Organisationer, som ikke følger med denne tendens, risikerer at blive opfattet som gammeldags – særligt at de lidt yngre arbejdstagere,« udtaler Flemming Enemark, kommunikationschef hos Steria i Danmark, i pressemeddelelsen.

41 procent af de danske it-chefer vælger således mobilitet som fremtidstrend i årets undersøgelse fra Steria, hvilket er en stigning på 15 procent i forhold til 2011.

Fremtidens teknologitrends i Danmark ifølge Steria-undersøgelsen:

  1. Mobilitet
  2. Virtualisering
  3. Cloud computing
  4. Sociale medier
  5. Outsourcing
  6. Grøn it
  7. Biometri

**Danske it-chefer er styrket i troen på mobilitet.**

Danske, norske og svenske it-chefer har identificeret de trends, de mener, vil påvirke den teknologiske udvikling i både privat og offentlig sektor over de næste 2-3 år. På en ubestridt førsteplads troner mobilitet.

Ifølge nylig markedsundersøgelse blandt skandinaviske it-chefer bliver fremtiden endnu mere mobil.

It-serviceleverandøren Steria har i tæt samarbejde med analyseinstituttet Ipsos MMI netop færdiggjort sin årlige undersøgelse, hvor ca. 300 it-chefer fra større organisationer i både Danmark, Norge og Sverige har deltaget. Som svar på spørgsmålet om at udpege de fremtidstrends, de mener, kan få størst indflydelse på den teknologiske udvikling i både den private og offentlige sektor over de næste 2-3 år, øger mobilitet sit forspring.

”For mange er det efterhånden lige så naturligt at udføre sit arbejde fra en mobiltelefon som foran en computerskærm. Organisationer, som ikke følger med denne tendens, risikerer at blive opfattet som gammeldags – særligt at de lidt yngre arbejdstagere”, siger Flemming Enemark, kommunikationschef hos Steria i Danmark.

Mere end hver fjerde af de danske it-chefer (41 pct.) vælger mobilitet som fremtidstrend, hvilket er en stigning på 15 pct. i forhold til 2011. En delt andenplads indtages af henholdsvis virtualisering og skyen med 19 pct., hvilket er en tilbagegang på 4 pct. i forhold til sidste år. Sociale medier havner på en fjerdeplads med 7 pct. – et fald fra 13 pct. i 2011.

I Norge og Sverige er troen på mobilitet endnu stærkere: I Sverige mener 43 pct. af it-cheferne, at det er den vigtigste fremtidstrend, mens hele 50 pct. af vores norske naboer gør mobilitet til deres klare førsteplads. Svenske it-chefer har til sammenligning den stærkeste tro på skyen og cloud computing med 29 pct. – en trend, der støttes af 25 pct. af de adspurgte nordmænd. Også i 2011 indtog mobilitet en førsteplads i alle tre nordiske lande, men i år er tilslutningen stigende i samtlige lande.

Kommende investeringer i mobil infrastruktur
Steria-undersøgelsen viser også, at 42 pct. af de norske it-chefer fremadrettet vil prioritere mobil infrastruktur i deres organisationer – mod 39 pct. sidste år og bare 21 pct. i 2010. Tallet er endnu større i Sverige, hvor knap halvdelen (49 pct.) af alle adspurgte it-chefer vil satse på mobil infrastruktur mod 34 pct. i 2010 og kun 23 pct. i 2010. Vi danskere er en del mere forbeholdne: 31 pct. af de danske it-chefer vil prioritere mobil infrastruktur fremover, mens tallet nåede 34 pct. sidste år – dog mod kun 18 pct. forrige år.

Til trods for, at de danske it-chefer er en smule mere tilbageholdende, mener Flemming Enemark, at de fleste har opgivet kampen om ikke at ville lade arbejdstagerne arbejde på egne enheder: ”I dag ønsker en del organisationer snarere at gøre det nemmere for medarbejderne at koble sig på forskellige enheder end at holde dem fra deres egne ’maskiner’, for ved at gøre det nemmere sørger man for, medarbejderne også kan arbejde, når de er på farten. I bund og grund handler det om lønsomhed. Mobilitet giver større fleksibilitet, og i mange tilfælde også større effektivitet”, påpeger Flemming Enemark.

Ifølge IDG kan 65 pct. af de organisationer, der lader medarbejderne bruge mobile enheder i deres arbejde, påvise en højere produktivitet end deres mere teknologikonservative konkurrenter.

Fremtidens teknologitrends i Danmark:
1. Mobilitet
2. Virtualisering
3. Cloud computing
4. Sociale medier
5. Outsourcing
6. Grøn it
7. Biometri

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. juni 2012 kl. 11:33

For nogle er det en gevinst med mobilitet, når der ageres i tog, busser eller hvor som helst, hvor der er trådløs dækning. Men vi kommer alle til at betale en høj helbredsmæssig pris, fordi det er EU besluttet, at vi alle skal udsættes for mange forskellig trådløse signaler døgnet rundt både udendørs og indendørs. Gravide og børn er særlig sårbare og dem tages der ikke hensyn til i hverken tog, busser, skoler eller daginstitutioner. Mobilitet har første prioritet. Kig f.eks. ind på www.iemfa.org eller www.mast-victims.org

2
20. juni 2012 kl. 14:45

I princippet helt enig, Henrik - vi har vist begge fokus på at få fremdrift i tingene i stedet for.

Denne top 7 er dog den samme, som jeg synes jeg så for fem år siden. Men når det er sagt, så er begrebet 'mobilitet' ikke at man skal være på 24/7. Det er - i mine, og i min arbejdsgivers øjne - MULIGHEDEN for at være på og skabe fremdrift 24/7, så det passer i dit liv.

Med mobilitet har jeg altså mulighed for at sende en kommentar på et dokument, læse en pdf, svare et par spørgsmål mv. på farten - dvs. i bussen, toget, køen ved kassen og hvor man ellers spilder sin tid. Det er sgu en gevinst, både for mig (jeg sparker opgaver videre), for mine kolleger (de skal ikke vente på, at jeg sidder ved min 17") og for kunder og samarbejdspartnere (service, levering til tiden).

Det kræver selvfølgelig lidt apps til opgaven, men det findes der råd for...

1
18. juni 2012 kl. 12:13

...så man kan få lavet noget #$@* arbejde! "Mobilitet" er forstyrrende af natur. Det forventes at du er på vagttjeneste 24/7 og oftest med sager som sagtens kunne hygge sig på en telefonsvarer til næste morgen uden at verden går ned. Jeg har ondt af dem der underkaster sig denne "trendy" forstyrrelseskultur. Og hvorfor er store virksomheder begyndt at begrænse eller droppe email? tilfældigt? Nej.. de prøver desperat at skabe ro til at få lavet reelt arbejde.

De skriver:»For mange er det efterhånden lige så naturligt at udføre sit arbejde fra en mobiltelefon som foran en computerskærm.«...huh!? Jeg skal bruge en 20" skærm for at kunne overskue tingene og så skulle det være "naturligt" at se på en 3½" skærm? Så får man da Scroll-arm oven i sin Muse/Tennis-arm.

ah.. og så trækker de også ung-med-de-unge kortet:»Organisationer, som ikke følger med denne tendens, risikerer at blive opfattet som gammeldags – særligt at de lidt yngre arbejdstagere,«Jeg ville, helt seriøst, hellere ansætte én der stadig kan bruge en skrivemaskine - for de sidder normalt ikke og pinger facebook hvert 5'te.

Forresten, hvornår har du sidst modtaget et maskinskrevet eller håndskrevet brev? Det er altså specielt! :-) Jeg er ikke "teknologikonservativ" men jeg tror at der er nogen et sted der misforstår begrebet "produktivitet".