30 kommuner overvejer privat NemID som medarbejder-login

Cirka en tredjedel af landets kommuner overvejer at give de ansatte lov til at bruge deres private NemID, når de logger på kommunens netværk.

Datatilsynet sagde for nylig 'okay' til kommuner, der gerne vil give de ansatte lov til at bruge deres egen, private NemID til at logge ind på kommunens netværk.

Og det får nu en god del af kommunerne til at se nærmere på, om det er den vej, de skal gå, skriver kommunernes it-magasin, KIT-magasinet.

Samlet er flere end 30 kommuner lige nu i gang med at se nærmere på privat NemID som login for medarbejderne. Det oplever man hos Signaturgruppen, som lever af løsninger inden for NemID og digital signatur.

»Vi er meget tilfredse med, at udtalelsen fra Datatilsynet er ret instruktiv i forhold til, hvad der skønnes i overensstemmelse med persondataloven og hvad der skønnes ikke at være det. Udtalelsen åbner mulighed for, at vi nu kan fortsætte de store rationaliseringer med NemID løsninger,« siger direktør Morten Storm Petersen, Signaturgruppen, til KIT-magasinet.

NemID-løsningerne fra Signaturgruppen omfatter blandt andet adgang til intranettet for alle medarbejdere og adgang til VPN/hjemmearbejdsplads.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jacob Pind

ja det er jo smart, de kan jo i forvejen sidde og snage i data som ikke vedrøre dem fordi systemet er et gennemført fejlkonstrukt , og nu vil man så lade dem bruge personlige nemid til vpn med mere.

Er jo fantatisk at der ikke bliver kigged på tyskland og hvordan deres eperso skal bruges når kommunal ansatte og des lige skal kigge på borgerne data, Borgeren skal selv indføre kortet i en læser og trykke en kode for at give den ansat lov til at tilgå dataen, så snart kortet er ude af læseren er der ikke mere adgang til det.

 • 5
 • 5
Jette Hartmann

Det er enhver arbejdsgivers pligt at levere de redskaber der skal bruges for at udføre arbejdet. Skal der bruges digital signatur må arbejdsgiver bestille medarbejdersignaturer. En medarbejdersignatur udstedt af virksomheden kan brugesd til sikker mail mm. Det kan/bør/skal en personlig nemid ikke benyttes til, da den IKKE på nogen måde kobler den ansatte til virksomheden.

 • 8
 • 0
Per Paulsen

Nu har Folketinget, undtagen DF, stemt for alle skal tvinges til at have NemID (Digital Post), da post ikke mere kommer i postkassen, men i stedet skal du med NemID logge ind på en digital postkasse, for at læse brevene fra Skat, kommunen eller hospitalet.

Så det må være slut nu med frivilligheden, både når det gælder det offentlige og privat.

Folketinget nedgør og bekriger stater/systemer ude i verden, der tvinger deres befolkninger/boger til at indordne sig deres dikteringer og tvinger folk i ensretning og ud i monopol virksomhed.

Er der nogen der kan finde demokratiet og frivilligheden og valmuligheder her, nej vel.

Man kan kun sige, føj!

 • 4
 • 1
Søren Mors

Det er fuldstændigt korrekt at Datatilsynet siger at det skal være frivilligt om man vil anvende sit private NemID i forbindelse med sit arbejde. Det udelukker dog ikke at en kommune kan bede medarbejderne om at anvende deres private NemID som authentifikation ved hjemmearbejde. Vil man ikke det, kan man bare ikke have en hjemmearbejdsplads, men man kan stadig møde op på sin almindelige arbejdsplads og passe sit arbejde.

 • 2
 • 3
Carsten Stenberg

Vil man ikke det, kan man bare ikke have en hjemmearbejdsplads, men man kan stadig møde op på sin almindelige arbejdsplads og passe sit arbejde

Det er noget vrøvl.

Man kan IKKE som arbejdsgiver forlange at en medarbejder skal stilles ringere end øvrige medarbejdere f.eks. været afskåret fra at have hjemmearbejdsplads, fordi en medarbejder ikke har NemId eller har valgt ikke at benytte OCES-delen.

Eller med andre ord: Når det iflg gældende lovgivning er frivilligt at benytte NemID og det er frivilligt at benytte OCES-delen, så vil et påbud fra arbejdsgiver om at benytte NemID være ulovligt, og arbejdsgiver vil tabe en sag ved arbejdsretten med et brag.

 • 6
 • 0
Søren Mors

Det er muligt du har ret, men jeg vil nok tillade mig at tvivle på det.

Jeg har meget svært ved at se at du skulle være ulovligt at komme med et tilbud om at man kan arbejde hjemmefra, hvis man vil anvende sit private NemID. En anden mulighed er i øvrigt, at de ganske få der ikke vil anvende deres NemID så får en medarbejdersignatur.

 • 1
 • 2
Jette Hartmann

Nu er medarbejder signatur jo ikke gratis (eller jow, hvis du kun har 5 ansatte!) Det bliver for alvort dyrt, hvis man vil have 2, eller flere, lra administratorer

Og ? Det koster at drive virksomhed, offentlig som privat. Og det er og skal være arbejdsgiver der stiller værktøjer til rådighed. Faktisk bør det slet ikke være lovligt at benytte privat nemid til arbejdsmæssige opgaver, slet ikke i det offentlige. Det er ikke uvæsentligt at der er en signatur tilknyttet, som viser at det faktisk er en off. ansat der henvender sig!

 • 1
 • 1
Martin Rasmussen

Det var et svar på, hvorfor firmaer kunne vælge at undlade at vælge medarbejdersignaturen, og i stedet, få folk over på deres private.

Det er jo smart når de nu får alle medarbejderne til at bruge deres private digitale signaturer, så har man kun de få der skal have en signeret mail, i firmaets navn, og kunne logge på sider som feks. virk.dk tilbage. Alt i effektiviseringens navn, intet i adskelligelsen mellem privatliv og arbejdsliv. Utroligt vi har politikere der tillader det...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere