30-årig fængslet for læk af folketingsmedlemmers cpr-numre

Op mod hundrede cpr-numre på folketingspolitikere blev i sommer offentliggjort. I går blev en mand fængslet og tiltalt for at stå bag en del af lækket.

En 30-årig mand blev i går stillet for en dommer og sigtet for at have lækket cpr-numre på 22 medlemmer af SF’s folketingsgruppe. Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre, og manden nægter sig skyldig. Det skriver Politiken.

I juni skrev Version2, at aktivister på Twitter havde lækket de personlige oplysninger på SF’s folketingsmedlemmer i protest mod, at partiet stemte for loven om Center for Cybersikkerhed. Siden fulgte læk af cpr-numre for alle 92 politikere, der fik loven vedtaget. Loven gjorde, at det officielle danske sikkerhedsværn på nettet helt juridisk blev flyttet ind under Forsvarets Efterretningstjeneste, hvilket har givet centeret meget vide beføjelser til at indsamle og gemme data, opsamlet via monitorering af især internetforbindelser i den offentlige sektor.

Manden, der blev anholdt tirsdag, er tilsyneladende kun sigtet for det første læk og blev i første omgang varetægtsfængslet i 13 dage.

Personerne bag lækket fik adgang til oplysningerne ved at trænge ind i SF's medlemsdatabase. Ud over cpr-numre frigav gruppen også fuldt navn og adresse samt telefonnumre og hash-værdier af politikernes kodeord, altså en slags krypteret version af kodeordet, der ikke umiddelbart kan bruges til noget.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt og forsvarsminister Nicholaj Wammen måtte se deres private oplysninger lagt ud på nettet. Siden har aktivist Lars Kragh Andersen, der er tidligere betjent, erkendt at stå bag ministerlækket.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#10 Kjeld Hansen

Grundlæggende har manden gjort os alle sammen en tjeneste ved, at vise hvor elendigt den offentlige digitale sikkerhed er.

I dag ligger selv de mest personfølsomme data om os alle sammen i offentlige databaser med en tilsyneladende utilstrækkelig digital sikkerheds barriere.

 • I realiteten skræmmende.
 • 5
 • 0
#14 Christian Nobel

Hvorfor i øvrigt varetægtsfængsling - har politiet ikke haft den fornødne tid til at sikre beviserne?

Nåeh nej, det er jo en "cybersag", så benyttes ikke normal praksis med at lave efterforskningsarbejdet før fremstilling for en dommer.

Og klart, det er jo ikke en banal voldssag, hvor nogen har mistet deres førlighed eller vidner er blevet truet, så selvfølgelig er det nødvendig at spærre manden inde!

 • 13
 • 0
#16 Deleted User

"Hvorfor i øvrigt varetægtsfængsling - har politiet ikke haft den fornødne tid til at sikre beviserne?"

Jo, de har haft den fornødne tid, men politiet har ikke evnet at finde noget.

Derfor ønsker politiet nu at anvende tortur – psykisk totur - i form af varetægtsfængsling.

Psykisk totur er en af de værste former for totur der findes, men den giver jo ingen blå mærker, så den kan fint anvendes, i det vi kalder et retssamfund.

 • 7
 • 0
#17 Jesper Sørensen

Et læk betyder at oplysninger der skulle have været hemmeligholdt er blevet offentliggjort.

I situationer hvor køn, navne og fødselsdatoer, som CPR-numre let kan gættes ud fra, i forvejen er offentliggjorte kan man vel næppe kalde det et læk?

 • 6
 • 0
#18 Christian Nobel

Hvordan kan det overhovedet komme på tale at varetægtsfængsle, når Kontorchef Carsten Grage fra Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor udtaler følgende:

»Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation,«

Normalt er (eller måske rettere var) det sådan i dansk retsplejelov at der skal være tale om en ret grov forbrydelse før man kan skride til varetægtsfængsling:

http://themis.dk/searchinclude/Lovsamling/Retsplejelovens_kapitel_70.html

Uagtet om manden har "hacket" sig til at finde CPR numre på 22 politikere og efterfølgende offentliggjort dem (og hvad man så ellers kan mene om den aktion), så er der noget helt, helt galt, og det er beskæmmende at den øvrige presse ikke tager denne sag op.

Varetægtsfængsling i en sådan sag (og dermed den implicitte antydning af staffen for forbrydelsen) er fuldstændig uacceptabel, og hører nærmere hjemme i et diktatur.

 • 11
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere