3 ud af 4 videokameraer brugt i terrorsagen overvågede ulovligt - politiet vil ikke gøre noget ved det

17. februar 2016 kl. 09:1927
Størstedelen af de private videokameraer, som politiet fik adgang til i forbindelse med attentatet i København i 2015, filmede ulovligt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da attentatet mod Krudttønden og Synagogen i København stod på den 14. og 15. februar sidste år, havde politiet travlt med at løbe rundt på gaderne for at lokalisere private videokameraer, som kunne have optaget gerningsmanden Omar Abdel Hamid el-Hussein.

Efter at have fået udleveret videomaterialet, viste flere af kameraerne at have fanget optagelser af Omar, som politiet brugte i efterforskningen.

Nu viser det sig, at intet mindre end 75 pct. af de flere hundrede kameraer var ulovlige, idet de filmede steder, som ikke er tilladt efter loven. Det fremgår af en rapport, som Rambøll har lavet for politiet, skriver DR Nyheder.

Normalt er det politiet, som skal reagere på ulovligt opstillede kameraer, men lige netop i denne situation, har de åbenbart valgt at gøre en undtagelse. Politiet vil ifølge DR Nyheder ikke gøre noget ved de ulovlige kameraer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi synes ikke, at det er fair, at man den ene dag siger: "Goddag, vi kommer fra politiet. Må vi se din video, for vi leder efter en terrorist." Og den næste dag siger: "Nu har vi set din video igennem, og vi kan se, at dit kamera optager ulovligt. Nu får du en bøde." Så det har vi ikke gjort noget ved,« siger chefpolitiinspektør hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, til DR Nyheder.

Politiet måtte bruge lang tid på at opdrive de pågældende kameraer under terrorsagen, fordi der ikke findes noget centralt register over de private kameraers placering.

Det har efterfølgende fået politiet til at anmode om, at et sådant register bliver oprettet. Derfor har Rigspolitiet indtil videre taget initiativ til at oprette et register, hvor private frivilligt kan anmelde deres kameraer.

»Formålet er at få folk til at melde sig til registret. Men vi vil da generelt opfordre til, at det, man sætter op, er lovligt,« siger Jørgen Bergen Skov til DR Nyheder.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
18. februar 2016 kl. 20:47

Ok mange tak for svaret.

Det virker dog lidt underligt at et kamera som kun aktiveres når der er nogen der betræder min grund, skulle kunne betegnes som "vedvarende" eller "regelmæssig".

I min verden betyder "vedvarende" at det optager "hele tiden" og "regelmæssigt" at det optager med faste intervaller.

Nå, men nu ved jeg ihvertfald hvordan justitsministeriet tolker de regler. :)

26
18. februar 2016 kl. 19:22

Det kan vel dårlig kaldes "vedvarende" eller "regelmæssig" overvågning at man 3 gange i løbet af en dag har en optagelse af 20 sekunder, fordi posten går til postkassen, eller nogen kommer og ringer på døren.

Jo. Fra Justitsministeriets og Datatilsynets vejledning "TV Overvågning" fra marts 2008

Overvågningen skal være vedvarende eller gentages regelmæssigt. Det vil også være tilfældet, hvis kameraet kun aktiveres, når der kommer en person ind i billedfeltet.

http://www.datatilsynet.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/Publikationer/Pjece_om_tv-overvaagning.pdf

25
18. februar 2016 kl. 15:51

Fra linket nævnt lidt længere oppe i debatten:

Den formulering er jo noget vag.

Stk 2. siger "vedvarende" eller "regelmæssig" "person"-overvågning

I mit eksempel med et kamera som filmer ud over et fortov og vej filmes der jo KUN når nogen betræder ejeren af kameraets grund og kun i den tid der er bevægelse på grunden plus 5 sekunder.

Det kan vel dårlig kaldes "vedvarende" eller "regelmæssig" overvågning at man 3 gange i løbet af en dag har en optagelse af 20 sekunder, fordi posten går til postkassen, eller nogen kommer og ringer på døren.

Samtidigt, hvis kameraet er opsat med det formål at overvåge ens indkørsel med ens biler, så er der jo ikke tale om personovervågning.

Jeg er helt med på at man ikke må sætte et kamera op som filmer hele tiden ud over vejen, der er loven jo ret klar, men som sagt syntes jeg da at loven er noget gummiagtig med dens "vedvarende og regelmæssig" betegnelser.

24
18. februar 2016 kl. 13:51

Men må man overhovedet ikke optage ud over offentlig vej eller må man kun "ikke optage" hvis det er hele tiden ?

Fra linket nævnt lidt længere oppe i debatten:

§ 1. Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.

Stk. 2. Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat. Lovens regler om tv-overvågning finder tilsvarende anvendelse på opsætning af sådant apparat med henblik på overvågning.

23
18. februar 2016 kl. 11:38

Men må man overhovedet ikke optage ud over offentlig vej eller må man kun "ikke optage" hvis det er hele tiden ?

Hvis nu kamera rammer indkørsel og fortov lige ved siden af indkørsel, men er opsat så det kun filmer når der er bevægelse på selve grunden ?

Har man nu en indkørsel hvor bilen holder max en meter fra fortovet inde på egen grund så er det jo værdiløst at filme, hvis man ikke må have ud over fortovet med for så har man jo ingen chance for at fange ham som smed en sten igennem bagruden på bilen f.eks ?

22
18. februar 2016 kl. 10:39

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=105112

Værsgo. Jeg kan i øvrigt nævne, for mig tankevækkende, at loven har undergået en del forandringer siden dens opstandelse i 1982. Da hed den "loven om forbud mod privates brug af tv-overvågning" - nu er den nærmere blevet til en guide :)

Og jo, det er ulovligt at filme offentlig gade eller vej, som privat. Jeg mindes dog, at der i en betænkning eller lign. et sted står at de samme restriktioner ikke gælder det offentlige, idet det ville være for 'omfattende'. Loven er efterhånden også ubrugelig med indførslen af panorama og infrarød-kameraer.

OT: I virkeligheden mener jeg det er Datatilsynet der skal lave stikprøver på om reglerne for opsættelse af videokameraer bliver overholdt...

19
17. februar 2016 kl. 17:43

Antag følgende scenarie.

En mand opsætter et kamera som filmer hans bil som holder foran huset.

kameraet er opsat så det reelt set filmer ud over offentlig vej, da det ellers vil være umuligt at fange en gut på fortovet som f.eks sparker en bule i bagsmækken.

Kameraet er elektronisk opsat med et gitter, så det kun optager hvis der er bevægelse på hans egen grund.

Vil det i dette tilfælde være lovligt at filme ud over vejen, når kameraet kun optager når der først er bevægelse indenfor hans egen grund, eller må et sådant kamera ikke filme ud over vejen uanset ?

18
17. februar 2016 kl. 17:06

Så jeg må stå med min mobil/kamera og filme ude på offentlig vej, men et kamera der filmer min indkørsel ud og den offentlige vej er ulovligt?</p>
<p>Hvor meget mening giver det?

Synes det giver god mening - jævnfør loven om tv-overvågning er det automatisk/fjernbetjent overvågning der er forbudt for private: "Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat. ....".

En konstant automatisk overvågning er "gratis", hvorimod det kræver en stor nysgerrighed at sidde med et kamera hele tiden --- dermed bliver det nok kun en begrænset overvågning :-0

Mindes min gamle bedstefar der i 60'erne og 70'erne kunne sidde dagen lang ved gadespejlet - dog uden kamera :-)

17
17. februar 2016 kl. 16:52

For politiet vil vel ikke benytte optagelser, de ved er ulovlige???

Blev en gang kontaktet af politiet, der fejlagtigt antog min bevægelsessensor over hoveddøren for et kamera. Da jeg gjorde betjenten opmærksom på hans fejlantagelse, fortsatte jeg, at havde det været et kamera, ville det ikke være lovligt (kunne bestryge et større stykke vej), svarede han: Joh men hvis det havde være et kamera, ville de gerne have haft adgang til optagelserne. :-)

Hvordan stiller loven/domstolene sig til bevismateriale indsamlet på ulovlig vis?

14
17. februar 2016 kl. 13:47

at love og regler ikke gælder for politiet eller hvad politiet syntes gavner dem. Men lige så snart det ikke gavner politiet så tag det helt roligt, de skal nok finde blanketten frem til så mange bøder som du vil have.

12
17. februar 2016 kl. 13:27

Nu findes der masser af kameraer, hvor politiet har viden om, at disse er ulovlige opsat. Det er da et problem for politiet, at de ikke fremover kan anvende optagelser fra disse kameraer til opklaring af terror.

For politiet vil vel ikke benytte optagelser, de ved er ulovlige???

11
17. februar 2016 kl. 13:24

Klart. Vi har jo en justitsminister der jo selv synes at ulovlig overvågning er vejen frem.

10
17. februar 2016 kl. 13:15

Det har i umindelige tider været således, at store forbrydelser overskygger små, således at hvis nogen stopper en bankrøver, men kører på en cykel uden ringeklokke, reflekser og med for lidt slidbane på dækkene, etc., så ignoreres den mindre forseelse.

9
17. februar 2016 kl. 12:32

Så nu kan jeg sætte webcam op der også overvåger offentlig vej. Hvis jeg så tilmelder det politiets register, og siger det er terrorbekæmpelse, så er det pludselig lovligt?

8
17. februar 2016 kl. 11:48

"Rigspolitiet indtil videre taget initiativ til at oprette et register, hvor private frivilligt kan anmelde deres kameraer."

Link til dette findes, hvor?

6
17. februar 2016 kl. 11:15

Et lovligt kamera der filmer ens egen have kan også have gavn for politiet, hvis jagede folk flygter igennem/gemmer sig ens have.

5
17. februar 2016 kl. 10:25

Så jeg må stå med min mobil/kamera og filme ude på offentlig vej, men et kamera der filmer min indkørsel ud og den offentlige vej er ulovligt?

Hvor meget mening giver det?

4
17. februar 2016 kl. 09:53

Næh Men det kan jo ikke overraske. Hvorfor skulle de også gribe ind. Der er jo meget arbejde forbundet med det.

3
17. februar 2016 kl. 09:39

Politiet vil med andre ord ikke reagere på ulovligheder der er til deres egen fordel. Det er så, med en hvis bekymring, noteret.

2
17. februar 2016 kl. 09:36

Poltiet kunne vel blot fortælle ejeren, at kameraet ikke er korrekt opsat, og så komme med et påbud om at få det rettet.

1
17. februar 2016 kl. 09:34

Private må, mig bekendt, ikke optage på offentlig vej, så sådan et register er blot en indsamling for at gøre det nemmere at buste folk for det suk