3 ud af 4 Version2-læsersvar: tjekditnet.dk er fyldt med fejl
40 Version2-læsere har kommenteret, hvorvidt Erhvervsstyrelsens nettjeneste tjekditnet.dk giver korrekte oplysninger om den tilgængelige internethastighed i deres husstande. Det er sket på baggrund af redaktionens opfordring,
Resultatet er, at 30 læsere oplyser, at informationerne om internetmulighederne på deres adresse er forkerte.
De 40 kommentarer har vi taget fra begge Version2's artikler om emnet.
'Fuck nej,' skriver Thomas Gulmark, og skriver, at der på siden er angivet, at han skulle kunne få 500/500 Mbit/s på sin adresse via fibernet. Men det ville kræve en investering på 60.000 kroner for at skyde fiber på den sidste strækning, og er derfor ikke tilgængeligt i skrivende stund.
Det billede kan Jeppe Jønch Andersen og Thomas Andersen godt genkende. De oplever begge, at deres xDSL-forbindelser kun kan trække lidt under halvdelen af det, som er opgivet på tjekditnet.dk. 'Helt hen i vejret,' supplerer Nicky Mogensen.
De forkerte xDSL-værdier skyldes sandsynligvis, at tjekditnet.dk går ud fra internethastigheder i tilfælde af pair-bonding. Pair-bonding er en teknisk løsning, som så vidt redaktionen er bekendt kun udbydes af TDC og Kviknet, og som koster ekstra for forbrugeren - og som ikke er teknisk mulig alle steder.
Data på tjekditnet.dk stammer fra operatører af bredbåndsnet. Men det er dog ikke alle udbydere, der opgiver for meget, i forhold til hvad man kan få. Dan Johansen oplever en dobbelt så høj upload end det ifølge tjekditnet.dk skulle være muligt at opnå på adressen.
Nogle udbydere kan ikke indberette
Blandt alle læserkommentarerne er der flere kommentarer fra udbyderne selv. En af udbyderne, der byder ind er Kviknets direktør, Yoel Caspersen. Han ærgrer sig over, at de udbydere, der kun udbyder Bredbånd Basic gennem wholesale, på nuværende tidspunkt ikke er i stand til indrapportere udbudte hastigheder til sitet.
»Før den løsning kommer (at Bedbånd Basic-udbydere kan indrapportere, red.), bliver siden ikke retvisende,« skriver Yoel Caspersen.
Derudover foreslår Yoel Caspersen, at Erhvervsstyrelsen tilbyder en API. En Application Programming Interface ville give mulighed for, at udbyderne selv ville kunne opdatere og udbygge databasen.
Jens Jönsson, der efter eget udsagn forsyner det meste af Langeland med trådløst internet med en mast, påpeger, at der er en lang række problemstillinger, der ikke tages hensyn til i forbindelse med denne type internet. Det er ifølge ham dybt individuelt, hvilke husstande der kan få hvilke hastigheder alt efter mastens placering, og den manglende mulighed for selv at kunne indrapportere til databasen gør det besværligt at give et retvisende billede.
Også almindelige slutbrugere pointerer, at det er ved at være længe siden, at informationerne på tjekditnet.dk er blevet opdateret. Både Kenneth Rasmussen, Thomas Willer Sandberg, Pia Pehrsson og flere andre påpeger, at en opdatering er tiltrængt, så indrapporterede fejl og forbedringer kan medtages.
Erhvervsstyrelsen har tidligere udtalt, at man arbejder på at øge opdateringskadencen til en hovedopdatering og tre små om året. Den næste planlagte opdatering af databasen kommer i løbet af efteråret 2015.
Fra Version2's redaktion skal lyde en tak til alle læsere, der har taget sig tid til at skrive en kommentar.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.