Hvis man ville besøge en udenlandsk hjemmeside, som de danske teleselskaber var blevet pålagt at blokere for, har det hidtil været nemt nok for folk med lidt it-forstand.
Blokeringen er nemlig sket på DNS-niveau, altså ved at fjerne siden fra internettets ’telefonbog’, men uden ellers at sætte hindringer for nysgerrige brugere, der gerne ville besøge udenlandske netapoteker, pokersider eller andre sider, som kan være ulovlige for danske brugere.
Men i sagen om blokeringen af musiktjenesten Grooveshark bliver der taget mere krasse metoder i brug. Det skriver Bitbureauet, en ’uafhængig internetpolitisk tænketank,’ som er skabt af blandt andet datalogen Christian Panton, der blandt andet afsløret problemer med sikkerheden i Rejsekort.
Foreløbigt er det kun teleselskabet 3, som har fået besked af fogedretten på at spærre for Grooveshark, efter et krav fra Rettighedsalliancen, der tidligere var kendt som Antipiratgruppen.
Og i stedet for at bruge en DNS-blokering, har 3 brugt såkaldt Deep Packet Inspection-teknologi (DPI) til at sikre, at kunderne ikke besøger Grooveshark. Med DPI dykker teleselskabet ned i selve indholdet i datatrafikken og kan på den måde registrere trafik til Grooveshark og spærre for den.
Vil man uden om spærringen, skal man derfor kryptere sin datatrafik med for eksempel en VPN-forbindelse.
Deep Packet Inspection har mest været kendt som et værktøj til stater, der ville overvåge og censurere borgernes internettrafik, for eksempel i Kina, hvor myndighederne kan stoppe internetkommunikation om bestemte emner.
Men for et selskab som 3 har DPI været i brug længe, skriver Bitbureauet, fordi man fra starten har satset på datatrafik over mobilnetværket, hvor kapaciteten kan være begrænset.