3 skruer op for maks-hastigheden: Mobilt bredbånd med 600 megabit pr. sekund næste år

Mobilselskabet 3 lover nye kraftigere forbindelser på deres mobile bredbånd. Inden for de næste par år forventer de en firedobling af hastigheden, ved at bruge flere frekvenser samtidigt.

Overvejer du, at have 100 Netflix-film i HD kørende på en gang? Hvis du gør, og måske endda allerede har forsøgt, så ved du, at det ikke kan lade sig gøre, fordi internetforbindelse ikke er hurtig nok.

Men ifølge 3 så varer det ikke længe inden det - teoretisk set - kan lade sig gøre. Teleselskabet regner nemlig med, at de indenfor en overskuelig fremtid kan sælge forbindelser på op til 600 megabit pr. sekund.

På et presseevent på Roskilde Festival viste 3 i samarbejde med Huawei en wifi-router, som kan bruge flere forskellige 4G-forbindelser på en gang og på den måde opnå en højere hastighed.

Samler datastrømme

Routeren, som 3 viste frem, benytter sig af de to forskellige frekvenser, som 3´s mobile bredbånd arbejder på. Routeren henter data fra begge frekvenser og kører dem sammen, så de to frekvenser bliver til én kraftig internetforbindelse. Det vil sige, at de to 75 megabit pr. sekund forbindelser, som 3 har nu, bliver til 150 megabit pr. sekund.

»Du stikker bare sim-kortet i og så kører det,« lød det fra 3's netværksansvarlige, Stefan Ring, da han fremviste routeren, som er beregnet til privat brug.

Indtil videre benytter de mobile bredbåndsroutere kun én af de to 4G-frekvenser, men 3 regner med, at det fra efteråret bliver muligt for alle at benytte begge med den omtalte router.

På presseeventen viste 3 på to computere med hver deres router forskellen på effekten. Den almindelige router sneg sig op på 20 megabit pr. sekund, mens den anden ved første forsøg kom op på 40 og ved andet forsøg 50 megabit pr. sekund. 3 forklarede, at netværket i området er stærkt belastet af de mange festvalgængeres mobilforbrug, og at forbindelserne uden forstyrelser ville kunne nå op på henholdsvis 75 og 150 megabit pr. sekund.

Men derfra er der fortsat et stykke op til de 600 megabit.

Tre udvider frekvensområderne

Derfor lover 3 også endnu mere. Routeren kan nemlig samle signaler fra andre typer af frekvenser, blandt andet de såkaldte TDD-frekvenser, som mobilselskabet købte rettighederne til ved 4G-frekvensauktionen i 2010. Frekvenserne forventer 3 kommer i drift fra 2015 og derfra regner Stefan Ring med, at den samlede hastighed kan nå op på 600 megabit i sekundet, i hvert fald forsøgsvis.

»Om det bliver kommercielt næste år ved vi ikke, men det bliver testet,« siger han, og understreger, at det kun er en teoretisk mulighed for 600 megabit, da andre brugere på nettet og mange andre ting spiller ind i forhold til at give de optimale betingelser for at få hastigheden helt derop.

Men uanset om hastigheden kan nå helt op på 600 megabit pr. sekund, så lover 3, at deres netværk med den nye teknologi bliver langt hurtigere.

Indtil videre er en af forhindringerne ved at nå de høje hastigheder hardwaren, som skal modtage TDD-frekvenserne, da det er et relativt uberørt område, men blandt andet Huawei er ved at udvikle hardware, som kan benytte teknologien.

Huaweis repræsentant på stedet kunne videre fortælle, at de sideløbende med deres router også arbejder på at overføre den frekvenssamlende teknik til håndholdte enheder, så mobiltelefoner fremover også kan hoppe på flere frekvenser og dermed få hurtigere netværksforbindelse.

»Infrastrukturen står klar, så følger teknologien efter,« udtalte repræsentanten fra Huawei.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Peter Andersen

3 bruger pt 1800 MHz + 2600 MHz-båndet til FD-LTE, hvor de har 2x10 MHz i hver af de 2 bånd. De har også 25 MHz til TD-LTE i 2600 båndet, men mig bekendt er de ikke i brug. Det kan de selvfølgelig komme. Spændt på, hvilken ruter der er tale om - nok en LTE-A router, der kan agregere de 2 bånd. Tror næppe vi når de hastigheder. Det skal de have meget mere båndbredde for at nå og 3 er dem, som har færrest frekvenser af alle operatører undtagen ifht TDD-frekvenser, hvor de er dem som har flest.

  • 0
  • 0
#3 Christian Nobel

.. al den stund hastighed faktisk er af mindre betydning, hvis ikke kvalitet, så som forudsigelighed, pakketab (eller retter mangel på samme), latency, jitter mv. er i orden.

Og hvor fedt er det lige med en datapakke, hvor månedens dataforbrug er nået på 10 minutter, hvorefter taxameteret går amok?

  • 0
  • 0
#5 Johnny Olesen

Jeg forstår ikke helt 3. Hvad hjælper det at lave udstyr som kan kommunikere med flere antenner på én gang, hvis nettet i forvejen er overbelastet? Jeg kan ikke se i artiklen af 3 har tilføjet mere kapacitet?

Du blandet tingene lidt sammen. Der står ikke noget i artiklen om, at der benyttes flere antenner (selvom det også er en mulighed i LTE-A). Det artiklen i første omgang beskriver er carrier aggregation på FT-LTE - altså at flere frekvensbånd bundles sammen og derved giver højere hastighed.

Og jo 3 tilføjer faktisk ekstra kapacitet på den måde. 3s netværk består primært at 2 x 10 MHz på 1800 MHz. 3 tilføjer ekstra kapacitet ved at koble 2 x 10 MHZ på 2600 MHz.

Det nye er så at 3 kan koble 1800 og 2600 MHz, og derved opnå højere hastigheder på op til 150 Mbit/s download og op til 50 Mbit/s upload.

Den anden del af artiklen handler om TD-LTE på 2600 MHz, hvor 3 med MIMO8x8 kan levere utrolig højere hastigheder hastigheder. Det kræver dog kompatibelt udstyr, men dette er på vej.

Nu har jeg ikke lige undersøgt det nærmere, men de 600 Mbit/s er højest sandsynligt per. sektor, og en normal mobilmast har 3 sektorer.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere