Kuriositeterne fortsætter med at udspille sig om den masseovervågning, som de danske teleselskaber fortsat foretager, selv om den ifølge eksperter er klart i strid med EU-retten.
Teleselskaberne gemmer oplysninger om, hvilke master deres kunder kobler sig på, og dermed deres geografiske placering. Det har internetaktivisten Christian Panton betegnet som at få en GPS-chip i nakken uden at kunne sige fra. Ham vender vi tilbage til.
Først den seneste afgørelse, som Erhvervsstyrelsen har truffet. Styrelsen er myndighed, når det gælder telelovgivning.
Frist til 12. juli
Den har behandlet en klage fra en journalist på netmediet Zetland. Han har i en artikel gennem registerindsigt beskrevet, hvordan de lokationsdata, som 3 opbevarer om ham, gør det muligt at følge hans færden. Det svarer til artiklen om TDC's masseovervågning, som Version2 forinden bragte.
Zetland-journalisten gjorde det samme som Christian Panton: Han klagede over den omfattende registrering af, hvor han går og står. Mens Panton løb panden mod en mur, har Zetland-journalisten nu fået medhold.
3's registrering af lokationsdata er i strid med den såkaldte udbudsbekendtgørelse, som mobilselskaberne driver deres tjenester efter, fastslår Erhvervsstyrelsens afgørelse.
3 får derfor en frist frem til 12. juli til at levere en plan, der skal rette op på ulovlighederne.
3 har argumenteret med, at lokationsdata bliver gemt i cirka fire måneder, fordi de bliver brugt til 'fejlsøgning og fejlfinding, herunder klager over mobilforbindelsen fra deres kunder', skriver Erhvervsstyrelsen. Desuden er logningen 'nødvendig af hensyn til driften af netværket samt for at kunne levere lokaliseringsoplysninger til politi og redningstjenester m.v. ved henvendelser herom,' fremgår det af en skriftlig redegørelse fra selskabet.
3 mener, at der er tale om en såkaldt tillægstjeneste. Ved at have tilsagn fra kunderne til sådan en tjeneste må selskabet logge flere data, lød argumentet.
Kunderne får ikke besked og kan ikke sige fra
Erhvervsstyrelsen kan imidlertid ikke se, at kunderne bliver afkrævet specifikt tilsagn til at logge lokationsdata, eller at kunderne har mulighed for specifikt at fravælge fejlretningen.
'Erhvervsstyrelsen må konstatere, at det ikke fremgår tydeligt af kontrakt eller abonnementsvilkår, at Hi3G indsamler og opbevarer lokaliseringsdata til brug for fejlsøgning i ca. fire måneder. Abonnenterne er således ikke orienteret om hverken typen af data, som Hi3G indsamler, eller om behandlingens varighed.'
Hi3G er det selskabsnavn, som 3 opererer under.
'Hi3G har ikke hverken over for abonnenten i kontrakten eller abonnementsvilkårene eller over for Erhvervsstyrelsen sandsynliggjort, at tillægstjenesten kræver, at Hi3G opbevarer de pågældende lokaliseringsdata i ca. fire måneder.'
Derfor påbyder Erhvervsstyrelsen 3 at sørge for, at kunderne ved, hvad de giver samtykke til, at de altid kan trække samtykket tilbage, og at overvågningsdata ikke opbevares længere, end fejlsøgningen tillader.
Overvågningsdata bliver opbevaret alligevel efter andre regler
Det lyder alt sammen fint i Christians Pantons ører. Alligevel sidder han tilbage med den kuriøse følelse efter sin egen sag med TDC, der opbevarer nøjagtig de samme overvågningsdata, dog kun logget hver time, ikke hver halve som 3's. Til gengæld gemmer TDC dem i et år og ikke kun fire måneder.
Det har Erhvervsstyrelsen ikke tænkt sig at gribe ind over for. TDC's grund til at opbevare masseovervågningsdata er nemlig en anden. Landets største teleselskab vurderer, at det er nødvendigt for at kunne leve op til et andet regelsæt, den såkaldte logningsbekendtgørelse, som justitsministeren har udstedt.
Den forpligter teleselskaberne til at udlevere den fysiske placering af alle, som modtager eller afsender et opkald, en sms eller en MMS. Da MMS sendes som data i netværket, har TDC ikke andet valg end jævnligt at registrere kundernes position jævnligt og tage udgangspunkt i den registrering.
Samme forklaring har de øvrige teleselskaber, herunder 3, i øvrigt givet Erhvervsstyrelsen, som har accepteret den. Blandt andet fordi logningsbekendtgørelsen alligevel er ved at blive ændret.
Absurditet
Så faktum er, at 3 ikke må gemme kundernes geografiske placering for at søge fejl, men alligevel gør det for at leve op til logningsbekendtgørelsen. Som Christian Panton siger om den nye afgørelse, når han er i sit diplomatiske hjørne:
»Den får ikke den store praktiske betydning.«
Når galgenhumoren tager over, lyder det sådan:
»Jeg kan ikke lade være med at grine lidt ad den absurditet, som ligger i det.«
Alligevel glæder Christian Panton sig isoleret over den seneste afgørelse.
»Den viser, at Erhvervsstyrelsen trods alt kan slå ned på ulovligheder, når det handler om alt andet end logning,« som han siger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.