3 millioner har nu en e-Boks

e-Boks fik i 2010 600.000 nye brugere. Det betyder, at 75 procent af den voksne befolkning har nu har en digital postboks til lønsedler, realkredit og meget andet.

e-Boks voksede i 2010 med 600.000 brugere, så i alt knap tre millioner - svarende til 75 procent af befolkningen over 18 år - nu modtager vigtige dokumenter digitalt. Samtidig viser brugerstatistikken, at hver anden e-boks-bruger får sin lønseddel digitalt.

Samtidig er e-Boks blevet integreret med den fællesoffentlige Digital Postkasse, der tidligere har gået under navnene DKAL og Dokumentboks. Hvilket ikke er så underligt, da det også er e-Boks, der har stået for udviklingen af denne.

Læs også: Anklage: Staten favoriserede e-Boks i kæmpe it-ordre

En række nye virksomheder og myndigheder tilsluttede sig i 2010 e-Boks. Blandt de nye afsendere er Danica Pension, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Gjensidige, VP, Alm. Brand, Realkredit Danmark og BRF Bank. Derudover sender alle landets 98 kommuner i dag fx BBR-meddelelser, ejendomsskattebillet med mere i e-Boks.

Multidata muliggjorde i 2010, at yderligere 90.000 mindre og mellemstore virksomheder, nu kan tilbyde deres medarbejdere digitale lønsedler via e-Boks. Det har bevirket, at yderligere 1,15 mio. danske lønmodtagere fra foråret 2010 fik mulighed for at modtage digitale lønsedler som alternativ til lønsedler af papir. Ved udgangen af 2010 modtager halvdelen af brugerne af e-Boks nu lønsedlen digitalt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Vijay Prasad

Tæller de 300.000 studerende der modtager SU med i de 600.000? (Der var mig bekendt ikke noget valg, så hvis halvdelen af de nye er med tvang, så er det måske ikke så godt et resultat)

Ønske til e-Boks i 2011: Videresendelse af dokumenter per e-mail, gerne digitalt signeret af afsender - alternativt af e-Boks selv.

Mvh,

  • 0
  • 0
#3 Jesper Lund

Eftersom e-Boks er tvunget for mange borgere, for eksempel 600.000 statsansatte som Michael nævner, skulle man tro at e-Boks var forpligtet til at tilbyde et bredt udvalg af adgange til deres service. Der er folk i dette land som ikke har netbank eller som ikke ønsker NemID med OCES certifikat (den digitale "signatur", hvor man ikke har kontrol over sig egen underskrift).

Men nej, det gør e-Boks ikke. Per 31. maj 2011 lukkes for adgang til e-Boks via KMD pinkoden, og de tilbageværende adgangsformer kræver alle NemID.

ATP, hvor vi alle sammen er tvunget til at være kunder (f.eks. Feriekonto hvor det nogle gange er klogt løbende at checke indbetalingerne fra arbejdsgiveren), gør i øvrigt det samme. Men her kan folk vel i det mindste ringe til ATP og få oplyst tallene (og hvis tilpas mange gør det, kan ATP få et økonomisk incitament til at tilbyde lidt mere valgfrihed).

e-Boks har i forvejen nogle meget vidtgående betingelser for brugen af deres "service" (man accepterer f.eks. at aflevering i e-Boks sidestilles med modtagelse af et brev, men e-Boks fraskriver sig samtidig ethvert ansvar for driftsforstyrrelser eller at notifikations emails ikke kommer frem!!), men fra midten af 2011 skal man oven i dette acceptere (give samtykke) til NemID's endnu mere vidtgående betingelser.

Realiteten er at mange mennesker ikke vil være i stand til at se deres lønsedler eller andre vigtige dokumenter, som bliver TVANGsafleveret i e-Boks.

Hvornår stopper denne planøkonomiske digitaliseringstvang? Hvornår får borgerne reel valgfrihed?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere