29-årig dansker får 300 mio. kr. til at investere i it-iværksættere

18. september 2014 kl. 09:0014
29-årig dansker får 300 mio. kr. til at investere i it-iværksættere
Illustration: Elías Lundström.
Den unge investor søger it-talenter, der tænker stort, blæser på janteloven og har lyst til at ruske op i forsikringsbranchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Der er for mange iværksættere i Danmark.«

Det kontroversielle statement kommer fra den unge investor Mads Faurholt-Jørgensen. Man skulle ellers tro, at den tidligere iværksætter, der blandt andet har været en af de øverste chefer i verdens tidligere hurtigst voksende virksomhed Groupon, ville være fortaler for, at flere danskere kastede sig ud i livet som selvstændig.

»Jeg synes, vi skal være færre, der går efter større ting. Vi har ikke brug for flere hobbyprojekter i Danmark,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mads Faurholt-Jørgensen har været med til at starte virksomheden Nova Founders Capital, der i dag har fået knap 300 mio. kr. fra en af Asiens store investeringsgrupper, Pacific Century Group. Pengene skal han bruge til at investere i it-iværksættere fra hele verden med potentiale til at blive den nye Jeff Bezos eller Jack Ma, som han selv formulerer det.

Og han har også øjet rettet mod Danmark:

»Jeg ville med glæde ansætte den næste danske CTO i et hvilket som helst land i verden, men det kræver også, at man er villig til at flytte ud,« siger den 29-årige direktør til Version2.

Nova Founders Capital er en såkaldt inkubator, der ikke bare investerer i nye virksomheder, men også blander sig i selve forretningsplanerne og sammensætter nye hold af it-iværksættere, som selskabet mener passer sammen. De knap 300 mio. kr. vil især gå til at opbygge og udvikle finansielle teknologivirksomheder (FinTech).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er det største forretningsområde på internettet, som er tilbage på markedet i verden. Der er ingen tvivl om, at den næste billion dollar opportunity kommer fra den finansielle sektor,« siger Mads Faurholt-Jørgensen.

Kom ind på MIT som 20-årig med middelmådigt snit

Når Mads Faurholt-Jørgensen leder efter personer, der kan ruske op i den etablerede finansbranche, så er det ikke langt fra hans egen historie, der - med fare for overforenkling - handler om at skille sig ud og tænke anderledes.

Allerede i en tidlig alder opdagede han, at de fleste mennesker konkurrerer på de samme parametre. Da han læste til en HA i Almen Erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen, lærte han at udnytte det til sin fordel.
Mens hans medstuderende kæmpede om at få de højeste karakterer, gik han i den helt anden grøft og blev den studerende, der gennemførte studiet på den korteste tid nogensinde. Normalt tager det tre år at blive færdig med bachelorgraden, men han gjorde det på kun et år og ni måneder.

Hvordan?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilmeldte sig til både andet og tredje studieår samtidigt og læste i sommerferien. Derudover arbejdede han sideløbende som fuldtidssælger hos Viasat.

»Hvis du går efter det højeste karaktersnit, så er der kun én måde, du kan skille dig ud på. Så jeg sagde i stedet til mig selv: Lad mig gøre det skørere end andre og skille mig ud ved at gøre det hurtigst muligt. Jeg tror altid på den der med, at 'there’s less competition in the impossible',« siger han.

Den samme filosofi brugte han også til at få arbejde i en kapitalfond som 20-årig og samme år blive optaget på det eftertragtede Massachusset’s Institute of Technology (MIT) på trods af middelmådige karakterer fra Handelshøjskolen.

»Gennemsnitsalderen på MIT’s MBA-skole er 29 år. Der var ikke andre, der var så skøre at søge, når de var 20 år gamle, og det syntes de, tror jeg, var ret unikt,« siger han og uddyber:

»Det handler om at gøre noget, som andre folk ikke troede var muligt. Jeg tror, det påvirker folks opfattelse af en - de sætter et varemærke på dig, så folk tror, du kan et eller andet. Det siger jeg ikke nødvendigvis, at jeg kan, men der var i hvert fald ikke andre, der prøvede at gøre de ting, jeg gjorde.«

It-iværksættere, tag et skuespilkursus!

Efter de to år på MIT flød det ind med jobtilbud til den unge dansker, der endte med at sige ja til en stilling hos konsulentfirmaet McKinsey i Schweiz.

Det varede dog ikke mere end et par år, før Mads Faurholt-Jørgensen sagde op for at kaste sig ud i livet som selvstændig. På MIT havde han stiftet bekendtskab med folk fra Silicon Valley, og det blev her, han for alvor fik øjnene op for internetbaserede forretninger.

»Jeg startede en eCommerce-butik …« siger han og tøver med at fuldføre sætningen.

»... inden for hårprodukter.«

Han griner og fortsætter: »Ja, jeg prøvede at holde det tilbage.«

Siden erfaringen med hårprodukterne er der dog sket en hel del med karrieren.
Som 25-årig blev han chef for Groupons asiatiske afdeling med mere end 3.500 medarbejdere under sig. Hans nuværende firma, Nova Founders Capital, har på to år fået 400 medarbejdere, og det regner han med er fordoblet inden for det næste år. Erfaringerne har lært ham at stå frem og motivere folk, hvilket han også mener er noget, som it-folk, der gerne vil være iværksættere, bør lære.

»Du bør udvikle de personlige ledelsesegenskaber, hvis du vil starte egen virksomhed. Der er der nogle, der vælger at tage noget så skørt som kurser i improviseret skuespil, for ledelse er langt hen ad vejen skuespil - at få folk til at tro på en model,« siger Mads Faurholt-Jørgensen og forklarer, hvilke it-folk han efterspørger:

»Der er ingen tvivl om, at hvis du kan finde en it-person, som er en god leder, detaljeorienteret og har forretningsforståelse og showmanship omkring koden, så kan de få mit personlige nummer. De er rigtig svære at finde,« siger han.

Kan du bruge it-folk til brede positioner?

»Ja, it-folk er de bedste projektledere i verden, fordi de lærer om agile development, scrum og en milliard andre ting, som man også kan bruge på andre processer som marketing eller forretningsudvikling. Men det kræver, at personligheden og lysten er til det.«

Tilbud til danske it-folk med en selvstændig i maven

Nova Founders Group planlægger i øjeblikket at investere i den danske it-virksomhed Samlino, der sammenligner forskellige finansielle ydelser for forbrugeren.

Og det er netop i denne branche, at Mads Faurholt-Jørgensen ser store muligheder. Han er i øjeblikket i gang med at starte flere internetbaserede forsikringsselskaber op, først på det asiatiske marked, men tilføjer, at »det kan godt være, det kommer til Danmark«.

»Forsikring er en branche, der ikke er lavet om i mange år. Det er enormt interessant, hvis du kan gå ind på forsikringsmarkedet og tage det tilbage til, hvor det kommer fra,« siger han og forklarer sin model for fremtidens forsikringer:

I stedet for at lade en stor forsikringsvirksomhed bruge en stor del af forsikringspræmien til blandt andet markedsføringsomkostninger, foreslår Mads Faurholt-Jørgensen, at man laver mindre sociale forsikringsklubber på nettet, hvor folk forsikrer hinanden og deler overskuddet.

»Det betyder dels, at du er mindre tilbøjelig til at snyde forsikringsselskabet, fordi du ved, at det er dine venner, der mister på det, og ikke en fjern forsikringskoncern. Dels kan du vælge kun at forsikre de venner, du stoler på, og ikke ham, der kører fuld hver fredag,« siger han og henvender sig til Version2’s læsere:

»Jeg siger det bare, så der er nogle af jeres læsere, der kan ringe og bygge det med mig. Jeg har ikke tid til selv at gøre det lige nu,« siger han.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
10. januar 2015 kl. 11:47

Nogle gange er det så svært at finde gode og nyttige stillinger derude, når du laver forskning. Tak for at dele din viden om dette særlige aspekt og gøre det lettere for os.

12
18. september 2014 kl. 12:54

Det hele handler om at se muligheder - altså diversitet, der er forankret i intellekt og med fornøden viden i rygge. Det sidste kan man alktid skaffe, når behovet er der, men "øjeblikkets muligheder" skal gribes, når de kommer forbi!

11
18. september 2014 kl. 12:12

@ Mads Faurholt-Jørgensen Velkommen tilbage til Danmark, hvor du kan risikere at blive bedt om at skrubbe af med din visdom og penge, for hvis vi har et problem her, så laver vi bare en underskriftsindsamling og går til vores folketingspolitikere og forlanger, at de laver en lov ;-)

Jeg synes, det er meget sympatisk, at du kommer tilbage til Danmark med en åbenhjertet invitation om samarbejde og endda med en stor pose penge i hånden. Men som så mange andre tilbagevendende ex-pats over hele verden, ender du desværre nok med at flygte slukøret med uforettet sag og tomme lommer.

Jeg siger i hvert fald tak for invitationen og pengene, stik mig dit telefonnummer, eller kontakt mig på LinkedIn.

8
18. september 2014 kl. 10:56

Det er jo meget fint at man gerne vil investere i selvstændige, men min erfaring med investorer er at de meget hurtigt kommer til at modvirke projektet istedet - de sætter en naturlig deadline for virksomheden indenfor hvilken den skal have success, ellers mister investoren typisk tålmodigheden.

Så nej tak til de mange millioner kr, jeg foretrækker at bygge tingene op selv, give tingene den tid de tager og holde alle former for unge millionærer eller gamle forstokkede investor-fonde ude af min virksomhed.

Og så er jeg helt enig med Jens Madsen i at vi bestemt ikke har for mange iværksættere - det er da rigtigt at vi sagtens kan bruge flere større successer, men som det lille land vi er har vi nu gjort det ganke OK i forhold til at skabe IT millionærer/milliardærer. Det største problem er at meget få af disse bliver i Danmark - og det er der mange årsager til, men det er en helt anden diskussion.

3
18. september 2014 kl. 10:15

"I stedet for at lade en stor forsikringsvirksomhed bruge en stor del af forsikringspræmien til blandt andet markedsføringsomkostninger, foreslår Mads Faurholt-Jørgensen, at man laver mindre sociale forsikringsklubber på nettet, hvor folk forsikrer hinanden og deler overskuddet."

Hvis man går tilbage til den originale ide med et forsikringsselskab, så var det netop lige præcis at man hjalp hinanden kollektivt - ikke at forsikringsselskabet blev et børsnoteret selskab hvor hovedsigtet er at at tjene penge til aktionærerne.

Samme ide burde implementeres inden for "kapitalverdenen" lidt i stil med den oprindelige ide bag sparekasserne - altså at låner og udlåner kommer tættere på hinanden, og at der ikke er en rentemarginal på 15% som bruges af bankerne til pyramidespil.

13
18. september 2014 kl. 14:53

Samme ide burde implementeres inden for "kapitalverdenen" lidt i stil med den oprindelige ide bag sparekasserne - altså at låner og udlåner kommer tættere på hinanden, og at der ikke er en rentemarginal på 15% som bruges af bankerne til pyramidespil.

Da jeg skulle optage boliglån og realkredit, var jeg kunde i Lån & Spar (pga. IDA medlemsskab og IDA Mastercard). Men da kunne spare 60.000 bare ved at skifte til Nordea, samt få lavere/bedre renter, var det ikke svært at skifte bank.

Og glem ikke pensions-selskaberne !!!

Jeg har pension hos PFA og havde indtil for nyligt også en sundhedsforsikring hos PFA - rundt regnet forsvandt 33% af mine indbetalinger til alt muligt pis, hvilket gjorde at opsparingen næsten ikke voksede - og renter fik jeg ingen af.

Pensionsselskaber og deres ordninger er dertil UMULIGE at sammenligne ! Man skal have en mindre uddannelse i økonomi og handel for at kunne forstå alle de pensionsordninger der findes.

Så kære Mads Faurholt-Jørgensen ... please reboot Bankerne, Pensions og Forsikrings-selskaberne !!

10
18. september 2014 kl. 11:49

Crowdfunding, det er vist ved at blive noget udbredt.

2
18. september 2014 kl. 10:11

Det er korrekt at vi mangler iværksættere, som går efter større projekter. Årsagen er økonomien. De små projekter kan sponseres af iværksætterne selv. De store projekter mangler sponsorerer. Som iværksætter tvinges du til at tænke småt. Har du nogle gode idéer, så må du vælge den der koster mindst, og som du selv har mulighed for at kunne låne penge til. Vi mangler måske de mega-rige i Danmark, der har råd til at sponsorere risikable og spændende projekter, fordi de er risikable og spændende. Vi mangler en dansk "google" investor, der har 2000 mia. de ikke ved hvad de skal med, og som tør investere fornuftigt, og ikke kortsigtet.

5
18. september 2014 kl. 10:21

Et land som Kina har mange små iværksættere. Det er ikke et problem - tværtimod. De små iværksættere er i virkeligheden grundlaget bag de store succeser. Mange af delkomponenterne købes hos de små. De store er mest samlebånd.

1
18. september 2014 kl. 09:49

Er det Mads Faurholt-Jørgensen mener, at vi skal skynde os igennem vores uddannelsesforløb så hurtigt, som muligt? Det gør man ved at tage flere kurser samtidig, og derved komme hurtigere fremad. Men på hvilken bekostning?

Da jeg gik på universitetet, havde vi 2 kurser ad gangen. Det fyldte hele vores uge ud med forelæsninger og øvelsestimer. Mange gange sad vi efterfølgende i flere timer, måske endda dage, for at løse ugeopgaverne. Dertil kommer så eksamenerne. Hvis jeg havde taget 2 kurser mere, skulle jeg bruge flere timer i døgnet for bare at få 4.

Problemet, som ikke nævnes, er at ved ikke at stræbe efter at være bedst, bliver du automatisk værst (eller i hvert fald i den dårlige ende). Man ender med kun at forstå principper og teorier halvt, fordi man kun lige havde 20 minutter til at læse op på dem - for at være heldig og få 4 i eksamen.

På denne måde ender man vel med en flok folk, som alle har været hurtigere, men på den bekostning at de alle har fået 4 i alle kurser - og derved måske ikke ved nær så meget om stoffet som andre.

I forhold til universiteternes dagsorden er det jo en god ting. De får penge når folk er færdige, og kunne ikke være mere ligeglade med folk efterfølgende. Men set fra arbejdsmarkedssynspunkt, så kan vi ikke bruge folk i IT-branchen, hvis de ikke aner en skid om noget som helst.

9
18. september 2014 kl. 10:59

Han fortæller jo bare, at det er sådan han har gjort - ikke at alle andre bør gøre det samme. Hans pointe er væsentlig bredere: "Det handler om at gøre noget, som andre folk ikke troede var muligt."

6
18. september 2014 kl. 10:24

På denne måde ender man vel med en flok folk, som alle har været hurtigere, men på den bekostning at de alle har fået 4 i alle kurser - og derved måske ikke ved nær så meget om stoffet som andre.

http://www.fastcompany.com/1755089/peter-thiel-gives-whiz-kids-100k-quit-college-start-businessesNu er uddannelse heller ikke alt.... (faktisk meget lidt efter du har landet det første job) - og det du uddannes til på lange universitetsuddannelser er ofte mest rettet på jobs i det offentlige eller alternativt i store firmaer (= de jobtyper der er i stor risiko for at forsvinde fremover).

Hvis du vil være selvstændig eller arbejde i mindre virksomheder (hvor jobs i fremtiden formentlig vil være flest) - så tag istedet en kortere uddannelse og helst bare enkelt kurser med det du har brug for at vide - og så suppler op løbende gennem hele livet - og vis at du kan og vil arbejde.

4
18. september 2014 kl. 10:16

Med fare for at lyde storsnudet, så er der bare nogen der KAN tage uddannelser på 1/3 af tiden, og stadigvæk få det meste med. Jeg ansætter 100 gange hellere en IT supporter med gennemsnitlige karakterer, men som er praktisk, hurtig og meget hands-on, end ham der har fået 12 i det hele, og skal bruge halvdelen af tiden på at læse op på sine noter. Bevares, kan man finde en der kan begge dele, så ansætter jeg også gerne ham ;)

7
18. september 2014 kl. 10:39

Med fare for at lyde storsnudet, så er der bare nogen der KAN tage uddannelser på 1/3 af tiden, og stadigvæk få det meste med.
Jeg ansætter 100 gange hellere en IT supporter med gennemsnitlige karakterer, men som er praktisk, hurtig og meget hands-on, end ham der har fået 12 i det hele, og skal bruge halvdelen af tiden på at læse op på sine noter. Bevares, kan man finde en der kan begge dele, så ansætter jeg også gerne ham ;)

Ja, på de "nemme" uddannelser måske. Og hvor meget er det så værd alligevel ? Manden har da sikkert en pointe, men det er også lidt arrogant at pådutte andre samme ide, blot fordi det lykkedes for 1 ud af mange. Tillykke til ham fordi han har klaret det, og skabt noget fedt. Men det ændre ikke på, at hvis andre gør det samme som ham, så når de med stor sandsynlighed IKKE ligeså langt som ham, eller er ligeså heldige. Det er egentlig bare det jeg lidt "hader" ved de her iværksætterhistorier. Det er så rosenrødt det hele, og hvis man bare gør det og det, ligesom ham og ham, og giver den en skalle, så skal det nok lykkes. Ehhh, nej... Det sker for ganske få mennesker.

Når det så er sagt, så kræver en IT-supporter jo nok næppe den store universitetsviden. Så selvfølgelig vil du hellere have en der er mere hands-on og hurtig, end en med 12-taller...