2.800 breve havnede i fremmede menneskers digitale postkasse i 2014

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Mindst 2.800 breve havnede i 2014 i fremme menneskers digitale postkasse. Tallet kan meget vel være højere. Fejlene er alle menneskelige.

I 2014 modtog mindst 2.800 borgere breve rettet til andre danskere i deres digitale postkasse. Det viser en aktindsigt, Radio24syv har foretaget hos Datatilsynet, fortæller Radio24syv i dag.

Ifølge Radio24syv er de fejlsendte breve alle på grund af menneskelige fejl. Der er nemlig ikke system, der sikrer, at modtageren af brevet, der identificeres ved hjælp af et CPR-nummer, har samme CPR-nummer, som der står i brevet.

Henrik Traborg er souschef hos KMD med ansvaret for Digital Post. Ifølge ham er der to måder, hvor post kan havne i en forkert indbakke i e-Boks på:

»Den ene er hvis en sagsbehandler undlader at bruge de skabeloner, der henter CPR-nummer og adresse automatisk. Det findes i kommunerne til de forskellige applikationsområder. Hvis de så indtaster oplysningerne manuelt og taster forkert, går det galt,« siger Henrik Traborg til Radio24syv og fortsætter:

»Den anden er hvis en sagsbehandler forsøger at ændre i noget input til en brevfletning - altså en fletning af breve til flere modtagere. Hvis de får ændret noget forkert får de lavet en korrupt fil, og så kan det gå galt.«

Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet kravene til e-Boks. Carsten Møller Jensen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, siger til Radio24syv, at det er myndighedernes eget ansvar at sikre, at posten udsendes til de rigtige personer. Derfor opfordrer han til, at myndighederne går i dialog med leverandøren om at finde en løsning, der kan være med til at minimere fejl.

Tallet kan reelt være højere, da de 2.800 tilfælde er dem, der er blevet meldt til Datatilsynet.

En af personerne, Radio24syv har talt med har oplevet at modtage et brev, der indeholdt navn, postadresse, personnummer og en række personlige oplysninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henrik Biering Blogger

Det er også med normal post ganske almindeligt med postfejl pga sammenblanding af forskellige personers CPR-numre, navne og adresser.

Problemet opstår - som det er fremstillet i artiklen ovenfor - oftest på grund af sammenblanding af personlig og maskinel behandling, hvorved der dels kan ske indtastningsfejl og dels sammenblandes oplysninger på forskellige personer. Af selve skrivelsen fremgår normalt adressatens navn og adresse, mens envelopen i digital post adresseres vha CPR-nummeret.

"Kuvert vs. Indhold" problemet blev faktisk allerede løst i 1901 og hedder rudekuvert. Det er en effektiv sikring mod forkert kombination af indhold og kuverter.

Oversat til digital post betyder det at posten bør adresseres direkte efter adressaten (fuldt navn kombineret med fuld adresse) på selve brevet.

Det er en væsentlig mere robust metode til at sikre at breve afvises ved stavefejl eller ved sammenblanding af oplysninger fra flere personer.

Efter at modulo 11 checket måtte opgives kan et enkelt fejlslag i et CPR-nummer jo føre til en forkert udsendelse. Selv med modulo 11 check uddelte CPR-numre vil et par fejlslag statistisk udløse ganske mange fejlforsendelser. Ligesom brug af CPR-nummer ikke forhindrer kombination af én persons navn med en andens persons adresse.

Over 75% af danskerne har nu et unikt fuldt navn, og når det kombineres med adresse vil stavefejl i langt de fleste tilfælde føre til afvisning af forsendelsen. Og det samme vil ske ved næsten alle fejlkombinationer af navne og adresser.

Samtidigt med at "Digital Post" fremover vil kunne operere helt uden brug af CPR-numre og dermed fungere teknisk helt upåvirket ved eventuelle kommende omlægninger af CPR-nummeret hos de offentlige myndigheder og tjenester.

Og endelig vil man kunne supplere "Digital Post" med en central printservice, hvor brevet med (Post Danmarks højeste) sikkerhed ville blive leveret til præcis den samme borger, som hvis borgeren betjente sig selv digitalt.

  • 3
  • 1
#2 Maciej Szeliga

Efter at modulo 11 checket måtte opgives...

Nu er det et symptom på sedvanlig dansk politikerangst for at ændre noget som helst. I Sverige fik de i løbet af de sidste 10 ~ 15 år ændret personnummret til at have fire cifre i årstallet, helt uden bøvl (bl.a. fordi svenskerne har vendt datoen rigtigt yyyymmdd fra starten), det svenske personnummer var også på 10 tegn men kunne sjovt nok håndtere flere personer fordi man IKKE slog kontrolciffer og kønsciffer til sammen til et og dermed kan man udregen et gyldigt kontrolciffer for samtlige 999 fødsler pr. dag. I Danmark er først tanke/udmelding fra politikerne altid at der er alt for meget som skal ændres... og derfor SKER DER INTET!!! kun lappeløsninger på lappeløsninger.

  • 1
  • 0
#3 Thomas Larsen

Det svenske cprnummer er da uændret ? Man MÅ gerne tilføje 2 cifre foran årstallet for at gøre det nemmere at se, men det er ikke en del af selve personnummeret. Den korrekte svenske måde at signalere om folk er født i 19xx eller 20xx er at adskillerstregen skifter fra - til +: yymmdd+cccx. Herudover benytter svenskere også lige og ulige for at signalere køn. Dette foregår blot i 9 ciffer i nummeret. Endeligt er deres modulus-10 langt underlegen vores modulus-11. Hvis du "kommer til" at skrive ddmmyy i stedet for yymmdd vil deres check intet opdage.

Men ja, hvis du udvider nummeret til 12 cifre: yyyymmdd-cccx, skelner mellem + og -(dermed vel egenligt 13 informationsenheder), dropper kønnet og tilføjer et elendigt modulus-check... Ja, så får man et personnummer der er langt bedre end det danske.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere