270.000 NemID-brugere kan fortsætte på Windows XP - men bør opgradere

20. juni 2014 kl. 06:2915
Den næste opdatering til Java kommer ikke til Windows XP, men de danske brugere vil fortsat kunne bruge NemID. Digitaliseringsstyrelsen råder dog til at opgradere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når Oracle den 15. juli udsender den næste sikkerhedsopdatering til det Java-plugin, som danskerne er afhængige af for at kunne bruge NemID, så kommer der ingen opdatering til det pensionerede styresystem Windows XP. Brugerne vil dog kunne fortsætte med at bruge NemID, men bør opgradere, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Microsoft har stoppet supporten af Windows XP og udsender ikke flere sikkerhedsopdateringer til styresystemet. Det gør Oracle, der leverer Java-pluginet, altså heller ikke fra og med juli-opdateringen.

Det falder dog sammen med, at Digitaliseringsstyrelsen og DanID lancerer en ny klient til NemID, som bygger på Javascript i stedet for Java. Javascript understøttes af de fleste browsere og kræver ikke noget plugin.

»Vi arbejder på fuld tryk med Javascript-klienten. Planen er stadig den 1. juli,« siger kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Javascript-versionen er blandt andet udviklet for at gøre det muligt at bruge NemID på mobiltelefoner og tablets, hvor det ikke er muligt at installere plugins til browserne.

Windows XP-brugere vil også kunne bruge Javascript-versionen til at logge på med NemID uden Java-plugin, men da styresystemet ikke længere opdateres, må det regnes for at være usikkert. Derfor råder Digitaliseringsstyrelsen også til, at man opgraderer.

»Du kan godt bruge Javascript-versionen på Windows XP, men det vil jeg ikke anbefale,« siger Cecile Christensen.

Det vil i princippet også være muligt at fortsætte på Windows XP med en gammel udgave af Java-pluginet, men det vil også udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens en opgradering til et nyere styresystem er en forholdsvis enkel procedure for privatpersoner, som ofte blot vil købe en ny pc med et nyt styresystem, så er der fortsat virksomheder og offentlige institutioner, der endnu ikke er klar til at opgradere.

Hvis de benytter NemID, så kan de få problemer med sikkert at anvende medarbejdersignaturer, alt efter hvilken udgave de benytter sig af.

»Der er forskellige løsninger. Der er medarbejdersignatur med nøglekort, som vil kunne bruges med Javascript. Men medarbejdersignatur med nøglefil eller med hardware vil stadig være baseret på Java,« siger Cecile Christensen.

De Java-baserede løsninger vil foreløbig kunne bruges med en ældre Java-udgave, men med både en forældet Java og et forældet styresystem vil man løbe en sikkerhedsrisiko på to fronter.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen benytter cirka 6,5 procent af NemID-brugerne sig af Windows XP, og det svarer cirka til 270.000 brugere. Antallet af Windows XP-brugere er dog kraftigt faldende ifølge styrelsen.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
18. juli 2014 kl. 20:40

Hvis mange af de ca. 270000 Windows XP brugere går ud og anskaffer en ny PC, får de for det første en pæn udfordring i at tilrette den og få den op at køre. Det gamle hardware kan med ret stor sikkerhed IKKE køre hverken Windows 7 eller 8. Pensionisterne Fru Olsen eller hr. Hansen har nok ikke dette klaret sådan uden videre. I øvrigt skal de så hente ca 3000 til 5000 kr ud af det budget, som måske er lidt skrabet, det kan være varmepenge og huslejetilskud knapt rækker til det. I øvrigt vil det ved kassation af Windows XP maskineri generere en dynge elektronikskrot på 300 til 500 tons på landsplan og koste 400 til 600 Mio kroner ialt også på landsplan. Hertil kommer prisen for nye programmer og eventuelt andet hardware som f.eks. printere, og andet, som de omtalte pensionister og andre i samme båd har haft fornøjelse af. Det bliver i hvert fald dyrt med den tvangsdigitalisering for almindelige borgere.

14
23. juni 2014 kl. 13:45

Hvis den nye NemId eller systemer som borger.dk, skat.dk, e-boks.dk og netbankerne ikke kan anvende den nye NemId i tide, så må det offentlige nødvendigvis udsætte deadline (1. november 2014) for tvangsdigitaliseringen. Der er nemlig mange, specielt ældre mennesker, som udelukkende har tablets eller iPads til rådighed. Og ingen vil vel påtvinge denne befolkningsgruppe at skulle ud og investere i en PC.

12
22. juni 2014 kl. 13:58

#MoMoCopenhagen #ISACA #DK3NUL #CfirDk der findes flere Windows XP maskinter i ATM bankautomater, "informationskiosker" (offentlig computer på turistkontor, universiteter, skoler, banegård, osv) og SMV-virksomheder. I USA er der en voksende problem med øldre ATM'er, der kan hackes udefra, og denne proglem er på vej til DK. Informationskiosker kan ikke optaeres af forbrugerene, så hvert gang der opdateres java, kan disse infokiosker ikke bruges til logge ind til det offentlige med NEM-ID!

Scott Hill er IT, cloud, og internet sikkerhedsekpert, og blogmaster for Mobile Monday DK

3
20. juni 2014 kl. 09:30

»Vi arbejder på fuld tryk med Javascript-klienten. Planen er stadig den 1. juli,«

Man kan kun takke sig for at flyindustrien ikke arbejder på samme måde.

11
20. juni 2014 kl. 18:48

Det minder om historien med en kursus holder der spørger en gruppe IT ledere om de vil sætte sig i et fly deres team har designet. Kun en svarer ja og adspurgt siger vedkommende at hans team aldrig ville få flyet til start banen...

2
20. juni 2014 kl. 09:04

Så når vi kommer til 1. juli, og Digitaliseringsstyrelsen endnu ikke er klar...?

1
20. juni 2014 kl. 09:01
Mens en opgradering til et nyere styresystem er en forholdsvis enkel procedure for privatpersoner, som ofte blot vil købe en ny pc med et nyt styresystem Så for at overholde loven om tvangsdigitalisering skal man ikke bare sørge for at have plads til et hjemmekontor i dagligstuen. Man skal også købe en ny maskine hvert 3. år?
8
20. juni 2014 kl. 12:09

Hvis min nabo køber en Windows 8 maskine i Bilka nu, så er der styresystemssupport til 10-01-2023. Så nej - han behøver ikke at købe en ny maskine hvert tredje år.

9
20. juni 2014 kl. 12:50

Hvis min nabo køber en Windows 8 maskine i Bilka nu, så er der styresystemssupport til 10-01-2023. Så nej - han behøver ikke at købe en ny maskine hvert tredje år.

... på Windows. Hvad med resten? Det er jo ikke en Windows komponent der er årsag til denne situation. Men det er rigtigt at man ikke har behov for at købe ny maskine hver 3. år. En geninstallation løser mange performance problemer, hvilket nok er den hyppigste årsag til at der købes nyt udstyr. Hvem har ikke hørt udsagnet "Min PC er begyndt at blive langsom, så jeg skal måske have en ny".

13
23. juni 2014 kl. 09:04

Joh - det er nu den ophørende support af Windows, som er den grundlæggende årsag: Ved ophøret af supporten for et OS (her Windows XP) er det normal praksis for Oracle at indstille supporten - og vedligeholdelsen - af produkter til OS'et. Ellers kunne de reelt komme i en situation, hvor en påkrævet rettelse af produktet (her Java) afhænger af en nødvendig rettelse i OS'et (som så altså ikke kommer fordi OS-leverandøren har indstillet deres support). Det er måske en konsekvens af amerikansk juristeri - men har været forudsigeligt (med anvendelse af den fornødne mængde rettidig omhu ;-)

4
20. juni 2014 kl. 09:42

Hey, det er med til at holde gang i forbruget! ;-)