263 millioner kroner i GDPR-bøde: Grov overvågning af H&M-medarbejdere i Tyskland

1. oktober 2020 kl. 16:052
263 millioner kroner i GDPR-bøde: Grov overvågning af H&M-medarbejdere i Tyskland
Illustration: artmagination/Bigstock.
Medarbejdere ved H&M’s servicecenter i Nürnberg har i årevis været udsat for en grov overvågning af ledelsen. Det har fået det tyske datatilsyn til at uddele virksomheden en kæmpestor millionbøde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det tyske datatilsyn smækker butikskæden Hennes og Mauritz (H&M) med en kæmpe bøde på 35,5 millioner euro, svarende til omkring 263 millioner danske kroner, skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

Virksomheden har nemlig foretaget en gennemgribende overvågning af ansatte på H&M’s servicecenter i Nuremberg siden 2014 - måske endda tidligere.

Efter medarbejdere f.eks. havde været på ferie eller taget sygedage, inviterede ledelsen til ‘velkommen-tilbage-samtaler’, der blev optaget, gemt og brugt til at evaluere individuelle arbejdsindsatser. Med oplysningerne skabte ledelsen detaljerede medarbejderprofiler, som de kunne hente inspiration fra i beslutninger og overvejelser om medarbejderens ansættelse.

Nogle af de indsamlede informationer er “uskadelige”, mens andre har omhandlet f.eks. familieproblemer og religiøse overbevisninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Optagelserne blev undertiden lavet med et højt detaljeringsniveau og optaget over længere tidsperioder for at dokumentere udviklingen af ​​disse problemer,« skriver tilsynet i pressemeddelelsen.

Ikke nok med at ledelsen optog de planlagte samtaler, de gemte også lydfiler med den personlige viden om medarbejdere, de havde samlet ved andre personlige samtaler og ‘kontor-snak’. De kunne tilgås af op mod 50 andre ledere i virksomheden. Konklusionen fra Tysklands datatilsyn er klar:

»Kombinationen af ​​at indsamle detaljer om deres privatliv og optage deres aktiviteter førte til et særlig intensivt indgreb i medarbejdernes borgerrettigheder,« skriver tilsynet i pressemeddelelsen.

Datatilsynet blev først opmærksom på overgrebet, da al dataen ved en fejl blev offentliggjort for hele virksomheden i et flere timer. H&M samarbejdede fra begyndelsen og overleverede 60 gigabyte data til tilsynet, som udførte samtlige interview med vidner, der alle bekræftede den dokumenterede praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomhedens ledelse har efterfølgende undskyldt og er efterkommet opfordringen til at kompenserer medarbejderne økonomisk. Derudover har de blandt andet ansat en databeskyttelseskoordinator og indført månedlige statusopdateringer om databeskyttelse for at forhindre lignede lovovertrædelser i fremtiden.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. oktober 2020 kl. 18:15

Der har da været skrevet og talt om lignende hændelser i Amazon uk og de, måske flere afdelinger. BBC lavede en udsendelse om bla disse "hyggelige" sager ! Så håber H&M kun er starten !

1
2. oktober 2020 kl. 12:56

Når jeg læser sådan en artikel kan jeg ikke lade være med at tænke om det kun er for servicecenteret og/eller den tyske del af kæden at kæden er hoppet af ---

--- eller om det er en generel personalpolitik helt fra toppen koncernen, og dermed også praktiseres i andre lande...