257 fejl og mangler på Sundhedsplatformen: Uenighed om kravspecifikation
Opdateret: Det fremgik tidligere af denne artikel, at tvisten mellem Epic og Region H sandsynligvis ender i voldgiftssag på baggrund af et interview med Sundhedsplatformens programchef. Efterfølgende er Version2 blevet kontaktet af Sundhedsplatformens ledelse, som oplyser, at dette alligevel ikke er korrekt.
Region Hovedstaden og it-leverandøren Epic er i flere tilfælde uenige om, hvornår kravene i Sundhedsplatformens kravspecifikation er opfyldt.
Der er fortsat godt samarbejde med leverandøren, skriver regionen i en såkaldt Perioderapport om det enorme sundhedssystem. Men:
»Det er dog tydeligt i det daglige, at implementeringsdelen af kontrakten nærmer sig sin afslutning. Perspektiverne på opgaveløsningnen bliver mere fokuseret, men også i visse tilfælde mindre fleksibel,« lyder det i statusvurderingen, der fortsætter:
»Det er sandsynligt, at der vil blive behov for at anvende kontraktens mekanismer om konfliktløsning,« fremgår det af rapporten, som er forelagt Region H's Forum for it og sundhedsteknologi, og som Version2 er i besiddelse af.
I første omgang kan det betyde en samtale med Carl Dvorak, der er COO i Epic, så vi kan have en dialog på de enkelte områder, hvor det er nødvendigt, fortæller Mikael Bay Skilbreid, der er programchef for Sundhedsplatformen.
»Derefter er det muligt at bringe det op på direktørniveau. Men det mener jeg ikke bliver nødvendigt.«
Herefter kommer muligheden for mægler og voldgiftssag.
»Jeg ser ikke for mig, at det kommer så vidt. Men det er en mekanisme, vi har, og vi vil bruge den, hvis det er nødvendigt,« siger Mikael Bay Skilbreid.
»Vi arbejder tæt sammen med Epic for at løse det sidste. Det er ikke usædvanligt med konflikter på dette punkt i processen.«
Oversættelse og dokumentation
I skrivende stund er der 257 åbne fejl og mangler ud af i alt 3.100 krav i kravspecifikationen. De skulle efter planen være løst inden nytår, men det forventer Rasmus Shermer, der er contract manager i Region H, ikke kommer til at ske.
»Vi gik live i weekenden i Region Sjælland, og nu er vi i hypercare. Så jeg forventer ikke, at alle manglerne bliver udbedret inden nytår. Men vi når at behandle alle manglerne i år,« siger han.
De 257 åbne fejl og mangler tæller blandt andet omkring 72 oversættelser fra Sundhedsplatformens modersmål, engelsk, til dansk. Fejl, som kan være væsentlige, men ikke betragtes som kritiske, understreger Rasmus Shermer.
Yderligere 96 mangler vedrører dokumentation.
»Der er vi lige nu er i en proces, hvor vi diskuterer den dokumentation, vi endnu ikke har godkendt.«
»Det har ikke indflydelse på driften af systemet, men det kommer til at være ekstremt vigtigt, når vi fra nytår selv skal videreudvikle på systemet,« forklarer Rasmus Shermer, der understreger, at antallet af fejl hele tiden skifter i takt med, at de bliver lukket på daglige møder.
Mere kompliceret end beskrevet
De resterende 89 fejl og mangler er funktionelle. Og her har parterne problemer med at blive enige.
»Det er generelt symptomatisk for de fejl og mangler, som er tilbage, at man godt kan udføre funktionen, men det sker på en mere kompliceret måde, end vi mener er beskrevet i kravene,« fortæller Rasmus Shermer.
Et eksempel er, når en læge indskriver en primær diagnose for en patient i akutmodtagelsen, hvorefter patienten bliver flyttet til en anden afdeling.
»Der har vi en Use Case, der beskriver, at en kliniker skal kunne rette diagnosen i en enkelt arbejdsgang. Som det er i dag, kan man godt rette i diagnosen – men ikke i en enkelt arbejdsgang,« siger Rasmus Shermer og fortsætter:
»Vi ser en arbejdsgang som noget, en kliniker skal kunne gøre uden at ringe efter en supporter, åbne for en ny profil eller rette i en skabelon. Det svarer til, at du kan rette en artikel i jeres system uden først at hive fast i it-afdelingen.«
Hurtig affgørelse
Regionens opfattelse af, hvad der konstituerer en arbejdsgang, er ikke blevet defineret klart nok, erkender Rasmus Shermer.
Og selvom det er muligt, at tvisten skal afgøres i en voldgiftssag, er det ikke et udtryk for, at samarbejdet ikke fungerer, siger Rasmus Shermer.
»Ved at tage en voldgiftssag kan vi få det afgjort hurtigt og i mindelighed – frem for at bruge tiden på at diskutere frem og tilbage.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.