25.000 virtuelle desktoppe i Region H kræver 100 pct. SSD i serverne
Læger, sygeplejersker og andet klinisk personale på sygehusene i Region Hovedstaden har fået mulighed for at slippe for den almindelige pc og i stedet bruge en virtuel desktop, som kan hjælpe med at nedbringe den tid, personalet hver dag bruger på at logge ind og ud af it-systemer.
Det er dog ingen let opgave at levere virtuelle desktoppe til mere end 25.000 brugere, og det kræver en stor hardware- og softwareopsætning i datacentrene.
Chef for Projekt- og Implementeringsenheden i Region Hovedstaden, Niels Reichstein Larsen, fortæller her om opbygningen af infrastrukturen i datacentrene til regionens virtuelle desktoppe.
Hvordan ser jeres setup ud på datacentersiden?
»Løsningen er opdelt på to driftscentre, hvor der i hvert driftscenter er én blok til management og fem datablokke,« siger Niels Reichstein Larsen til Version2.
Management-blokkene består af 21 forskellige virtuelle servere, som nu kører på VMware ESXi 5.0, men først kørte på version 4.1, da systemet blev etableret. Den underliggende hardware er M610 blade-servere fra Dell.
»De fem datablokke, som afvikler applikationerne og de virtuelle desktoppe, kører ligeledes med VMware ESXi med vSphere Cluster ovenpå og styres ved hjælp af VMware vCenter. Klienterne benytter VMware View.«
Hvordan har I lavet redundans og failover internt i datacentrene?
»Alle komponenter i hvert datacenter er dubleret, og failover er indbygget. Det gælder både det interne net mellem SAN og servere og ud til Region H's backbone.«
»Serverne er fuldt redundante og baseret på ESXi's automatiske failover-funktionalitet. Den eneste enhed, der ikke er dubleret internt i datacenteret, er chassiset, som serverne i management-blokken er monteret i. Hvis det fejler, så flyttes funktionaliteten til det andet datacenter.«
Hvordan laver I failover mellem datacentrene?
»Failover mellem datacentrene håndteres via CNAME-records. Lige pt. er der afdækning i gang omkring implementering af en loadbalancer-løsning, som sandsynligvis vil blive baseret på F5, men det er endnu ikke fuldt afklaret.«
Hvordan håndterer I problemer som 'boot storm'?
»Det korte svar er masser af IOPS og SSD-diske! Vi har fulgt VMwares design-guidelines og designstandarder og har der igennem fået beregnet de designs, som imødegår blandt andet bootstorms.«
»Rent praktisk har det vist sig, at brugerne logger på fordelt over tid, og altså ikke alle sammen samtidigt.«
En 'boot storm' dækker over problemet med, at der kan opstå meget store spidsbelastninger på både netværket og storagesystemet, når mange brugere logger på samtidig, sådan som det eksempelvis kan ske, når medarbejderne møder på arbejdet eller vender tilbage fra frokostpause.
»I forbindelse med klargøring af desktoppe til klinikerne sørger vi for, at der altid er et lille overhead, således at der altid ligger en konfigureret desktop klar til den næste bruger, der logger på.«
Har I gjort jer nogen erfaringer i forhold til, hvordan I bedst bygger det op?
»Ja! Vi har fået en del erfaringer og viden, som vi gerne ville have haft tidligere i forløbet.«
»Vi har som en del af opgraderingen til VMware View 5.1 og ESXi 5.0 valgt at genopbygge den fysiske sammensætning af miljøet for mere optimal udnyttelse af SAN og servere. Blandt andet er datablokkene nu udelukkende bestykket med SSD-diske.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.