25.000 CPR-numre havnede på nettet

Ved en fejl kom Århus Sygehus til at offentliggøre personnumre for 25.000 danskere på sundhed.dk.

Personlige oplysninger om 25.000 danskere er ved en fejl havnet på internetportalen sundhed.dk. Oplysningerne var en del af et forskningsprojekt og var indeholdt i et regneark, der lå til grund for en powerpoint-præsentation. Det skriver Ekstrabladet.

»Det er en meget beklagelig fejl, og vi sørgede selvfølgelig for, at oplysningerne straks blev fjernet fra sundhed.dk, da vi blev gjort bekendt med situationen,« siger regionsdirektør i Region Midtjylland Bo Johansen til Ekstrabladet.

Regnearket indeholdt både patienternes personnummer og diagnose.

Regionen vil nu stramme op på deres sikkerhedsprocedurer.

»Det er vigtigt, at forskerne deler deres viden med hinanden og med os andre. Men samtidig skal vi sikre, at det sker uden at fortrolige oplysninger om patienterne bliver spredt,« siger Bo Johansen til avisen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jan Sørensen

Desværre er problemet jo ikke løst ved at fjerne igen med det samme. Hvor lang tid skal noget ligge fremme, før det er kopieret og er (potentielt) offentligt til evig tid?

Er der bud på de juridiske koncekvenser af dette ?

  • 0
  • 0
#3 Ulrik Gerdes

Det er slemt at sige, men både den aktuelle sag og en lang række andre fejl og uhensigtsmæssigheder skyldes i bund og grund at folk indenfor sundhedsvæsenet (og givetvis også mange andre steder) har for dårlige it-kompetencer.

Jeg kunne skrive side op og side ned med eksempler på elendigheden, men vil være konstruktiv: Hvordan pokker får man trænet/oplært/uddannet til at bruge værktøjet ordentligt?

  • 0
  • 0
#4 Henrik Liliendahl Sørensen

Bedre IT-kompetencer i sundhedsvæsenet og andre væsener er givetvis en god idé, men det er langt fra sikkert, at det kunne have hindret denne misere. Lidt IT snilde har man da, når man inkluderer et regneark i en powerpoint.

De opstrammede sikkerhedsprocedurer hjælper sikkert heller ikke – for næste gang dukker fejlen op et helt andet sted.

Faktisk var jeg for et par år siden involveret i en lignende fejl. Jeg købte en (hvad jeg troede var) ny USB stick hos en stor butik. Men da jeg skulle bruge den opdagede jeg, at der allerede var data på den – og det var netop også data fra sundhedssektoren med CPR-numre og diagnoser.

Det har altid været menneskeligt at fejle – herunder glemme, overse, sjuske und so weiter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere