25 kommuner lader borgere tippe om socialt bedrageri uden kryptering
32 danske kommuner stiller en tjeneste til rådighed for borgere, som anonymt skulle kunne angive andre borgere, begår socialt bedrageri.
Men i 25 af kommunerne sker det helt uden kryptering, og det er klart ulovligt, mener en lektor i persondataret.
»Det er et klokkeklart brud på persondataloven. Det står direkte nævnt i loven, at der skal krypteres særlig voldsomt, når kommunen som dataansvarlig indhenter personfølsomme oplysninger som personnumre og helbredsoplysninger,« siger lektor Charlotte Bagger Tranbjerg fra Aalborg Universitet til Politiken.
Det drejer sig ifølge avisen om, at 12 af kommunerne anvender webformularer, hvor oplysningerne sendes uden kryptering. 13 kommuner opfordrer til tip via e-mail, men uden at angive, at indholdet skal krypteres.
Tjenester er beregnet til at inddrage borgerne i kommunernes indsats mod personer, som uretsmæssigt modtager offentlige ydelser ved at have afgivet urigtige oplysninger til kommunen.
Men disse tip til kommunerne vil indeholde oplysninger, som vil være omfattet af persondataloven, og derfor er det sandsynligt, at kommunerne også skal sørge for, at dataene bliver krypteret og sikret på forsvarlig vis.
Derfor vil Datatilsynet nu gå ind og undersøge sagen, skriver Politiken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.