25 iPads skal redde udkantskommune fra mødernes papir-mareridt

De papirløse møder er på vej ind i Guldborgsund Kommune, der har købt 25 iPads til de ansatte. Det skal luge ud i bunkerne med hundredvis af udprintede sider og bilag.

I Guldborgsund Kommune på Falster er man nu klar til et opgør med papirbunkerne, der hober sig op under stort set alle møder i kommunen.

Og det er Apples tavle-pc, iPad, der er våbnet.

»Vi vil have papirerne ud af mødelokalerne og iPads ind i stedet,« siger administrerende direktør i Guldborgsund Kommune, Ib Østergaard Rasmussen, til Version2.

Hver gang der holdes møde i Guldborgsund Kommune, involverer det som regel flere hundrede sider med sagsfremstillinger og bilag.

Det er både en byrde for mødedeltagerne og for kommunens printere, og derfor har kommunen nu købt 25 iPads til 3.900 kroner per styk til medarbejderne i administrationen, der tager maskineriet i brug fra årsskiftet.

De 25 iPads har adgang til en skræddersyet løsning fra it-virksomheden Ditmer, som gør, at kommunens ansatte nemt kan hente dokumenter og sager frem med få tryk på den berøringsfølsomme skærm.

Derfor håber kommunen, at der på sigt kan spares penge på papir og print og samtidig også effektivisere møderne på rådhuset.

»Det handler om at opnå en mere effektiv mødeledelse. Når man skal bruge papirerne under et møde, så har man dem fremme med et tryk på skærmen. Den hurtighed er en fornøjelse,« fortæller Ib Østergaard Rasmussen.

Forklar, hvorfor de ansatte i Guldborgsund Kommune skal udstyres med lige præcis en iPad?

»Der er meget hype omkring iPad, men for os handler det om, at det er en relativt billig computer, som starter hurtigt op og er let at bruge,« siger Ib Østergaard Rasmussen.

Hostet løsning fra Ditmer

Der er stadig tale om et pilotprojekt i kommunen, og omkring næste sommer bliver det evalueret, om der skal købes flere iPads, så også byrådspolitikerne kan komme med på bølgen.

Til den tid forventer kommunen også at være blevet klogere på besparelsespotentialet.

De 25 iPads kobles på en hostet løsning, eDagsorden, fra it-leverandøren Ditmer, der overvejer at flytte løsningen ud på en cloudplatform fra enten Microsoft eller Amazon efter nytår.

eDagsorden er opbygget omkring en backend, der håndterer flere udtræksservices, som igen står for at hive PDF-dokumenter ud af kommunens ESDH-system og andre fagsystemer.

De dokumenter kan så hentes ind fra serveren backend til en applikation på iPad'en, som Ditmer har udviklet til formålet, eller fra hvilken som helst browser på en almindelig pc.

»Der er ofte tale om indscannet materiale, som fylder en del. For eksempel tunge, tekniske tegninger, og fordi der er mange dokumenter, ryger man hurtigt op i mange gigabyte for den enkelte kommune. Det er så vores interne udfordring at kunne skalere op løbende, og af samme grund overvejer vi at flytte ud på en cloud-platform fra årsskiftet,« fortæller partner i Ditmer, Johan Bitsch Nielsen, til Version2.

Det forudsætter, at Ditmers afprøvning af cloud-platformene forløber vellykket, og at kunderne vil acceptere cloud-planerne, forklarer Johan Bitsch Nielsen.

Guldborgsund Kommune er i skrivende stund Ditmers eneste kunde på iPad-løsningen, men Johan Bitsch Nielsen fortæller, at virksomheden lige nu har konkrete tilbud på lignende løsninger ude hos syv kommuner og andre offentlige myndigheder.

Også store, private virksomheder er i Ditmers søgelys.

Ikke gift med Apple

Apples iPad blev valgt, fordi den ifølge Ditmer i det meste af 2010 har været det eneste seriøse bud på en tavle-pc.

»Pt. har vi ikke noget bud på, hvad der skulle være bedre end iPad. Vi har kigget på Galaxy Tab (Android-tavle fra Samsung, red.), men vi har ikke vurderet, at den er moden endnu,« siger Johan Bitsch Nielsen.

»Men vi er ikke gift med iPad på den måde. Hvis vi falder over en noget til en lavere pris, eller som er bedre end iPad, så kan det være, at vi går efter det,« forklarer han.

Ifølge Ib Østergaard Rasmussen har Guldborgsund Kommune ikke haft andre leverandører i kikkerten til opgaven.

»Der har ikke været andre, der kan levere det samme, os bekendt. Men det kommer der da sikkert,« siger direktøren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Herp Derp

"...fordi den ifølge Ditmer i det meste af 2010 har været det eneste seriøse bud på en tavle-pc."

Det kan man så kun give deres mangelfulde research skylden for.

 • 0
 • 0
#2 Dennis Fabrin

"...fordi den ifølge Ditmer i det meste af 2010 har været det eneste seriøse bud på en tavle-pc."

Af konkurrenter kan næves Galaxy Tab som jeg ikke synes fungerer optimalt. For lille skærm, Den lagger ved skift mellem homescreens og er for langsom ved brug af nettet.

Zte(?) Ligner en kopi af Galaxy Tab, den lagger bare endnu mere og ingen pinch zoom(mener jeg)

Toshiba Folio 100, hvor man nærmest skulle prikke hul på skærmen før den reagerer.

Toshiba Journ.E. var i min verden en joke på højde med Folio 100

Derudover har der været et hav af netbooks med flip skærm.

Nej jeg synes bestemt ikke der findes en værdig konkurrent til iPad. Jeg synes faktisk slet ikke der findes en ordentlig tavle pc. Jeg glæder mig til den dag jeg kan få en tavle specifik version af Android på en 10" skærm, uden lag.

...Eller måske Google ChromeOS på en touchskærm? Hmm

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

@Jeppe

Den anden halvdel af dit debatindlæg kom vist ikke med, nemlig den del hvor du fortæller, hvilken hardware kommunen skulle have valgt i stedet for iPad.

Husk i øvrigt på at kommunens beslutning blev taget for noget tid siden (måske midt-efterår).

vh

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#4 Jakob I. Pagter

Det er så vores interne udfordring at kunne skalere op løbende, og af samme grund overvejer vi at flytte ud på en cloud-platform fra årsskiftet

Et passende tidspunkt for denne beslutning er vel når sagen vedr. Odense Kommunes brug af Google Apps er afklaret...?

 • 0
 • 0
#5 Jesper Hald

...der kun er to funktionsduelige tablets på markedet, burde man måske huske på Mærsk Mckinney Møllers udtryk "Rettidig omhu", og så vente indtil der er flere konkurrenter på markedet? Jeg vil umiddelbart vurdere, at 2011 bliver det helt store tablet år, idet Android kommer i en særdeles tabletegnet version, Blackberry kommer med deres Playbook, HTC kommer sikkert også med noget, Samsung også osv. osv., så hvorfor dælen det er så vigtigt, at få brændt penge af på en førsteudgave af et nyt produkt, er mig en gåde! Men man kan jo være fristet til at sige, at det er typisk det offentlige, at satse på noget, der endnu ikke er ordentligt udviklet, men til gengæld dyrt!

Jeg kan i øvrigt slet ikke se, hvilken berettigelse iPlad har, da den jo ikke erstatter noget som helst! At den skulle forhindre papirskubberiet i det offentlige, er nok noget af en illusion, idet det jo typisk nok, kun vil være chefgangen og ledere, der får udleveret legetøjet!

Er i øvrigt selv ansat i det offentlige, og her slås vi også med tabletbølgen, og jeg kan stadig ikke se, at den øger produktionen på nogen måde!

 • 0
 • 0
#6 Jens Henriksen

Hvis du læser artiklen igen, så opdager du hvorfor den faktisk erstatter hele vognlæs papir og for formuer i udgifter til printerne: "Hver gang der holdes møde i Guldborgsund Kommune, involverer det som regel flere hundrede sider med sagsfremstillinger og bilag". I den kommune jeg kender til, er det flere hundrede sider pr. mødedeltager pr. møde så alene printeromkostningerne betaler iPad'en og normalt tager det noget tid at pakke 25 sæt ringordnere med materialet så mon ikke resten af projektet også betaler sig hjem - trods din observation af manglende personlig effektivisering ved ustruktureret brug af tablets.

 • 0
 • 0
#8 Mathis Dahlqvist

Jeg har selv brugt Ipad på denne måde siden juni, og det kan varmt anbefales.

Min erfaring er, at det at medbringe en tablet til et møde, vækker mindre opsigt end fx en bærbar fordi man undgår "skærmbarieren" overfor den man sidder i møde med, og man har stadig adgang til sin digitale information.

Jeg bruger selv app'en "GoodReader", der er en god allround dokument-læser (der tillader at redigere/annotere i pdf). Det er relativt nemt at sætte GoodReader op til at kommunikere med ftp-servere, drop-box, mobile me.. osv. hvad man nu har lyst til/brug for. (Jeg savner dog sftp)

Så man kan ret nemt og ret hurtigt lave en lille test for at se om der er potentiale før man ruller de store løsninger ud.

/Mathis

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Jeg har aldrig prøvet en ipad, men har dog prøvet en Archos 70, og jeg kan ikke se det ideelle i at bruge et onscreen-keyboard ifht. et rigtigt. Hvordan er en 10" tablet (der antageligvis ligger fladt på bordet) en fordel over en 10" laptop - til et møde?

 • 0
 • 0
#11 Mathis Dahlqvist

@Mark

Altså det jeg oplever er at når man sidder med en computer så kommer man til at sidde og "gemme sig" bag en skærm og man derved skaber noget distance mellem sig selv og den man snakker med - der er en tablet mere praktisk for den ikke sætter den samme psykologiske skel.

Tablets er efter min overbevisning skabt til at læse/ vise dokumenter, fx. hvis man læser mødereferater eller snakker om figurer/tegninger/grafer/ eller bladrer i vedlagt dokumentation, rapporter osv. som man typisk ville medbringe i papir-form. Tablets har deres styrke når der skal navigeres i dokumenterne, det er ganske intuitivt med alle de her hånd-beveægelser for zoom, flyt fokus osv. og jeg synes det virker rigtig fint, specielt hvis man sidder over for en der ikke har adgang til de digitale ting du har, så er det nemt at "lægge" tableten på bordet og snakke om tingene.

I bund og grund er det ting en computer også kan, men jeg synes ikke computeren gør det nær så godt.

Mht. til at skrive - så er det klart at et rigtigt tastatur er at foretrække, jeg må dog tilføje at jeg er positivt overrasket over hvor godt Ipadens (jeg har ikke prøvet andet) keyboard føles, det er ret nemt at skrive mails osv, men ingen tvivl om at jeg ville foretrække et rigtigt tastatur hvis jeg var referent og skulle lave meget skrive-arbejde. Jeg har dog ikke selv arbejdet ret meget med netbooks så er ikke klar over om små/nedskalerede tastaturer leverer en oplevelse der er meget bedre end den man kan få på en tablet.

Så for mig har min tablet ikke erstattet computeren, men nærmere den papir-bog og kuglepen jeg altid havde med mig, fordelen har således været at jeg ikke længere skulle slæbe computeren med til møder fordi min "digitale notesbog" havde adgang til det jeg skulle bruge.

/Mathis

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Fair nok. Jeg kan også se pointen i at man bruger lidt ekstra på at løsningen er lidt lækrere, mod at folk så rent faktisk bruger den. Det er fint nok at rulle en billig løsning ud, men hvis oplevelsen gør at der stadigvæk bliver brugt papir, så er der intet hevet hjem den vej.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere