24 ton Vestas-maskine er verdens 108. kraftigste supercomputer

Den danske vindmølleproducent Vestas lægger lige nu beslag på plads 108 på listen over verdens 500 kraftigste supercomputere.

Det 40 meter lange og 24 ton tunge regneuhyre Firestorm hos vindmøllegiganten Vestas er eneste danske indslag på den nye top-500-liste over verdens kraftigste supercomputere.

Det fremgår af den netop offentliggjort liste, der opdateres hvert halve år.

Firestorm er denne gang nummer 108 på listen og har dermed taget turen lidt længere ned af listen i forhold til sidste sommer, hvor den debuterede på listens 53. plads, og november, hvor den lå nummer 70.

Læs også: Vestas' nye supercomputer nr. 53 på verdensranglisten: 14.664 kerner og 29 terabyte ram

Nøgletallene for Vestas-maskinen, der blandt andet bruges til at udarbejde detaljerede vejrudsigter og kortlægge vindens bevægelse i et landskab, lyder blandt andet på 14.664 processorkerner og 29 terabyte ram.

Firestorm består af 1.222 IBM-servere, der hver har et par sekskernede Intel Xeon 5670-processorer, som arbejder ved en clockfrekvens på 2,93 gigahertz.

Læs også: Vestas' supercomputer kværner 20 petabyte klimadata med Hadoop

Beregningsknuderne i det store net af IBM-maskiner bindes sammen med lynhurtig netværksteknologi fra Infiniband, der tidligere på året blev opkøbt af Intel.

Læs også: Intel opruster på supercomputere med købet af Infiniband

På beregningsfronten når Firestorm op på en maksimal ydelse på 162,1 teraflops, altså 162.100 milliarder floating point-operationer.

Til sammenligning lander listens topscorer, IBM BlueGene/Q-maskinen Sequoia fra forskningscenteret Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, på førstepladsen med godt og vel 16 petaflops, altså 16.000 teraflops.

Top 500-listen opgøres ved hjælp af benchmark-softwaren Linpack.

Læs også: Ekspert i supercomputere: Skidt for Danmark at stå uden for Top-500

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Søren Reinertsen

Er det ikke en gammel nyhed som igen igen er kommet frem?? I havde også denne "Nyhed" d. 18 april og hvis man søger på Vestas, så er der 3 artikler og alle omhandler denne super server... Kan man forestille sig at der er andet at skrive om...

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere