24 kommuner sender børns persondata til Google i blinde: »Det er meget kritisabelt«

20. januar 2021 kl. 03:4521
24 kommuner sender børns persondata til Google i blinde: »Det er meget kritisabelt«
Illustration: Rawpixel.com, Bigstock.
24 ud af 45 undersøgte kommuner videregiver børns data til Google uden at have noget overblik over potentielle risici. Det er »meget kritisabelt« mener eksperter i persondataret og en far fra Randers Kommune.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Om morgenen d. 5. januar tændte Steen F. Tøttrup for sin computer.

Hans søn går i 0. klasse på Søndermarksskolen i Randers Kommune, og også her har de mindste elever hurtigt stiftet bekendtskab med en digital hverdag, efter coronasmitten har sendt alle hjem i stuerne.

Men Steen fik en grim overraskelse, da han åbnede en besked fra skolen og læste, at man havde givet sønnens oplysninger videre til Google for, at elever og lærer kunne mødes digitalt. Skolen havde oprettet en konto med drengens fulde navn og Unilogin-ID, som er unikt for alle borgere.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
26. januar 2021 kl. 11:40

Tilmeld dig på dataret.dk så skriver jeg ud når det åbner. Forventer det klar i næste uge.

dataret.dk åbner ikke i nogle af mine browsere?

Og at vi Open Source udvikler diverse GDPR hjælpedokumenter (såsom konsekvensanalyser af at anvende google classroom) er fint nok.. Men derfra, skal vi jo over til at kommunerne anvender denne.. Så jeg havde naivt håbet på at kommunerne kunne tage sig sammen og samarbejde.. De har masser er samarbejder i forvejen.. Man kunne evt. have en afdeling under Statens IT (eneste offentlige IT service jeg lige kan komme i tanke om) - som udarbejdede sådanne relevante konsekvensanalyser mv. - og var åbne om det de havde udviklet selvfølgelig, så de kunne høste gevinsten af at vi som borgere kunne tage et kig og påpege evt. problemer osv. (ikke at det er gratis at tage den dialog med borgerne - men bør det ikke gøres?)

20
21. januar 2021 kl. 20:45

Vi har i årtier brugt sige "fy", og i alvorlige tilfælde med versaler. Det er en simpel konstatering at det er virkningsløst.</p>
<p>Nu er der mulighed for at undersøge om bøder hjælper. Så er det bare at komme igang.

"fy", løftet pegefinger, bøder, alvorlig påtale etc. etc. har meget lav værdi eller slet ingen værdi, da nær alle jo "blot" er ansatte, der skal have arbejdet fra hånden ;) - internt opfattes det sådan.

..der er ingen mærkbar konsekvens, så fortsæt.

Snup en fra ledelsen, en tremmekanin med en tiltale.. se lige det fatter selv vores scooterÅge nede på havnen er noget snavs..

19
21. januar 2021 kl. 16:44

Nej, uha-uha.. Hvem ved hvad de kan få én til at skrive... :-)

18
21. januar 2021 kl. 16:23

dataret.dk

Når den går i luften er det så også et Wordpress site med fonte hostet af google?

:-)

17
21. januar 2021 kl. 15:42

Jamen, så lad os da prøve.

Tilmeld dig på dataret.dk så skriver jeg ud når det åbner. Forventer det klar i næste uge.

Spread the word...

16
20. januar 2021 kl. 16:06

Måske er tiden moden til at vi samler tanker og ideér under en hat.

Version2 er gode til at bringe problemstillingerne frem i lyset, men måske var det bedre at fortsætte debat, erfaringsudveksling og skumle borgerrettighedsplaner et andet sted?

Hvis der er interesse for den slags samarbejde, så stiller jeg gerne et websted med forum til rådighed. Hostet hos ordentlige tyskere, naturligvis. :-)

Sig til.

15
20. januar 2021 kl. 15:39

Samarbejde giver mening, men det skal bestemt ikke være igennem KL som igen og igen har vist sig totalt inhabil. KL har alt for mange private borgmester-interesser at tumle med: Alt fra ønsker om at tiltrække Google og Faceboik data-centre til deres medlemskommuner over indforståede aftaler med frokostvenner fra IT salgsbranchen til Machine Learning kvaksalvere med kommunikationsbaggrund.

11
20. januar 2021 kl. 12:39

For det første så synes jeg at alle konsekvensanalyser af BORGERES DATA - bør ligge offentlig til skue - så vi borgere kan få indblik i hvillke data der overhovedet på denne her måde "ryger ud hvor det er i risiko"..

For andet, forstår jeg ikke at 45 kommuner skal udvikle deres egen konsekvensanalyse - der BURDE (evt. via kommunalt samarbejde) - da havde været lavet én fælles konsekvensanalyse - hvor hver kommune så evt. kunne tilknytte evt. detaljer der er specielt for dem..

Ellers bliver det bare papirarbejde for ingens skyld der enten spares væk eller spildes unødvendige penge på, til meget lidt gavn. Jeg kan nemt skrive en konsekvensanalyse der ikke holder vand - men vi borgere har jo ingen mulighed for at indklage en sådan (eller overhovedet opdage det findes) - hvis ikke vi kan se den (og bliver gjort bekendt med at den findes)

10
20. januar 2021 kl. 12:14

Det har aldrig nyttet.

Som Gert skriver, det er der vist ikke empiri til at konkludere.

Det er borgerne, der betaler gennem højere skatter og dårligere service.

Det er rigtigt men det er altid borgerne der betaler for der er ikke andre til at betale. Bøder og gerne store bøder kan måske få borgerne i hver kommune til at tage deres del af ansvaret og engagere sig mere i kommunens gøren og laden, måske endda få dem til at stemme på nogen der vil tage opgaven alvorligt.

Lad i stedet undervisningsministeriet komme med forhåndsvurderinger og anvisninger på, hvordan tjenester som googles skal håndteres. For mig virker det lidt omsonst at alle kommunerne skal lave det samme stykke arbejde helt forfra i forhold til en service, der formentlig ikke kan ændres.

Det er altid en god ide at tænke i baner af "Er der mon nogen der står med samme udfordring og skulle jeg mon ikke starte et samarbejde med dem"

9
20. januar 2021 kl. 11:26

Lad i stedet undervisningsministeriet komme med forhåndsvurderinger og anvisninger på, hvordan tjenester som googles skal håndteres.

Jeg kan ikke lige finde det, men undervisningsministeriet har faktisk lavet en vurdering af Google education, hvor skolen skal oprette med Unilogin. At dette kan deanonymiseres er nok tydeligt for enhver.

Men dette er een ting. At nogen tilføjer fuld navn mv. er altså i modstrid med vejledningen, og peger mod sjusk og ligegyldighed, som skriger på sanktioner.

7
20. januar 2021 kl. 10:48

Her en den gratis vejledning som har været tilgængelig i 20 år:</p>
<p>"Du må ikke overlade data til selskaber som er underlagt lovgivning, der medfører risiko for at borgernes rettigheder er beskyttet i ringere grad, end i EU."

Problemet er, at det tør Datatilsynet ikke sige højt. For så skal de også bede NemID og Digital Post om at lukke, så fx al test- og vaccinebooking skal køre håndholdt og måske halvdelen af alle udbetalinger af sociale ydelser ville stoppe, fordi KMD ikke må benyttes. Fortsæt selv listen.

På den private bane vil man skulle bede Facebook, Google, Amazon, Microsoft og Apple m.fl. om at stoppe alle deres aktiviteter i Danmark.

6
20. januar 2021 kl. 10:20

Her en den gratis vejledning som har været tilgængelig i 20 år:

"Du må ikke overlade data til selskaber som er underlagt lovgivning, der medfører risiko for at borgernes rettigheder er beskyttet i ringere grad, end i EU."

Og hvis det er forvirrende for nogen, så kender jeg et par 0-klasses elever som kan forklare det for dem.

5
20. januar 2021 kl. 10:15

Her i Favrskov Kommune har man så taget konsekvensen af at man skal lave hjemmeskole, og oprettet Google logins til de mindste også.

Så nu 0-2 klasse kommet med på vognen med en Google konto, oprettet uden forældrenes viden eller samtykke...

At Favrskov Kommune ikke er på listen over de 24 kommuner, er det fordi de har lavet en vurdering, eller har I blot glemt dem?

4
20. januar 2021 kl. 09:25

Frem med bødeblokken, den store vel at mærke. Disse kommuner er uden for pædagogisk rækkevidde.

Det har aldrig nyttet. Det er borgerne, der betaler gennem højere skatter og dårligere service. Lad i stedet undervisningsministeriet komme med forhåndsvurderinger og anvisninger på, hvordan tjenester som googles skal håndteres. For mig virker det lidt omsonst at alle kommunerne skal lave det samme stykke arbejde helt forfra i forhold til en service, der formentlig ikke kan ændres.

3
20. januar 2021 kl. 08:30

Da situationen vel er den samme for alle danske elever der skal bruge disse tjenester bør det vel være muligt at Datatilsynet eller en anden mundighed kommer med en vejlejning der gælder for alle.

Men typisk nok begynder man at bruge tjenester inden man har tænkt sig om fordi de er smarte.

2
20. januar 2021 kl. 07:14

Frem med bødeblokken, den store vel at mærke. Disse kommuner er uden for pædagogisk rækkevidde.

1
20. januar 2021 kl. 07:13

"Jeg stoler ikke på, at den data er beskyttet lige så godt, som hvis den ligger i den danske stat,"

Det bliver da svært at være dårligere til datahåndtering end statsapperatet? Google er da, in ikke andet, i risiko for kundeflugt, end ikke dén trussel skal det offentlig bøvle med.