215.000 betalingskort blev udskiftet i efterårets store kortsvindelsag

30. januar 2017 kl. 15:204
Det har kostet bankerne mellem 16 mio. kr. og 21,5 mio. kr. som minimum at udskifte de kompromitterede kort, vurderer ekspert i betalingssystemer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I alt 215.000 blev udskiftet af bankerne i efterårets store kortsvindelsag, som også Version2 dækkede - en af de største nogensinde, registreret af betalingskoncernen Nets.

Det er Børsen., der har indhentet omfanget fra Nets.

Til sammenligning overvåger et avanceret it-system hos Nets dagligt i alt 19 mio. nordiske kort.

Baggrunden for de mange udskiftninger var en afluring af kortoplysninger fra en internetside i en periode på to år med start i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Kaspar Kock Kristensen, vicedirektør i Nets med ansvar for misbrugsbekæmpelse.

»På nordisk plan for de kort vi laver fraudservice på, har vi udskiftet 215.000 kort, men vi ved, at der også er en del andre, der har udskiftet kort. Men fordi vi har været meget i medierne, har andre været forholdsvis stille,« siger han og tilføjer, at bl.a. SEB i Norden håndterer misbruget selv.

Nets overvåger ca. 13 mio. kort i Danmark, 4 mio. kort i Norge og 2 mio. kort i Finland.

Version2 omtalte første gang sagen i slutningen af september sidste år. På daværende tidspunkt vurderede Nets, at 15.000 kort var i fare for at blive misbrugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En måned var sagen vokset i omfang. Her anbefalede Nets, at 100.000 betalingskort blev spærret.

Henning N. Jensen, betalingsekspert og seniorpartner i Pluscon, fortæller til Børsen, at det koster ml. 75 og 100 kr. at udskifte et dankort.

»Det inkluderer også forsendelse og administration i alle led, inkl. kundeservice på de spørgsmål, der naturligt kommer i den forbindelse. Det inkluderer også bankernes administration, m.v.,« siger han og forklarer, at bankernes tal for udskiftning som regel er lavere, da de ikke medregner alle omkostninger.

Det har altså kostet bankerne mellem 16 mio. kr. og 21,5 mio. kr. som minimum at udskifte de kompromitterede kort.

Henning N. Jensen kender ikke prisen for at udskifte kort i de andre nordiske lande, men mener ikke, at der er en væsentlig forskel.

»I Norge er det også store mængder af samme type debetkort, der formentlig er udskiftet, så det taler for samme prisniveau, men kortmængderne for de internationale kort er mindre og derfor gennemsnitligt dyrere pr. stk.,« siger han.

Stor opgave.

Hos Nets er man klar over, at den store mængde af udskiftninger er en større opgave for bankerne.

»Vi er i tæt dialog med bankerne om, hvordan de kan lave udskiftningerne på den mest smidige måde for deres kunder. Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave for bankerne at udskifte så store mængder kort. Det er de ikke vant til at skulle,« forklarer Kaspar Kock Kristensen.

Nets' overvågning af de mange millioner kort betyder, at størstedelen af kortene er blevet udskiftet, inden de er blevet misbrugt. Nets vurderer, at man indtil videre har forhindret 75-100 mio. kr. i bruttomisbrug.

Visa og Mastercard står for undersøgelsen af kortsvindelsagen, og derfor er det ikke muligt for Nets at oplyse om, hvilken netbutik kortoplysningerne er lækket fra.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. januar 2017 kl. 18:07

Måske har jeg misforstået noget, men efter de nye, stramme persondataregler i EU, burde man vel kunne rejse sag mod dem, der åbenbart ikke har passet godt nok på data - eller mod dem, der evt. har stjålet/misbrugt dem? Men hvordan kan man gøre det, hvis man ikke kan få oplyst, hvem det er?

Eller er det kun myndighederne, der har mulighed for at rejse en sag, selv om det er enkeltpersoner, der er blevet ramt?

3
31. januar 2017 kl. 18:00

Da sagen kom frem i efteråret troede man at historien ville dukke op andre steder end hos Nets. Jeg tror vi havde hørt det hvis der skulle udskiftes 2 mill. kort i Tyskland. Man kunne frygte at misbruget har været hos Nets selv.

2
31. januar 2017 kl. 14:05

Og det er vel blot de danske betalingskort?

Hvis blot vi tænker på hvor mange der har været udsat i hele EU, så lur mig om vi ikke snart hører en historie om et firma, der står til en gigantisk bøde på grund af at de passede ikke godt nok på kundernes data.

1
30. januar 2017 kl. 15:58

Det er underligt at man stadig ikke vil oplyse om hvilken kiosk 215.000 mennesker har handlet hos med fare for at få misbrugt sit kort? There is something rotten ...