2020-forhandling giver trådløst internet til alle skolebørn og biblioteker

27. maj 2011 kl. 15:5815
2020-forhandling giver trådløst internet til alle skolebørn og biblioteker
Illustration: Henrik Sørensen.
Løsgængeren Pia Christmas-Møller fik en del af sit krav igennem om nemmere adgang til internettet. Nu skal alle skoler og andre uddannelsessteder have trådløst internet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nemmere adgang til trådløst internet ? og dermed til viden ? var løsgængeren Pia Christmas-Møllers pris for at støtte en stribe af regeringens politiske forslag i 2020-planen.

Og efter fredagens forhandlinger er et kompromis nu landet, med fokus på uddannelsesstederne. Fremover skal alle landets skoler, ungdomsuddannelser og universiteter kunne tilbyde eleverne trådløs adgang til internettet, fortæller Pia Christmas-Møller til Version2.

»Det skal ske inden udgangen af 2013 for ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, mens det for skolerne afhænger af forhandlinger mellem regeringen og KL. Men det er meningen, at det skal ske rimeligt hurtigt,« siger hun.

Desuden er biblioteker og museer også omfattet af aftalen, så der kommer trådløst internet på alle museer inden 2012, med fokus på at formidle den danske kulturarv, fortæller løsgængeren. Biblioteker skal 'udvikle deres digitale tilbud til borgerne', lyder aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ideen om gratis trådløs netadgang på for eksempel offentlige pladser blev hurtigt droppet, fordi der var for mange forhindringer, og ikke ret lang tid til forhandling.

»Jeg havde det ikke med ret længe i forhandlingerne. Det var svært at etablere det på en måde, der respekterer teleselskabernes markedsvilkår, og svært at leve op til terrorlovgivningen, om at man skal kunne identificere folk på nettet,« siger Pia Christmas-Møller.

For at hjælpe kommunerne til at kunne leve op til de nye krav, bliver der afsat 15 millioner kroner fra ABT-fonden (Anvendt Borgernær Teknologi), som skal supplere de penge, kommunerne i forvejen bruger på at sætte trådløse routere op på skolerne.

Desuden skal der hvert år afholdes en høring, hvor ønsket om nemmere adgang til internettet for danskerne bliver evalueret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Visionen om nemmere adgang til internettet har rumlet i Pia Christmas-Møllers hjerne i noget tid, især inspireret af besøg i tidligere Sovjet-stater, hvor internet både kan være uden for rækkevidde for mange og blive udsat for censur.

Og så er internetadgang vores svar på adgangen til folkebibliotekerne i 1800-tallet, som gav alle mulighed for at lære nyt, som en del af Grundtvig og Kolds folkehøjskolebevægelse, pointerer hun.

»Det land, der først udnytter den adgang til viden, som internettet giver, har en konkurrencefordel internationalt, mener jeg. Det er derfor, jeg har puttet det ind i en vækstdagsorden,« siger hun.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. maj 2011 kl. 18:10

Fri adgang til trådløse netværk giver bestemt visse komplikationer for centralistisk overvågning, i hvert fald indtil vi får CMAR registeret op at køre (Centralt MAC Adresse Register, koblet til NemID).

Men ideen om gratis trådløs netadgang på for eksempel offentlige pladser blev hurtigt droppet, fordi der var for mange forhindringer, og ikke ret lang tid til forhandling.</p>
<p>»Jeg havde det ikke med ret længe i forhandlingerne. Det var svært at etablere det på en måde, der respekterer teleselskabernes markedsvilkår, og svært at leve op til terrorlovgivningen, om at man skal kunne identificere folk på nettet,« siger Pia Christmas-Møller.

Det kræver telelovginingen eller logningsbekendtgørelsen nu ikke (personidentifikation på nettet), og jeg har også svært ved at se at problemerne skulle være større på et kunstmuseum, hvor alle kan vade ind, end i Nørrebroparken (hvor alle også kan vade ind).

Men nu hvor det samfundsmæssige behov for at tænke overvågning ind i løsningen fra starten af er fremhævet af Pia Christmas-Møller, er det decideret komisk at hun bagefter hiver en af de gamle 80'er ikke-som-i-Sovjet analogier frem

Visionen om nemmere adgang til internettet har rumlet i Pia Christmas-Møllers hjerne i noget tid, især inspireret af besøg i tidligere Sovjet-stater, hvor internet både kan være uden for rækkevidde for mange og blive udsat for censur.