2016: NemID’s nye hjemmeside er ikke tilpasset smartphonen

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Selvom smartphones og tablets i høj grad udkonkurrerer desktopcomputeren i forbindelse med daglig netbrug, så er det stadig den overvejende platform, vi bruger, når vi hiver vores NemID op af lommen.

Opdateret

Danmark er et af de mest digitale samfund i verden, også når det gælder udbredelsen af tablets og smartphones. En opgørelse fra 2015 lavet af Danmarks Statistik viser, at 77 procent af alle danskere går rundt med en smartphone i lommen.

Men det tal er åbenbart ikke nok til at få NemID til at lave en responsive hjemmeside, der tilpasser sig din smartphone eller tablet.

NemId har netop relanceret deres hjemmeside nemid.nu, og her vil man som bruger opleve, at siden ikke tilpasser sig, når man tilgår den fra eksempelvis sin smartphone.

Brugervenlighed og økonomi

Digitaliseringsstyrelsen har ikke ønsket at udtale sig til citat, men en talskvinde fortæller, at Digitaliseringsstyrelsen, har bidraget til det redaktionelle arbejde og de generelle designvalg.

I øvrigt fortæller hun, at det nye design er en afvejning af brugervenlighed og økonomi.

»Over 90 procent af de besøgende på nemid.nu kommer fra desktop-computere. Derfor har vi prioriteret, at det nye design først og fremmest skal hjælpe de behov og forventninger, som folk med stationære og bærbare computere har,« siger Digitaliseringsstyrelsen.

Endvidere understreger Digitaliseringsstyrelsen, at selvom der er plads til forbedringer på hjemmesiden, så bliver den ikke responsive i denne omgang:

»Det nuværende billede er en smule misvisende, da hjemmesiden stadig er under optimering, men nemid.nu bliver ikke responsive.«

Bankerne bag NemID har finansieret opdateringen af nemid.nu

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Bjarne Nielsen

»Over 90 procent af de besøgende på nemid.nu kommer fra desktopcomputere. Derfor har vi prioriteret, at det nye design først og fremmest skal hjælpe de behov og forventninger, som folk med stationære og bærbare computere har,« siger han.

Er man helt sikker på, at der ikke er byttet om på årsag og virkning her?

 • 40
 • 0
#3 Christian Nobel

Hvis man ikke lige vil køre hjemmesiden i en maximeret browser, men i et vindue der er mindre end (indsæt Quad-HD-mobil-skærms-bredde), så får man gigantiske knapper og syv linjers tekst. Flot!

A' va' ba?

Hvis det er lavet fornuftigt, så tilpasses efter viewporten, hvor en mobil device rapporterer en viewport der matcher enhedens størrelse - eksempelvis en iPad Air prøver ikke at lege superhøjopløsning.

En anden ting (som i øvrigt kan gøre tingene lidt svære at forudsige, da det ikke er helt konsistent), man kan zoome ud på ens browser, hvis billedet forekommer "for stort".

Og denne her:

det nye design er en afvejning af brugervenlighed og økonomi.

viser jo bare at den såkaldte "Digitaliseringsstyrelse" er en katastrofe!

men nemid.nu bliver ikke responsive

Magen til arrogance skal man da lede længe efter.

Det er udelukkende et spørgsmål om at tænke mobile først, og så ellers have opstillet fornuftige CSS regler til de forskellige viewports, så koster det ikke mere.

 • 21
 • 0
#4 Jens Beltofte

I 2016 er det simpelthen amatøragtigt at lave et website der ikke er responsive. At bruge økonomi som en forklaring er lige så amatøragtigt. Med en mobile first tilgang bliver det ikke dyrere at lave et website responsive end ikke - i hvert fald ikke hvis designere og udviklere ved hvad de laver. Men hey, de har sikkert lavet designet i flade Photoshop filer og ikke arbejdet med prototyping direkte i HTML og CSS......

 • 15
 • 0
#5 Jens Beltofte

Når de nu ikke har økonomien til at lave et responsive design, så burde de vel have brugt pengene på brugervenligheden generelt set.

Men lever det website op til WCAG level AA eller AAA? Tænker i sær på den lækre orange baggrund og orange tekstfarve der benyttes i menuen i højre side, samt de grå farver der benyttes i blokken i højre side ved mouse-over.

 • 5
 • 0
#8 Christian Nobel

de grå farver der benyttes i blokken i højre side ved mouse-over.

Der er desværre ved at brede sig et generelt rædselsfuldt modedogme, hvor webdesignere mener at gråtoner og lav kontrast er sagen (fuldstændig som V2's fesengrønne tekst er nærmest ulæselig på en mobil enhed).

Derudover, så skal man være meget varsom med mouse-over/hover, da det ikke fungerer på mobile enheder, som kun kender til klik - det kan f.eks. betyde at drop-down menuer ikke fungerer efter hensigten, fordi man forlader sig på at den dropper ned ved mouse-over, men i virkeligheden bliver der klikket på den.

 • 8
 • 0
#9 Tom Paamand

Det primære problem er, at mange for enkelthedens skyld nøjes med et mobilvenligt design til alle platforme. De gennem årtier udviklede finurligheder på desktoppens websider fungerer på grund af teknologisk dumhed ikke på mobil, så de smides rask væk bort. Teknologisk svarer det nærmest til at nedgradere en mobil til en stationær telefon - undskyld den forvirrende metafor!

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Hvad i alverden har de tænkt da de lige sammenklistrede det???

Hvis man ellers kan tale om tankevirksomhed, så har Nets vel tænkt at det var da flere rare penge.

Det har vel sikkert været svinebilligt, så det har jo nok ikke kostet mere end en sølle 5-8 millioner.

Som Dire Straits sang: "That ain't workin' that's the way you do it Money for nothin' ...."

 • 3
 • 0
#14 Benjamin Balder

...så her er nogle patches:

https://www.nemid.nu/system/modules/dk.nemid.oc/resources/js/util.js

// Slå autocomplete fra på samtlige formularer, tænk 
// om nogen skulle spare tid på indtastninger 
$(document).ready(function() { 
  $("form").attr("autocomplete", "off"); 
});

https://www.nemid.nu/system/modules/dk.nemid.oc/resources/js/common.js

// Undlad konventionelle HTML tags såsom target="_blank", vores  
// eksterne links skal fanges af popup blockers 
$'a[rel*=external]').click(function() { 
  window.open(this.href, 'popup', 'resizable=yes,scrollbars=yes,toolbar=yes,location=yes,menubar=yes'); 
  return false; 
});

https://www.nemid.nu/system/modules/dk.nemid.oc/resources/js/util.js

 $(".historyItem").closest('tr').find('.details').hide(); 
  $("a.historyToggler").each(function() { 
    $(this).click(function() { 
      el = $(this).closest('tr').find('.details'); 
      el.slideToggle('fast'); 
  
      // Ensure that the HTML of this element is 
      // re-rendered unnecesarrily and then make 
      // string comparison that breaks on the 
      // English site 
  
      elv = $(this).html(); 
      if(elv == 'Detaljer') { 
        $(this).html('Skjul'); 
      } else { 
        $(this).html('Detaljer'); 
      } 
  
      return false; 
    }); 
  });
 • 9
 • 0
#15 Daniel Wiklund

Det kan godt være at "Over 90 procent af de besøgende på nemid.nu kommer fra desktopcomputere" og de tal stammer sikkert fra den "gamle" side som heller ikke var responsive.

Men når nu man ikke vil bruge tid på de sidste 10% ( med de tal er de nok den side i danmark med færrest smartphone besøgende ) af brugerne, hvorfor i alverden har de så brugt tid på at lave specifikke stylesheets til IE5.5, IE6 og IE7 ? De brugere kan da umuligt udgøre meget mere end 0.5% – hvis altså man kan bruge gænges statistikker til noget som helst i denne sammenhæng ;)

 • 7
 • 0
#16 Thomas Trædholm

Det burde være en selvfølge at lave responsive hjemmesider og i og med at den er så simpelt opbygget burde det ikke tage mange sekunder at smide noget bootstrap (eller lign.) på og få den til at fungere perfekt på tværs af alle enheder. Dette her er i mine øjne bare sløset!

Nogle sekunder senere... http://xn--trdholm-nxa.dk/projects/nemid/ (der er plads til forbedringer, men jeg bliver jo heller ikke betalt millioner for at lave sådan ét site)

 • 5
 • 0
#17 Christian Nobel

jeg bliver jo heller ikke betalt millioner for at lave sådan ét site

Men det er der sikkert andre der gør, for ikke at lave sådan et site.

Pænt arbejde, et par enkelt småafpudsninger, og så er det to-tre lysår foran det sædvanlige bras fra Nets.

Hvor er det sørgeligt at vi her i landet gennem tvang skal trækkes med sådan en flok overbetalte amatører - tænk hvor mange penge landet kunne have til velfærd hvis der sad en tænd-for-hjernen switch hos politikerne, så de ikke, gang på gang, kastede samfundet ud i det ene efter det andet monolitiske katastrofeprojekt.

Man kunne så nemt som at klø sig et vist sted have lavet en rigtig digital signatur, for en brøkdel af det Nets har scoret, hvis man ikke havde den tåbelige tanke om at vi her i landet gang på gang skal genopfinde hjulet, og i stedet havde etableret en fuldstændig gængs PKI struktur, som opfundet for over 25 år siden - det ville så også have den sidegevinst at private i mellem også kunne signere mails digitalt, i stedet for vi bare fik en SSO løsning.

Og så kunne man passende have adskilt stat og kirke ^^^^^ bank, så bankerne kunne have være helt frie til at lave den SSO løsning som nu passede dem (læs, bankerne skulle selv betale regningen, i stedet for at tørre den af på staten).

Man bliver så træt, så træt at man får lyst til at citere Egon Olsen:

"Amatører, bidesild, bløddyr, bollefjæs, fedtefyre, hundehoveder, feje hundehoveder, fnatmider, fæhoveder, grødbønder, hængerøve, ignoranter, jammerkommoder, karklud, elendige klamhuggere, klodsmajor, lusepustere, narrehatte, pattebørn, pjalt, pjok, pudseklud, skidespræller, skvadderhoveder, skvat, skvatpissere, slapsvans, snotklat, elendige socialdemokrater, sut, tissemand, tøffeldyr, lusede amatører, talentløse skiderik, liderlige svin, grødbonde, drog, maddiker, liderlig buk, åndsvage gravhund"

 • 2
 • 0
#18 Henrik Madsen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere