Pas-ansøgning anno 2012: Vedhæft og upload eget billede

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Som det er nu, skal man i de fleste kommuner medbringe et fysisk foto, når man skal ansøge om eller forny sit pas. Det vil regeringen lave om på.

Som en del af regeringens digitaliseringsstrategi skal det ikke bare være muligt, men ligefrem obligatorisk at søge om pas og pasfornyelse digitalt. Det skal foregå ved, at man online udfylder den formular, man ellers skal udfylde i hånden. Man logger ind på systemet med sit NemID, og derfor er sikkerheden ifølge planen så god, at man også skal kunne uploade et billede af sit selv. Det er altså slut med at skulle betale 80 kroner for at få fremkaldt fire pasfotos i sin lokale fotoforretning.

Men man kan ikke digitalisere processen helt, mener Lars Frelle-Petersen, der er vicedirektør i Økonomistyrelsen og digitaliseringschef for staten:

»Man vil i 2012 kunne afslutte hele sin pasansøgning digitalt, med undtagelse om fremmødekravet. Pas hører til den del af digitalisering, hvor vi er lidt forsigtige med at tro, at vi kan digitalisere hele processen,« siger Lars Frelle-Petersen til Version2, og påpeger, at det måske aldrig vil blive muligt at gøre hele processen digital.

Der er nemlig nogle krav til pas, som gør, at man er nødt til at møde op hos borgerservice. Der skal biometriske data i passet, såsom fingeraftryk, ens højde skal anføres i passet, og så skal borgerservice tjekke, at man er den, man udgiver sig for at være; altså, om billedet stemmer overens med virkeligheden.

Fordelene ved at gøre det meste af processen digital, ser Lars Frelle-Petersen som en fordel. Det vil blandt andet betyde en besparelse for kommunerne, der kan nedsætte behandlingstiden, da der ikke skal tastes eller scannes noget ind i systemet fra ansøgningsformularen. Samtidig vil kommunerne kunne spare nogle penge, men om de penge vil kunne betyde en lavere pris for udstedelse af pas, kan han ikke sige noget om.

En af de ting, som Lars Frelle-Petersen mener er vigtig at understrege i forbindelse med digitaliseringen af blandt andet pas er, at selvom processen er obligatorisk, har man altid muligheden for at møde op på borgerservice og få hjælp, hvis man ikke kan finde ud af at søge om et pas eller ikke har mulighed for det, fordi man eksempelvis er handicappet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Nobel

Tåbeligheden tager ingen ende i dette land.

Der er alligevel fremmødekrav, hvilket er fuldt rimeligt da der trods alt er tale om et ret så vigtigt dokument, så hvorfor ikke bare tage billedet on location, så er man 100% sikker på billedet viser den rigtig person, og er rigtigt taget.
Endvidere kunne myndighederne gemme et billede i høj opløsning.

Den metode har fungeret fint og smertefrit i mange år i New Zealand, når man skal have kørekort: stil dig her, smil til mig, klik!

Men næh nej, i Danmark skal man med vold og magt genopfinde den dybe tallerken, og helst gøre den til raketvidenskab.

Måske man hellere skulle kikke på selve ansøgningen til et nyt pas, for hvorfor i alverden skal man udfylde om man har dansk indfødsret, køn, og om man tidligere har haft pas når man skal forny et pas hvor oplysningerne er kendte i systemet i forvejen - suk.

 • 9
 • 0
Vijay Prasad

Jeg kan meget godt lide at der linkes til følgende "Læs også" artikel: "Banker: Fotokopi af pas er sikrere end NemID"

Nu skal man altså iflg. LFP få sit pas med NemID.

Mvh,

 • 3
 • 0
Jarle Knudsen

Der er alligevel fremmødekrav, hvilket er fuldt rimeligt da der trods alt er tale om et ret så vigtigt dokument, så hvorfor ikke bare tage billedet on location, så er man 100% sikker på billedet viser den rigtig person, og er rigtigt taget. Endvidere kunne myndighederne gemme et billede i høj opløsning.

Den metode har fungeret fint og smertefrit i mange år i New Zealand, når man skal have kørekort: stil dig her, smil til mig, klik!

Fungerede også i Norge med de gamle kørekort.

 • 1
 • 0
Jesper Lund

Uden pas til identifikation, ingen NemID.
Uden NemID, ingen pas hvis det skal være obligatorisk.
Snedigt...

En anden ting er at der er temmelig strenge krav til pasbilledets udseende. Hvis man lader folk tage billedet selv med deres mobiltelefon, skal man formentlig i gennem flere runder inden der er et billede som kan godkendes. Gad vide hvad det vil koste det offentlige? En professionel fotograf ved derimod præcist hvordan det skal gøres.

Og sidst, men ikke mindst: skal folk der ikke ønsker NemID virkelig udelukkes fra at få et pas? Dengang NemID skulle "sælges" gjorde videnskabsministeren ellers et stort nummer ud af at understrege at NemID skam var helt frivillig, og da han blev spurgt til lovgrundlaget for eksempelvis at staten opbevarer vores private nøgle, henviste han til det samtykke som vi (helt frivilligt) afgiver til DanID.

Har folk som Lars Frelle allerede glemt det?

 • 2
 • 0
Mathias Hagensen

Det lyder som endnu en omgang spild af offentlige skattekroner. Et pas er noget man skal møde personligt op for at forny. Desuden er der en del regler for hvordan et billede skal se ud (forfra, ingen briller, ikke smile, hvid baggrund), så det vil sandsynligvis bare medføre en masse ekstra kontrol. På Københavns Kommune oplevede jeg, at de selv tog billedet. Det gik hurtigt og smertefrit.

Hvis de i stedet brugte tiden på at nedbringe mængden man skal udfylde for at forny et pas, så vil der være administration at spare. Sjovt nok er jeg stadig født det samme sted og på samme dato. Det ændrer sig ikke hvert 10. år.

 • 2
 • 0
Jarle Knudsen
 • 3
 • 0
Jesper Lund

Det er stadig "frivillig". At man skal undvære nyt pass, adgang til netbank ol. pga. manglende NemID er op til en selv.

Lige præcis pas kan du ikke nævne i denne sammenhæng. En af de basale menneskerettigheder i flere af de konventioner som Danmark har tiltrådt er retten til at forlade dit land og vende tilbage til dette land igen senere. Det forudsætter imidlertid et pas, og det er måske rimeligt nok, men så kan staten ikke sætte betingelser uden at der er et passende lovgrundlag.

Lars Frelle og staten kan ikke både blæse og have mel i munden. Enten er NemID reelt frivillig, i hvert på områder som pas som vi alle har en ret til eller selvangivelse som vi er forpligtet til at indgive, eller også må staten lave den lovgivning som tvinger alle borgere til at anskaffe sig OCES-NemID, herunder give et temmeligt vidtgående samtykke til DanID og acceptere at dette firma kan underskrive på dine vegne.

 • 3
 • 0
Christian Nobel

Det er stadig "frivillig". At man skal undvære nyt pass, adgang til netbank ol. pga. manglende NemID er op til en selv.

Og åbenbart også opskrivning til børnehave som Peter Favrholm skriver i debatten om NemID nede.

Samt svjv også SU.

Spørgsmålet er så om det overhovedet er forvaltningsmæssigt lovligt, det burde være op til en dybdeborende journalist (men de findes vist ikke mere!) at undersøge.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Nu skal man ikke gøre det være en det er.

I sidste afsnit står der tydeligt at man altid kan møde personligt op og klare processen analogt.

Der står ikke at man kan indsende en papirblanket som i dag. Der står at "selvom processen er obligatorisk, kan man møde op på borgerservice og få hjælp", men det betyder formentlig hjælp til at bruge din "egen" NemID, og nu på en computer som du ikke har nogen kontrol over.

 • 1
 • 0
Jesper Lund

Spørgsmålet er så om det overhovedet er forvaltningsmæssigt lovligt, det burde være op til en dybdeborende journalist (men de findes vist ikke mere!) at undersøge.

Det er nemlig et rigtigt godt spørgsmål.

Min egen kontakt til det offentlige er begrænset til den årlige selvangivelse, så jeg er ikke selv ramt af NemID-tvangen endnu.

Men den som allerede er ramt kan jeg kun opfordre til at klage, klage og klage igen. Bed kommunen om lovgrundlag for deres krav om NemID, og henvis til videnskabsministerens udtalelse i et §20 svar om at NemID er frivilligt og at der ikke er noget lovgrundlag for NemID.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere