200.000 danskere lader den bærbare stå på arbejdet

Multimedieskatten har betydet, at 200.000 danskere har droppet hjemmearbejdet og ladet den bærbare blive på arbejdspladsen, for at undgå den ekstra beskatning. Det koster Danmark op til 300 millioner kroner, mener Dansk Erhverv.

Flere og flere lønmodtagere takker nej til tilbuddet om en bærbar computer eller telefon fra arbejdet, der også kan bruges derhjemme. Nu er det 14 procent af de 2,4 millioner danskere på arbejdsmarkedet, der dermed aktivt undgår multimedieskat, svarende til 200.000 danskere. Det viser en ny meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har udført for Børsen.

En tilsvarende måling, udført i februar, viste at det dengang kun var 130.000 danskere, der havde sagt nej tak, og dermed at konsekvensen af den omstridte beskatning bliver større. Det skriver Børsen.

Hos Dansk Erhverv har man hele tiden været imod multimedieskatten, der koster en lønmodtager ekstra skat af 3.000 kroner om året. Her mener man, at omfanget af lønmodtagere, der dropper at tage computer eller telefon med hjem, koster Danmark dyrt. Et 'meget forsigtigt skøn' peger på, at de samfundsøkonomiske omkostninger er mellem 100 millioner og 300 millioner kroner om året, lyder det.

Omkostningerne kommer blandt andet ved, at en medarbejder i stedet for at køre direkte til et møde ude i byen nu skal forbi kontoret først for at hente telefon og computer. Alt arbejde efter fyraften bliver også gjort mere besværligt eller direkte umuligt, hvis man vælger ikke at tage computeren med hjem.

Ud af de 2,4 millioner danskere på arbejdsmarkedet betaler 37 procent i dag multimedieskat, altså cirka 900.000 lønmodtagere, viser meningsmålingen. Hos Skatteministeriet mener man dog, at tallet er lavere, og baseret på data fra 2007 er man foreløbigt kommet frem til, at 400.000 lønmodtagere i dag betaler multimedieskat. I løbet af foråret vil det helt præcise tal dukke op, når alle selvangivelser er behandlet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Klausen

... dukker først op i foråret 2011. Multimedieskatten gælder fra 1. januar 2010, og forårets selvangivelser gælder for år 2009. Indtil da har man kun virksomhedernes angivelser af hvorvidt deres medarbejdere kan tage udstyr med hjem, som pejleinstrument. Men disse angivelser siger mere om hvorvidt virksomhederne gider bruge tid på at kontrollere deres medarbejdere.

 • 0
 • 0
#2 Jimmy Christiansen

For visse grupper kan der helt sikkert være ulemper ved multimdieskatten. For eksempel det rimelige i at beskattes af noget du ikke må bruge: Firmaets it-politik vil som regel forhindre dig i at installere noget som helst på pcén.

Men det må da klart være stressnedsættende ikke at have pc/arbejdspc med hjem. Så der må da være en del penge sparet i sygedagpenge mm. til dem der nu ikke går ned af altid at være til rådighed.

 • 0
 • 0
#4 Gitte Klitgaard Hansen

"Men det må da klart være stressnedsættende ikke at have pc/arbejdspc med hjem."

Nej tværtimod. Selvfølgelig kan man sige, at man altid er til rådighed, når man har en arbejdspc...

Men jeg ville blive mere stresset af altid at skulle være fysisk på min arbejdsplads.

Man kan bedre tilrettelægge sin hverdag, hvis man kan arbejde hjemmefra; hvis der kommer håndværkere, kan man vente på dem, hvis der er en tandlægetid, kan man gå til tandlæge og arbejde en time senere; hvis børnene er syge og man ikke har barnets første sygedag, kan man arbejde mens de sover...

Hvis man har tilkaldevagt kan man stadigt tage til konfirmationen i den anden ende af landet, bare der er en internetforbindelse.. For slet ikke at tale om, at man kan løse et problem hjemmefra i stedet for først at skulle køre ind på arbejdspladsen og løse det, og så skal man hjem igen...

Jeg synes der er mange fordele ved fleksibiliteten - også for mig som arbejdstager.

 • 0
 • 0
#6 Nikolaj Brinch Jørgensen

Firmaets it-politik vil som regel forhindre dig i at installere noget som helst på pcén.

Hmmm... ja nogen steder, ikke som regel.

Men det må da klart være stressnedsættende ikke at have pc/arbejdspc med hjem.

Nej, det er det da ikke, tvært i mod er fleksibiliteten fjernet totalt, hvilket medføre mere stress. Nu kan man ikke tilrettelægge sit arbejde som man vil, men er tvunget ind i en gammeldags arbejdsrytme, der mere handler om at være til stede på arbejdspladsen i et bestemt tidsrum.

Så der må da være en del penge sparet i sygedagpenge mm. til dem der nu ikke går ned af altid at være til rådighed.

Huh?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere