20.000 borgeres data om sygefravær slettet i KMD-system

6 kommentarer.  Hop til debatten
20.000 borgeres data om sygefravær slettet i KMD-system
Illustration: ricochet64/Bigstock.
Fejl i jobcentersystem har givet a-kasser ekstraarbejde med at kontrollere, om beregninger af dagpengesats, karens og forbrug af dagpenge har været korrekt.
31. januar 2018 kl. 10:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

20.000 personers “aktuelle og historiske sygefraværsforhold” er i december blevet slettet på grund af en IT-fejl i et af KMD’s jobcentersystemer, fortæller fagbladet 3f.

Det skriver Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i går i en orientering til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Det er ikke første gang, den er gal med den digitale håndering af sociale ydelser i jobcentrene. I efteråret fik op mod 4.000 danskere for meget udbetalt i boligstøtte. De skulle ellers have været trukket i boligstøtte på grund af kontanthjælpsloftet.

De slettede data i den aktuelle sag om sygefravær er blevet oprettet igen, og konsekvenserne af fejlen har derfor været stærkt begrænset, skriver ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men fejlen sætter dog a-kasserne på overarbejde, for a-kasserne skal nu kontrollere, om deres beregninger af dagpengesats, karens og forbrug af dagpenge har været korrekt i cirka 250 tilfælde.

Sårbart

Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser mener, at den omfattende digitalisering af systemet gør det sårbart.

»Generelt kan man sige, at hele systemet i dag er så digitalt, at det giver kæmpe problemer, hvis data ikke er gode nok. Det gør os meget sårbare,« siger han til 3f.

Som eksempel nævner Verner Sand Kirk, at indberetter en arbejdsgiver forkert til Indkomstregistret, får det store følger, og a-kasserne bøvler med at dobbelttjekke oplysningerne.

Troels Lund Poulsen beder nu om en evaluering:

»Det er ikke acceptabelt, at der er sket en fejl, og jeg har bedt styrelsen om at evaluere sagen sammen med KMD for at sikre, at lignende fejl ikke opstår fremadrettet,« skriver han i brevet til Beskæftigelsesudvalget.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. februar 2018 kl. 08:56

Hvis der er manuelt arbejde involveret i udregning af dagpengesatser, karens etc. så er det da også håbløst.
Når datagrundlaget er genetableret skal man dag blot "køre" data en gang mere og sammenligne med de faktuelle udbetalinger.

Uden at kende til den aktuelle sag, så kunne jeg let opstille en situation hvor du ikke "bare" kan køre data på igen.

En borger er på dagpenge, og har noget sygehistorik. Data slettes og opdateringen pushes ud til akassen. Borgeren flytter til ny akasse, og data reetableres.

Ved flytning mellem akasser, får man (Hvis jeg husker rigtigt) blot nogle sum-totaler med ang. antal sygedag, mv. dvs. den nye akasse kan ikke bruge den opdatere (korrekte) sygehistorikken til noget, da de ikke har dato-perioderne fra sagen, men kun en total. Den gamle akasse kunne godt opdatere sig og gensende en flytning, med nye oplysninger, men det tror jeg ikke der lige er procedure for.

5
31. januar 2018 kl. 12:53

Problemet lå i det manuelle arbejde, de efterfølgende bruger på at afstemme data.</p>
<p>Hvordan reetablere du data, der i mellemtiden er rettet på et forkert grundlag?

Hvis der er manuelt arbejde involveret i udregning af dagpengesatser, karens etc. så er det da også håbløst. Når datagrundlaget er genetableret skal man dag blot "køre" data en gang mere og sammenligne med de faktuelle udbetalinger. Sammenligning af data for 250 personer er da en skod opgave, men den er da på ingen måde umulig og der er da kun manuelt arbejde, hvis der er posteringer som er forskellige i den historiske tabel i forhold til "nye".

4
31. januar 2018 kl. 11:57

Man tager da bare den relevante backup frem og genskaber data.</p>
<p>Hvis man ikke kan det, er det ikke de slettede data, der det største problem.

Det er tydeligvis ikke det som er problemet

De slettede data i den aktuelle sag om sygefravær er blevet oprettet igen, og konsekvenserne af fejlen har derfor været stærkt begrænset, skriver ministeren.

Problemet lå i det manuelle arbejde, de efterfølgende bruger på at afstemme data.

Hvordan reetablere du data, der i mellemtiden er rettet på et forkert grundlag?

3
31. januar 2018 kl. 10:56

Jaaa jeg tror at Martin har fat i noget der ;-)

2
31. januar 2018 kl. 10:50

I could a tale unfold whose lightest word would harrow up thy soul

1
31. januar 2018 kl. 10:39

Man tager da bare den relevante backup frem og genskaber data.

Hvis man ikke kan det, er det ikke de slettede data, der det største problem.