2 ud af 3 har smerter efter skærmarbejde

8 kommentarer.  Hop til debatten
Danske virksomheder tager sjældent højde for ergonomien, når de indkøber ny hardware. Og kun hver tredje medarbejder bliver taget med på råd, når der skal købes ny skærm.
19. september 2013 kl. 14:08
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det står sløjt til med ergonomien foran computerskærmen på de danske arbejdspladser. Kun halvdelen af de adspurgte it-brugere i en ny undersøgelse har en højdejusterbar skærm på arbejdet.

Undersøgelsen er lavet af analyseinstituttet YouGov på vegne af det TPV-ejede MMD, som markedsfører og sælger skærme for Philips.

Og det er tilfældet, selv om hver tredje virksomhed har købt nye skærme inden for de seneste to år.

MMD’s nordiske salgschef Frank Olsson mener, at virksomhederne risikerer at spilde en masse penge på udstyret, hvis der ikke bliver taget højde for ergonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ved, at et forøget fokus på investeringer i it-ergonomi kan forbygge længerevarende smerter og samtidig have en væsentlig indflydelse på tallene på bundlinjen,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Og noget kunne tyde på, at der er behov for bedre ergonomi på de danske arbejdspladser. Mere end to ud af tre af de adspurgte medarbejdere har efter fyraften haft smerter eller andet fysisk ubehag efter en dag foran skærmen, hvorfor mere end halvdelen da også mener, at skærmergonomien er vigtig.

Men selv om et klart flertal oplever problemer, er det de færreste virksomheder, som tager deres medarbejdere med på råd, når der skal købes nyt udstyr. Kun en ud af tre vælger at spørge medarbejdere, før de bestiller nyt it-udstyr.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. januar 2014 kl. 13:47

Uden på nogen som helst måde at referere til nogen bestemt. jeg har set/ser skærmarbejdere sidde med musen i næsten udstrakt arm konstant,- hvis det ikke skader så ved jeg ikke,- at have muskulaturen i arm/skulder spændt hele tiden. Hertil hører ergonomisk udstyr, som bare ikke bliver brugt korrekt eller slet ikke,- hov hvem var det lige der var sikkerhedsrep.?? nobody knows... @Lars Lundin og Brian Hansen: Jeg er selv hardcore gamer ved siden af mit IT-job så træningen er der :-), men jeg rør mig en del og det har helt sikkert modvirket skader igennem 20 år foran skærmen, arbejde + privat.

7
23. september 2013 kl. 11:17

Når du om føje år kommer og har en arbejdsskade!

Husk at røre dig!

Mvh Tine- på vej til lægen med 2 lamme fingre.... Igen.

6
20. september 2013 kl. 09:09

Det kunne interessere mig at se om der er en sammenhæng mellem mængden af smerter en skærmarbejder oplever og mængden af dyrket sport.

4
20. september 2013 kl. 08:43

Tror sku min arbejdsgiver ville flå mig hvis jeg brugte 80min af min tid hver dag på at strække ud og gå mig en tur :-P Bare man husker at ændre arbejds stilling i løbet af dagen, så slipper jeg normalt for rygsmerter. Muse arm har jeg ikke, den er trænet op til hardcore gaming for længe siden ;-)

3
20. september 2013 kl. 01:44

Fra dag 1 var min hjemmearbejdsplads et ergonomisk bord stol og at det kunne stilles på. Men sådan er det ikke mere: da jeg gik tablet (og mind you: Sdavepladen på bærbare- gør ondt. Faktisk gør bærbare ondt!).

Jeg har så ikke "musearm"- men venstre arm og ryggen har det elendigt! Det er måske bare mig!

Min stol er siddet "helt i stykker"- så jeg er på vej ud for at købe en ny (ikke en sk "chefstol" jeg hader de højryggede! Og pt sidder jeg i en campingstol (med puder tæpper og hynderne til mine havemøbler). Jeg ved godt: Den bedste arbejdsstilling er den næste!

Men skærmarbejde slider faktisk nok lige så meget som hårdt fysisk arbejde- så kom op af stolen og væk fra skærmen. Mindst 10 minutter af hver time. Dyrk motion/pausegymnastik. Det er ikke sjovt at sidde her 18-20 år fra den almene pensionsalder- og have muskel- og ledskader.

Pas på kroppen!

Mvh Tine- og af skade bliver man klog... og

2
19. september 2013 kl. 15:40

Tror ikke skærmen/skærmhøjde er skyld i en særlig stor del af de fysiske problemer ved skrivebordsarbejde.

Jeg gætter på at forkert skrivebordshøjde og dårlig kontor stol har skylden for over 95% af tilfældende.

Mit eget problem er helt klart de kontorstole der sælges i dag. Ligegyldigt hvad prisen er har de nøjagtig denne samme åndsvage ryglænskonstruktion. Vinklen mellem sæddet og ryglænet er fixeret så man sidder stift i 8 timer uden nogen form for mulighed for at skifte position i lænden. Og deraf følgende ryg problemer. Måtte finde en gammel brugt stol sidst jeg skulle have en ny.

1
19. september 2013 kl. 15:23

Har både højdejusterbare skærme og bord på min plads, men stolen er ikke god nok, og er årsagen til mine rygproblemer, selvom den har mange indstillingsmuligheder. Rygsmerterne kan dog trænes væk.