2. sejr for Microsoft: Norsk amt dropper også Openoffice

20.000 brugere hos et norsk amt skal nu skifte fra Openoffice til Microsoft Office. Problemet er manglende integration med tredjeparts-software.

Open source-fanen har været holdt højt i det norske amt Akershus i en årrække, men nu bliver den sænket. De 20.000 skoleelever i amtet skal skifte tilbage fra Openoffice til Microsofts kommercielle kontorpakke. Det skriver Digi.no.

Beslutningen er mest af alt taget, fordi der har været for meget besvær med at få pædagogisk software til at integrere med Openoffice, fortæller amtets it-chef Per Magne Aadnøy. Så længe andre skolevæsener i Norge ikke også skiftede til Openoffice, var der ikke pres nok på leverandørerne til at sørge for integration med andet end MS Office.

I amtets administration har man hele tiden brugt Microsofts kontorpakke, så ved at skifte på skolerne, får man nu også samme software hele vejen rundt. Og prisen for licenser til Microsofts produkter er ikke specielt høje til undervisningsbrug, forklarer it-chefen.

Men skiftet sker ikke efter en grundig økonomisk vurdering. Amtet har blot konstateret, at der gik meget tid med at få tredjepartsprogrammerne til at virke med Openoffice, når hjælpen fra leverandørerne var så begrænset.

»Hele tiden falder vi over snubletråde i samspillet mellem kontorpakken og pædagogisk og administrativ software. Det er vældigt krævende at have noget, som ikke virker som det skal, i modsætning til at have noget, som i hovedsagen virker som det skal,« siger it-chefen til Digi.no.

Den norske kommune Sarpsborg har også valgt at droppe Openoffice og gå tilbage til Microsoft Office. Her var begrundelsen, at der trods udgifter til licenser for Microsofts software var 15 millioner kroner at spare om året ved at skifte.

Læs også: Norsk kommune sparer 15 millioner ved skift fra Openoffice til MS Office

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Steen Bundgaard

»Hele tiden falder vi over snubletråde i samspillet mellem kontorpakken og pædagogisk og administrativ software. Det er vældigt krævende at have noget, som ikke virker som det skal, i modsætning til at have noget, som i hovedsagen virker som det skal,« siger it-chefen til Digi.no<<<

Virker ikke som om de har gidet teste noget inden de gik i gang, men har troet det spillede ud af posen

 • 0
 • 0
#2 Martin Bøgelund

Steen Bundgaard:

Virker ikke som om de har gidet teste noget inden de gik i gang, men har troet det spillede ud af posen

Jeg har en benzin-bil. En dag ser jeg på tankens prisskilt, at diesel er billigere end benzin. Desuden hører jeg at man kan køre længere på en liter diesel, end på en liter benzin.

Derfor begynder jeg at hælde diesel på min benzin-bil. Dette medfører en del uforudsete omkostninger...

Jeg skifter så tilbage til benzin, og tingene begynder at fungere for mig og min bil igen.

Og journalisterne begynder at ringe til mig.

Jeg fortæller dem så, at diesel er noget skrammel fra stenalderen, og at benzin har vundet en sejr.

... Nej, vel..?

Jeg synes det vil være synd at konkludere noget om kontorpakker på baggrund af disse cases.

 • 0
 • 0
#4 søren ploug

Som jeg ser det handler det meget om at dem som laver SW til undervisningssektoren lever i en MS-boble og ofte ikke aner at der findes alternativer. Når de har fået klyttet et eller andet sammen som spiller sammen med MSs produkter er der ingen der skal kritisere dem og har man problemer består hjælpen i et råd om at skifte til Microsofts nyeste version. Prøv f.eks. at se om du kan finde et eneste program hos Mikroværkstedet som IKKE kræver Windows - ikke desto mindre er dette firma en stor leverandør til folkeskolerne og ikke én politiker kunne finde på at spørge om MAC- eller linux kompabilitet.

 • 0
 • 0
#5 Morten Kjærsgaard

Martin, benzin/diesel-eksemplet er en fantastisk god analogi på deres klovnen rundt i Norge - tak for det. Jeg er blevet inspireret

 • nå, det skulle jeg så lige have en thumb down for. Hvorfor fa'en det? Underlig kultur herinde efterhånden...
 • 0
 • 1
#6 Jan Skou

"..benzin/diesel-eksemplet er en fantastisk god analogi.."

Det synes jeg ikke den er. Der er ikke nogen learning-curve når man hælder diesel på sin bil. Og man er så vant til Microsoft's brugergrænseflade efterhånden, at jeg kan forestille mig at noget nyt kan virke lidt skræmmende for almindlige mennesker.

(Og det var ikke mig der gav dig en thumbs-down).

 • 1
 • 0
#7 Martin Bøgelund

Der er ikke nogen learning-curve når man hælder diesel på sin bil.

Hvis man ikke har styr over, at brændstof ikke blot er brændstof, kan man få sig en overraskelse hvis man hælder noget andet brændstof på sin bil, end det den er bygget til.

Hvis man ikke har styr over at office-pakker ikke blot er office-pakker, når det kommer til integration op mod fagsystemer, kan man få sig en overraskelse hvis man skifter til en office-pakke som fagsystemet ikke integrerer op imod.

Selvfølgelig er det en analogi, og ikke et matematisk lighedstegn. Du bedes læse analogien som det den er.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere