1.885 sider: Her er kravspecifikationen for Skats fejlslagne EFI-system
Hvorfor gik det galt for Skats EFI-system til inddrivelse af gæld?
Det er ikke sikkert, vi nogensinde får en klar redegørelse, som gør os i stand til at undgå at gentage de samme fejl, men der var meget der tydede på, at projektet allerede var på vej mod en katastrofe, inden der blev skrevet under på kontrakten.
Version2 har efter et mere end ét år langt forløb fået aktindsigt i kravspecifikationen for Skats system til gældsinddrivelse, EFI, og søstersystemet DMI (Debitormotor Ind).
Kravspecifikationerne er ikke det første spor. Kravspecifikationerne blev nemlig udfærdiget på baggrund af en overordnet it-strategi om at bruge Service Orienteret Arkitektur, som også kom til at udmønte sig i Den Fællesoffentlige ESDH kravspecifikation i 2009.
Men kravspecifikationen, som den så ud ved udbuddet i 2007, giver os muligvis et indblik i, hvorfor et projekt af denne størrelse løb ind i enorme problemer.
Det fremgår eksempelvis af kravspecifikationen, at udviklingen skal ske i faser, og Skat skal godkende dét, der er afleveret efter hver fase. Med andre ord en klassisk vandfaldsmodel, som tidligere er blevet kritiseret af en af arkitekterne på systemet, og som Skats tidligere direktør også har erkendt problemerne ved.
Forkert håndtering af forældelsesfrister
EFI-systemet blev i modsætning til et par tidligere af de store offentlige it-skandaler ikke stoppet, fordi systemet havde lange svartider. Det blev stoppet, fordi det blandt andet håndterede forældelsesfrister forkert.
Læser man bilaget om Regler i kravspecifikationen, så er der måske en indikation af, hvor svær en opgave det har været at tolke forældelsesreglerne korrekt for et system, der skulle håndtere hundredvis af use cases:
»En fordring forældes som hovedregel efter 3 år, men kan afbrydes ved at der foretages forældelsesafbrydende skridt, som fx et udlæg.«
»Forældelsens starttidspunkt regnes fra fordringens sidste rettidige betalingstidspunkt. Dette gælder både den 3 årige og den 10 årige forældelse. På personskade og miljøskade er der dog 30 års forældelse.«
Derefter følger blandt andet 10 punkter med grunde til at afbryde forældelsesfristen og afsnit om særlige 1-årige frister. Og selvom der står, at forældelsesfristerne som regel er 3 eller 10 år, så følger der kort efter afsnit om både 1-årige og 5-årige frister.
Samme dokument indeholder eksempelvis også afsnit om regler for bodeling, og her er der tale om de juridiske beskrivelser. Der er altså ikke tale om en beskrivelse af, hvad systemet skal gøre.
Næsten umulig opgave
Målet med kravspecifikationen var at få udarbejdet en systembeskrivelse som afslutning på designfasen. Det var et krav, at systembeskrivelsen skulle følge samme logik som kravspecifikationen.
Når man som lægmand læser kravspecifikationen inklusive Skats bilag, så fremstår det som en stor opgave alene at udrede, hvad det i virkeligheden er for et system, Skat vil have bygget. Og det fremstår ligeledes som en næsten umulig opgave for Skat efterfølgende at finde ud af, om denne systembeskrivelse ville beskrive et fungerende, lovligt system.
Det er derfor, at Version2 nu inviterer læserne til at se nærmere på kravspecifikationen for EFI. Vi har muligheden for at være bagkloge og måske undgå en gentagelse.
Skiller den sig ud fra andre store it-projekter? Hvordan fungerer den som udgangspunkt for en analyse- og designfase?
Opdateret september 2020: Af sikkerhedstekniske årsager kan vi desværre ikke længere give ekstern adgang til dokumenterne i vores google docs-system.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.