1800 milliarder kroner at hente på dansk løsning til e-faktura

Danske myndigheder er ved at lægge sidste hånd på standard for elektroniske fakturaer. I hele EU forventes løsningen at give besparelser på over en 1800 milliarder kroner over de næste tyve år.

Danmark er et af de lande i EU, der er længst fremme med anvendelse af elektroniske fakturaer, og nu skal de danske standarder for e-fakturaer gøres til standard inden for hele EU.

Billion-besparelse

Det er Dansk Standard og IT- og Telestyrelsen, der aktuelt arbejder på specifikationerne, der, når de er blevet implementeret i hele EU, vil kunne give en besparelse for offentlige institutioner og private virksomheder på over en billion kroner over de næste tyve år, oplyser projektleder i Dansk Standard Ismar Huskic.

»Der er tale om store økonomiske fordele, når alle landene i Europa går over til elektroniske fakturaer. Det vil blandt andet også betyde en hurtigere arbejdsgang, men også at leverandørerne hurtigere kan få deres penge. Der er virkelig store beløb at hente,« siger han til Version2.dk.

Kendte standarder

Det danske arbejde baserer sig på det omfattende standardiseringsarbejde, der ligger i OIOXML, og som blandt andet har udmøntet sig i standarden OIOUBL for forretningsdokumenter.

»Disse standarder bygger i forvejen på internationale standarder, som vi har taget ind, og vores opgave er nu, at sørge for at internationalisere standarderne, så de i første omgang kan anvendes af landene i Europa,« siger han til Version2.dk.

Flere lande viser interesse

Selve specifikationsarbejdet foregår i XML, og ifølge Ismar Huskic er udfordringen at få beskrevet forretningsprocesserne præcist at de elektroniske oplysninger kan flyde frit på tværs af it-systemer og platforme.

»Fordelen for Danmark er helt klart, at dette system allerede er implementeret og lovgivningen tilpasset til de elektroniske fakturaer, så vi behøver ikke lave om i vores rutiner for at opnå fordelene,« siger Ismar Huskic.

I første omgang følger 14 andre europæiske lande det danske arbejde, men efter projektet i sidste uge blev præsenteret for en række andre EU-lande, er interessen for projektet steget betydeligt, så Ismar Huskic forventer, at flere lande inden for kort tid vil melde sig på banen.

 1. april næste år er den nye standard færdig og vil blive afleveret til EU Kommissionen, der så vil arbejde videre på at ophøje det danske projekt til kommende EU-standard.
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mikkel Hippe Brun

Vores erfaring er, at virksomheder, som flytter sig fra læs-ind ordningen til "ægte" elektronisk fakturering, oplever at regningerne betales til tiden (dugfriske erfaringer fra Region Syddanmark). De offentlige myndigheder har efterhånden fået implementeret elektroniske workflows, som sikrer en hurtig ekspedition af regningerne.

Fra begyndelsen af januar er det blevet muligt at faktuerer det offentlige via internettet med NemHandel-initiativet (http://www.itst.dk/arkitektur-og-standarder/infrastruktur-og-felles-losn...).

Med lanceringen af den nye virk-portal kan man også ganske gratis udfylde en faktura-blanket, som også modtages fuldt elektronisk hos de offentlige myndigheder (http://www.virk.dk/myndigheder/ITST/NemHandel_Fakturablanket).

Elektronisk fakturering mod det offentlige har været en hård fødsel for både de offentlige myndigheder og for leverandørerne til det offentlige. Med NemHandel er der lagt vægt på at også den private sektor skal kunne høste gevinsterne. Hvorfor ikke sende elektroniske regninger B2B?

Venlig hilsen Mikkel Hippe Brun / IT- og Telestyrelsen

 • 0
 • 0
#4 Jørgen A Thomsen

at som et lille firma skal vi nu vedligeholde to forskellige faktureringssystemer: et for det offentlige og et for det private marked og anvende manuelle rutiner mod det offentlige i stedet for automatiske mod det private marked.

Hvor vi til det private marked på vores Linux-server automatisk genererer en digitalt signeret PDF-faktura, som er fremme ved kunden pr email efter få sekunder, så kræver den offentlige løsning både manuelle rutiner og brug af Windows-baseret software. Kan det offentlige virkelig tillade sig kun at udvikle til et bestemt firmas produkter ?

Hidtil har det også krævet en del omkostninger at bruge andet end læsind-løsningen, hvilket for de småbeløb pr faktura vi har, belaster uforholdsmæssigt meget i stedet for den samme gratis email-faktura, der tidligere var OK.

 • 0
 • 0
#5 Mikkel Hippe Brun

Med PDF-fakturaer kan man ikke umiddelbart importere data i det modtagne system og evt. automatisk matche en ordre med en faktura. Det er en af fordelene ved den offentlige standard OIOXML elektronisk regning og den nyere OIOUBL (http://www.itst.dk/arkitektur-og-standarder/Standardisering/datastandard...)

Det er ikke korrekt, at de offentlige standarder forudsætter brug af windows. Der er udviklet open source software til både Java og .Net, som gør det let at lave forretningssystemer til de gængse platforme. Det er ikke IT- og Telestyrelsens opgave at leverer nøglefærdigt software. Vi stiller software-biblioteker til rådighed som gør det muligt at lave løsninger for alle. Vi har demonstreret hvordan man laver en færdig applikation til Windows baseret på .Net. Målet med den applikation er at udviklerne har noget at teste op imod (interoperabilitet). Med udgangen af maj måned har vi en tilsvarende løsning baseret på Java med installers til Mac, Ubuntu og Vista. Vi gør det for at demonstrere, at det ikke er svært, og ikke behøver at koste en formue.

Jeg kan godt se, at det ikke er ideelt at du må køre en 2-strenget løsning, men jeg håber at vores initiativer hen ad vejen vil få de to løsninger til at smelte sammen.

 • 0
 • 0
#6 Jørgen A Thomsen

Nu har jeg i frustration over den ensidige Windows support lavet et Perl modul, som kan danne en OIOUBL faktura, der kan sendes med NemHandel-programmet (hvis centrale servere har excelleret i timeouts og fejl hele eftermiddagen). Modulet er let at oversætte til PHP. Det reducerer den manuelle del til en ret simpel kørsel af NemHandel programmet. Findes der et sted, hvor man kan lægge dette modul tilgængeligt for andre, så de kan nyde godt af det ?

 • 0
 • 0
#8 Gustav Brock

Kender man det mindste til de enorme ressourcer, der bliver brugt på at skrive fakturaer, sende dem afsted, indtaste dem igen og betale dem ude i de "1000 danske virksomheder", er det ren stenalder og et enormt spild. De rigtig store virksomheder har afskaffet det, det offentlige gik foran sidste år, og nu er turen kommet til alle os andre.

"Det offentlige" skal have stor ros for at trække dette i gang, og om nogle år vil vi sidde og kigge på papirfakturaer (og pdf-print af disse er ikke principielt anderledes) på samme måde, som vi nu ser på girokort og brevchecks. Ja vi skal ikke mange år tilbage, før man i mange virksomheder sad og skrev checks med gennemslag på en alm. skrivemaskine og puttede dem i særlige konvolutter. Undervejs vil der være nogle knolde, som fx Jørgen Thomsen er stødt på. Men ved fælles hjælp skal projektet lykkes, og Jørgens initiativ er en af de brikker, der vil drive det videre. En anden er fundamentet, og det er korrekt, som Mikkel Hippe Brun forklarer, at her har det offentlige måttet træde til ved at tilbyde de fælles standarder. Et prisværdigt arbejde, som skal have stor ros. Intet under, at EU nu kigger os i kortene.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere