18-årig mainframe-elev: Fedt at arbejde med en terminal

Windows bliver hurtigt til samlebåndsarbejde, mener 18-årige Jon Prehn, som er ved at blive oplært hos KMD i mainframens hemmeligheder.

En sort skærm med grøn skrift, som kun adlyder ordrer i et sprog skabt den gang, hvor regnemaskinen endnu ikke kunne være i en lomme, og en tablet var noget, man tog for at blive rask. Selvom teknologien er 40 år gammel, så kører en lang række af verdens it-systemer på mainframes, men til gengæld nærmer mainframe-specialisterne sig hastigt pensionsalderen.

Jon Prehn er også én af dem, der sidder foran den grønne skærm, men i modsætning til de fleste af sine kolleger, må han nok vente 50 år med at gå på pension.

18-årige Jon Prehn er nemlig den yngste af et nyt kuld af mainframe-specialister, som it-leverandøren KMD er i færd med at oplære til at overtage driften af de kritiske it-systemer, når de ældre kolleger snart logger af terminalen for sidste gang hos KMD.

»Det er ikke normalt at lande ved lige det bord så tidligt. De fleste er oppe i alderen, så KMD kiggede rundt i butikken, fordi der vil blive mangel på folk,« siger Jon Prehn til Version2.

Han begyndte hos KMD, efter han først var startet på Teknisk Skole i Ballerup som datatekniker. Og da man i KMD begyndte at kigge sig omkring efter elever til oplæring i mainframen, var han én af dem, der blev spurgt.

I første omgang har han sammen med to andre kolleger været på et introducerende kursus hos softwarefirmaet CA, men KMD vil bruge de næste fire år på den videre uddannelse.

»Jeg har ikke noget med Teknisk Skole at gøre længere. Det her virkede mere interessant at arbejde med. Jeg arbejder sammen med to, som er oppe i tresserne og har arbejdet med det her i 40 år, og så skal jeg en gang imellem på kursus,« forklarer Jon Prehn.

Mens datatekniker-uddannelsen havde fokus på Windows, så er mainframen et noget andet univers, men det er faktisk noget af det, der gør det spændende for den unge elev.

»Det var noget af en omvæltning, men jeg synes utrolig godt om skiftet, fordi man selv skal tænke over løsninger, hvor man i Windows tit bare genstarter. Mainframen er noget mere specialiseret, og kræver mere erfaring, men når man vil uddannes som tekniker, så vil man også gerne løse problemer, i stedet for bare at snige sig udenom dem,« fortæller Jon Prehn og tilføjer, at det i øvrigt ikke er en god idé at genstarte en mainframe.

Både IBM og CA har forsøgt at imødekomme den forestående mangel på it-folk, der kan håndtere mainframe-systemerne. Blandt andet arbejder begge firmaer på at gøre dele af administrationen tilgængelig via en webbrowser. Men for Jon Prehn er den klassiske terminal ikke skræmmende, tværtimod.

»Hele måden man arbejder på er en kæmpe omvæltning, fordi man sidder ved en terminal. Men det er fedt, fordi det specielt var terminalerne, jeg forestillede mig, da jeg var mindre. Jeg synes, at terminalen er meget smartere end den grafiske brugerflade. Det er nemmere at gøre lige præcis det, man vil,« siger Jon Prehn.

Foreløbig har han blot fået en introduktion til, hvordan mainframen fungerer og en oplæring i nogle af de sprog, som bliver brugt til at programmere mainframen. Udfordringen ved mainframens mere ukendte miljø i forhold til Windows er dog én af de ting, der tiltaler ham ved platformen.

»Da jeg sad med Windows, syntes jeg ikke, det var superinteressant. Det var meget som samlebåndsarbejde. Her skal man mere selv tænke i løsninger,« siger Jon Prehn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Morten Bøgh

En mainframe-skærm. altså vinduet ind til mainframens processer, består af 43 linier a 80 tegn. Det svarer nogenlunde til tekstmængden på én A4-side. Tegnene har kun ét tegnsnit, og er monospace. Tegnene kan stå i 7 forskellige farver, og der kan vælges mellem at farve tegnet eller at farve tegnets baggrund. Områder på skærmen kan afgrænses af rammer. Skærmen er opdelt i skrivebeskyttede og åbne felter. Normalt opdateres hele skærmbilledet i hver kommunikation. Normalt initieres opdatering fra skærm-siden, men mainframen kan også opdatere skærmen på egen hånd. Det er op til PC-siden af denne kommunikation at fastlægge farverne, herunder valget af sort eller hvid baggrund på skærmen. Den grønne skærm symboliserer således smukt at mainframe har en primitiv brugergrænseflade - men symbolet har ikke noget med virkeligheden at gøre. Det er en noget slidt floskel.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere