1.700 studerende blev fotograferet til militært forskningsprojekt

Illustration: artoleshko/Bigstock
Mere end 1.700 studerende på University of Colorado er uden at vide det blevet fotograferet som en del af et forskningsprojekt, der er finansieret af militære og sikkerhedsagenturer.

En professor på University of Colorado har brugt et langdistance-overvågningskamera til at fotografere mere end 1.700 elever uden deres samtykke som del af et militært finansieret forskningsprojekt.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Mere end 16.000 billeder blev taget til projektet i 2012 og 2013, som skulle undersøge, om ansigtsgenkendelsesteknologi kunne leve op til den amerikanske flådes standarder.

»Studiet prøver at forbedre ansigtsgenkendelse, specielt på lang afstand og til overvågningsformål. Vi ville samle et datasæt af folk, som handler naturligt i det offentlige rum, for det er sådan, folk gerne vil bruge ansigtsgenkendelse,« siger Terrance Boult, professoren, som har kørt projektet, til AP.

Kontroversiel overvågningsteknologi

Projektet er ikke bare kontroversielt, fordi de studerende er blevet fotograferet uden oplysning eller samtykke. Ansigtsgenkendelse er i de seneste år blevet kritiseret for at muliggøre overvågning af folk i det offentlige rum i hidtil uset grad.

Læs også: Kina tager første skridt til udbredt ansigtsgenkendelse på sikkerhedskameraer

Ansigtsgenkendelse er også blevet kritiseret for forskelsbehandling på baggrund af race. Flere ansigtsgenkendelsessystemer har nemlig problemer med at kende forskel på mennesker, der ikke er hvide.

San Francisco – tech-virksomhedernes Mekka – har tidligere på måneden helt forbudt ansigtsgenkendelsesteknologi i byen.

Læs også: Britisk politi kritiseres for ansigtsgenkendelse - San Francisco forbyder det

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kristoffer Hansen

Nu er jeg generelt ikke for at lave regler bare for at have dem. Men jeg mener at teknologi til ansigtsgenkendelse kan gøre så meget skade, hvis det er brugt forkert, så vi bliver nødt til at implementere nogle regler for hvor meget virksomheder må bruge det - og hvordan.

Et godt udgangspunkt kunne være GDPR (selvom jeg ikke er enig i hvor meget dokumentation virksomheden skal lave, synes jeg reglerne er gode), hvor man som person så skal give samtykke til hvad virksomheden må bruge ens ansigt til.

Det betyder så at man ikke kan bruge alle ansigter, og måske at virksomheder og personer undgår en række fordele, men hvis personen synes at fordelene opvejer ulemperne, så kan de jo give samtykke.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere