16 dages ventetid: Forvirrede borgere invaderer borgerservice efter NemID-lukning

11. november 2022 kl. 12:236
16 dages ventetid: Forvirrede borgere invaderer borgerservice efter NemID-lukning
Illustration: Nets.
Fra 1. november har man ikke længere kunnet bruge NemID til eksempelvis at logge på sin netbank, og det giver travlhed i kommunernes borgerservice, der hjælper særligt digitalt udsatte borgere med overgangen til MitID.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bankernes stop af NemID har skabt et stormløb mod kommunernes borgerservice, og i dag er ventetiden på en tid i borgerservice på tværs af landet i gennemsnit 16 dage. Det hænger ifølge Kommunernes Landsforening (KL) sammen med, at borgere fra 1. november ikke længere har kunnet bruge NemID til at logge på deres netbank eller forsikringsselskab.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig skriver dagbladet, at det i netop debatten om overgangen fra NemID til MitID tidligere er blevet fremført, at landets banker har fået et påbud af Finanstilsynet om at stoppe brugen af NemID efter 31. oktober. Det præciserer tilsynet nu således, at påbuddet alene gjaldt brugen af det fysiske NemID-nøglekort.

»Finanstilsynet og reglerne accepterer fortsat, at kunderne kan benytte andre verificeringsmetoder, som for eksempel godkendelse i NemID-appen. Det er alene bankernes beslutning at stoppe anvendelsen af de øvrige NemID-løsninger pr. 1. november 2022, selv om alle (borgere) endnu ikke er gået over til MitID,« skriver vicedirektør i Finanstilsynet Rikke-Louise Ørum Pedersen i en skriftlig kommentar til Politiken.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
19. november 2022 kl. 11:51

En perifer bekendt kunne/havde ikke fået gang i MitID og gik forgæves til Borgerservice, som henviste ham til Ældresagen. Efter 5-10 min med Ældresagens assistance og nu fungerer det. Det behøver ikke altid være det offentlige der skal løse alle ens problemer.

3
14. november 2022 kl. 10:51

Gad vide om "særligt digitalt udsatte borgere" refererer til borgere "uden pas, et der er udløbet". Eller det bare en slå fejl, min anke er problemet med et gyldigt pas der nu er kravet. Sker der et uheld med et personligt MitId, dermed et besøg hos Borgerservice.

4
15. november 2022 kl. 10:38

Gad vide om "særligt digitalt udsatte borgere" refererer til borgere "uden pas, et der er udløbet". Eller det bare en slå fejl, min anke er problemet med et gyldigt pas der nu er kravet. Sker der et uheld med et personligt MitId, dermed et besøg hos Borgerservice.

Særligt digitalt udsatte borgere er folk der, som navnet siger, borgere der ikke har den store digitale erfaring og som derfor nemt kommer til at gøre noget galt, hvilket gør at deres MitID login blokeres. Det er ikke korrekt at pas eller Borgerservice er de eneste løsninger. Skaf f.eks. en digital nummerviser (den er gratis) og den fungere lige så godt som app'en - måske endda bedre for de, der ikke er vant til apps.

6
30. november 2022 kl. 17:10

Det er ikke korrekt at pas eller Borgerservice er de eneste løsninger. Skaf f.eks. en digital nummerviser (den er gratis) og den fungere lige så godt som app'en``

Jaså!?! Jeg sidder her med en PC og har ikke oprettet MitID. Hvordan bruger jeg den digitale nummerviser til at få adgang til netbank?

2
12. november 2022 kl. 15:49

et stormløb mod kommunernes borgerservice,

Det er sikkert en stor succeshistorie, at der er SÅ stor interesse for noget it. < /vrangforestilling>

1
11. november 2022 kl. 12:47

Fra artiklen:

"»Finanstilsynet og reglerne accepterer fortsat, at kunderne kan benytte andre verificeringsmetoder, som for eksempel godkendelse i NemID-appen. Det er alene bankernes beslutning at stoppe anvendelsen af de øvrige NemID-løsninger pr. 1. november 2022, selv om alle (borgere) endnu ikke er gået over til MitID,«"

Svaret fra Finans Danmark:"»Vores fælles tidsfrist med det offentlige var en 13-måneders migreringsperiode med afslutning 31. oktober 2022. Med Finanstilsynets påbud om at bankerne skal stoppe anvendelsen af NemID-nøglekortet senest 31. oktober 2022, har bankerne set det som en naturlig konsekvens at stoppe al brug af NemID. Det offentlige, som ikke er underlagt påbuddet, har så af forskellige grunde valgt at forlænge overgangsperioden«, siger Michael Busk-Jepsen."https://politiken.dk/indland/art9072817/Bankernes-lukning-af-NemID-skaber-storml%C3%B8b-mod-borgerservice

I mine øjne grænser Finans Danmarks svar hidtil til løgn - det er i hvert fald groft spin.
Men hvorfor får de lov? Hvorfor har den ansvarlige minister ikke grebet ind? Fordi de analogt begavede borgere rager ham en høstblomst?

Jeg frygter, at svaret skal findes i Danmarks forfærdelige partistøtteregler ("Lov om statsautoriseret korruption"), som S og V ikke vil ændre, selv om internationale korruptionsbekæmpelsesorganisationer sammenligner Danmark med Moldova, Armenien og Bosnien i forhold til åbenhed om partistøtte:

https://www.version2.dk/artikel/koebenhavns-kommune-presset-til-privacy-kompromis-leverandoer-kraever-amerikansk-cloud#comment-1759283