15-årig opfinder algoritme til at opsummere tekster

Den kun 15-årige Tanay Tandon står bag softwaren Clipped, der trækker de vigtigste pointer ud af en tekst. Algoritmen bag, der nu er patentanmeldt, udviklede han som en hjælp til skolens debat-konkurrencer.

Hvad gør man, når mængden af læsestof bliver overvældende? Man udvikler da bare en algoritme, som analyserer teksten og trækker de vigtigste sætninger ud i punktform.

Det var i hvert fald amerikaneren Tanay Tandons løsning, da han som deltager på skolens debathold, som konkurrerer mod andre skolers debathold, blev nødt til at sætte sig ind i komplicerede emner på kort tid. Typisk skulle omkring 100 artikler på hver 2-3 sider kværnes igennem, hvoraf nogle så hurtigt kunne lægges til side som irrelevante. Med sin nye algoritme blev denne proces langt hurtigere.

Den 15-årige skoleelev blev selv så glad for hjælpen med at opsummere en tekst, at han omsatte sin algoritme til applikationen Clipped, både til iOS, Android og som et Chrome-plugin. Det skriver iværksættermagasinet Fastcompany.

I stedet for artikler på tre fulde sider er den offentlige udgave justeret til kortere nyhedsartikler med et faktuelt indhold. De mere holdningsbaserede artikler er en sværere nød at knække for Clipped-applikationen.

Softwaren blev sendt ud kort før nytår, og der er brug for forbedringer af den, før det bliver rigtig godt, indrømmer han selv. Den er udviklet i hans fritid, som udover debat-dysterne også bliver brugt på tennis, så det var især i juleferien, han for alvor kunne koncentrere sig om sin software-nebengesjæft.

At bruge mange timer som softwareudvikler ved siden af skolen ser Tanay Tandon ikke som et problem, for faktisk hjælper Clipped ham jo netop med at blive mere effektiv til skolearbejder, pointerer han.

Prøv Clipped (Clipped virker bedst på engelsk og understøtter for eksempel ikke bogstaverne æøå.)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere