14.000 kommunalt ansatte bruger stadig Microsoft Exchange 2007

Ansatte i norsk kommune tiltusker sig brug af Dropbox og Gmail, selv om det ikke er godkendt af it-afdelingen. Fordi deres mailprogram er uddateret.

Selv om det næsten er ti år siden, at webserveren Microsoft Exchange 2007 kom på markedet, og man i 2012 skar ned på generel support af den, bliver den stadig anvendt flere steder, skriver digi.no.

Eksempelvis i Trondhjem Kommune, som har 14.000 brugere, der gør brug af den gamle Exchange-løsning, der helt udfases i april næste år.

»Det er klart, at det ikke er muligt at fortsætte. Vores Office-løsning dør simpelthen. Cloud er fremtiden,« siger it-rådgiver Terje Vollum, IT service i Trondheim.

Kommunen er i gang med at se på alternativer.

»Mange medarbejdere gør brug af skygge-it. Det vil sige infrastruktur, som er ikke godkendt af it-afdelingerne. Dropbox, Facebook og Gmail er eksempler på sådanne tjenester. Folk ønsker at arbejde smartere, og de vil ikke sidde med 'umpa-lumpa'-løsninger derhjemme og oprette forbindelse til VPN,« siger Terje Vollum.

Skolerne er lagt i Office 365 cloud

Som et pilotprojekt har Trondheim lagt alle skoler i kommunen - med omkring 20.000 brugere - i skyen. Valget faldt på løsninger fra Google. Det er billigere end Office 365-løsningen fra Microsoft, og ifølge kommunen giver produktet et bedre internt samarbejde.

»Det skal være nemt at dele, og det er et absolut krav, at det virker på alle mobile enheder. Det er også vigtigt, at brugerne kan lukke computeren og genoptage arbejdet i hjemmet,« siger IT-konsulent og underviser Christian Bohn fra it-afdelingen i kommunen.

Mens Trondheim skifter til Googles cloud-løsning, er det norske olieselskab Aibel gået over til Office 365.

Her har omkring 4.000 medarbejdere, der har brugt IBM Notes i næsten 25 år, også behov for bedre samarbejde internt og eksternt.

Problemet med Notes er ifølge de kommunale it-folk, at det f.eks. ikke integrerer godt nok med kalenderløsningen i Microsoft Outlook.

»Kunden kan f.eks. finde på at ændre mødetidspunkt fra klokken 09:00 til 08:30. Det skete selvfølgelig elektronisk. Men en sådan mødeændring fungerer ikke altid mellem Outlook og Notes. Ergo mødte Aibel en halv time for sent op hos sin største kunde. Der er et praktisk problem. Værktøjet virker ikke i den verden, vi vil operere i, hvor kunden er vores levebrød,« siger chef for it-infrastruktur Vidar Berg, Aibel, til digi.no.

Har du eksempler fra Danmark på brug af Lotus Notes eller Microsoft Exchange 2007, så skriv gerne om det i debatten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bent Jensen

Og det vigtigste som stadig er at modtage og sende mail virker stadigt ?

Men lidt træls man har købt noget vendor lock in, så der ikke gratis er kommet løbende opdateringer. Men synes nu de problemmer de omtaler, også var der i 2007.
Så tror ikke problemet er forældet software, nok mere dårligt software uden ordentligt integration til omverden fra starten.

Synes selv i 2007, at en exchange løsning var på vej ud, senest omkring 2003, at det var et fornuftigt valgt for nogen.

  • 0
  • 0
Esben B Tholstrup

Kunden kan f.eks. finde på at ændre mødetidspunkt fra klokken ni til 08:30. Det skete selvfølgelig elektronisk. Men en sådant mødeændring fungerer ikke altid mellem Outlook og Notes fungerer.

It er bare ligegyldig hvis det er i vejen for forretningen, det er som om it-branchefolk til tider glemmer at de "bare" er et støttende element i virksomhederne.

  • 0
  • 0
Peter Hansen

It er bare ligegyldig hvis det er i vejen for forretningen


Det siger sig selv, men det påpegede, vage "problem" er trivielt at løse og var det også i 2007.

det er som om it-branchefolk til tider glemmer at de "bare" er et støttende element i virksomhederne.

Hvis forretningens primære ambition for digital anvendelse er, at deres Mayland-kalender skal snakke perfekt sammen med kunderne, så bliver de disrupted inden længe.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere