67.000 kunder hos TDC måtte i 2009 vinke farvel deres hjemmeside-hjerteblod: Tusindvis af hjemmeflikkede sites om katte, slægtsforskning og sønderjysk fuglekiggeri, der i op mod 15 år havde ligget på homeX.inet.tele.dk-adresser blev med en måneds varsel nedlagt, og TDC tilbød hverke mulighed for automatisk at flytte siderne til andre hostingudbydere eller en redirect-service i en overgangsperiode.
Som et plaster på såret tilbød TDC dog et års gratis abonnement hos 123hjemmeside, forudsat brugeren selv stod for at flytte indholdet.
Præcis hvor mange, der tog imod tilbuddet er svært at sige, for 123hjemmeside holder tallet tæt til kroppen:
»Det var ikke alle 67.000 brugere, der havde en aktiv hjemmeside, men af de aktive brugere var det en tocifret procentdel, der blev betalende kunder hos os,« siger Morten Elk, administrerende direktør for 123hjemmeside, og fortsætter:
»Det betragter vi som en meget stor succes. Vi har prøvet det før (at overtage kunder, red), men denne gang var den største succes, i forhold til hvor mange der bestemte sig for at blive hos os,« siger han.
Efter alt at dømme er der således tale om mindst en håndfuld tusinde kunder ? og formentligt flere - erfarer Version2.
- oktober 2009 trak TDC endegyldigt stikket ud af de forældede Netopia-servere. Nu, halvandet år efter, er det første års gratis abonnement udløbet, og en del af de gamle TDC-kunder begynder at skæppe i kassen hos 123hjemmeside.
123hjemmeside har i dag omkring 45.000 betalende abonnenter. Yderligere er overskuddet før skat og renter (EBIT) over fordoblet i 2010 i forhold til i 2009.
Dette tyder på, at mange af de tidligere TDC-kunder har valgt at blive hos 123hjemmeside som betalende kunder, og det afspejler sig i 2010-regnskabet.
Stor succes
123hjemmeside har før lavet lignende aftaler med at overtage kunder fra andre, for eksempel fra SOL. Og Morten Elk synes, at overtagelsen af TDC-kunderne var relativt smertefri:
»Der var faktisk meget få, der blev vrede, og der var ret mange, der tog imod vores service,« siger han.
Dog var der ikke lutter smil og glade miner over hele linjen fra hjemmeside-ejerne, for hjemmesiderne blev ikke omdirigeret.
Kunderne skulle således selv kopiere tekst og billeder fra deres gamle hjemmeside ned på deres egen harddisk, hvorefter de skulle uploade materialet og bygge hjemmesiden op igen på den nye platform.
Lars Andersen havde i 2009 haft en hjemmeside med tips og tricks til flash- og javascript-programmering liggende på TDC's sitecenter-løsning i 15 år, og han var bestemt ikke tilfreds med det tilbud.
»Ud over det fuldstændigt uacceptable i, at de bare uden videre kan lukke folks hjemmeside, er det udtryk for en sjælden arrogance overfor tusinder af menneskers arbejde gennem mange år. Det er rent bondefangeri,« sagde Lars Andersen dengang til Version2.
TDC nedlagde hjemmesiderne, fordi hardwaren var forældet, og fordi løsningen benyttede Netopia Platformen, der bygger på proprietær javakode på en Netscape application/web-server.
Produktet havde hos TDC længe været i ?end-of-life?-status og firmaet, der i sin tid udviklede det, ville ikke længere kendes ved det.
Brugerne af 123hjemmesider har stort set samme bruger-skare som de nedlagte hjemmesider havde. Ifølge Morten Elk er det alt fra mindre erhvervsdrivende, foreninger og klubber til hundeejere og fugle-entusiaster, der bruger deres hjemmeside.