123hjemmeside tjener fedt på TDC's gamle Netopia-kunder

123hjemmesides dugfriske årsregnskab for 2010 viser, at virksomheden vækster enormt. En stor del af indtjeningen kommer fra tidligere TDC-kunder, hvis hjemmesider blev nedlagt for et par år siden.

67.000 kunder hos TDC måtte i 2009 vinke farvel deres hjemmeside-hjerteblod: Tusindvis af hjemmeflikkede sites om katte, slægtsforskning og sønderjysk fuglekiggeri, der i op mod 15 år havde ligget på homeX.inet.tele.dk-adresser blev med en måneds varsel nedlagt, og TDC tilbød hverke mulighed for automatisk at flytte siderne til andre hostingudbydere eller en redirect-service i en overgangsperiode.

Som et plaster på såret tilbød TDC dog et års gratis abonnement hos 123hjemmeside, forudsat brugeren selv stod for at flytte indholdet.

Præcis hvor mange, der tog imod tilbuddet er svært at sige, for 123hjemmeside holder tallet tæt til kroppen:

»Det var ikke alle 67.000 brugere, der havde en aktiv hjemmeside, men af de aktive brugere var det en tocifret procentdel, der blev betalende kunder hos os,« siger Morten Elk, administrerende direktør for 123hjemmeside, og fortsætter:

»Det betragter vi som en meget stor succes. Vi har prøvet det før (at overtage kunder, red), men denne gang var den største succes, i forhold til hvor mange der bestemte sig for at blive hos os,« siger han.

Efter alt at dømme er der således tale om mindst en håndfuld tusinde kunder ? og formentligt flere - erfarer Version2.

 1. oktober 2009 trak TDC endegyldigt stikket ud af de forældede Netopia-servere. Nu, halvandet år efter, er det første års gratis abonnement udløbet, og en del af de gamle TDC-kunder begynder at skæppe i kassen hos 123hjemmeside.

123hjemmeside har i dag omkring 45.000 betalende abonnenter. Yderligere er overskuddet før skat og renter (EBIT) over fordoblet i 2010 i forhold til i 2009.

Dette tyder på, at mange af de tidligere TDC-kunder har valgt at blive hos 123hjemmeside som betalende kunder, og det afspejler sig i 2010-regnskabet.

Læs også: TDC lukker 67.000 private hjemmesider - teknikken er forældet

Stor succes

123hjemmeside har før lavet lignende aftaler med at overtage kunder fra andre, for eksempel fra SOL. Og Morten Elk synes, at overtagelsen af TDC-kunderne var relativt smertefri:

»Der var faktisk meget få, der blev vrede, og der var ret mange, der tog imod vores service,« siger han.

Dog var der ikke lutter smil og glade miner over hele linjen fra hjemmeside-ejerne, for hjemmesiderne blev ikke omdirigeret.

Kunderne skulle således selv kopiere tekst og billeder fra deres gamle hjemmeside ned på deres egen harddisk, hvorefter de skulle uploade materialet og bygge hjemmesiden op igen på den nye platform.

Lars Andersen havde i 2009 haft en hjemmeside med tips og tricks til flash- og javascript-programmering liggende på TDC's sitecenter-løsning i 15 år, og han var bestemt ikke tilfreds med det tilbud.

»Ud over det fuldstændigt uacceptable i, at de bare uden videre kan lukke folks hjemmeside, er det udtryk for en sjælden arrogance overfor tusinder af menneskers arbejde gennem mange år. Det er rent bondefangeri,« sagde Lars Andersen dengang til Version2.

TDC nedlagde hjemmesiderne, fordi hardwaren var forældet, og fordi løsningen benyttede Netopia Platformen, der bygger på proprietær javakode på en Netscape application/web-server.

Produktet havde hos TDC længe været i ?end-of-life?-status og firmaet, der i sin tid udviklede det, ville ikke længere kendes ved det.

Brugerne af 123hjemmesider har stort set samme bruger-skare som de nedlagte hjemmesider havde. Ifølge Morten Elk er det alt fra mindre erhvervsdrivende, foreninger og klubber til hundeejere og fugle-entusiaster, der bruger deres hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svante Jørgensen

Det er desværre mange der ikke tænker over at det er en dårlig ide at bruge den slags "gratis" services hos deres ISP. Både hjemmeside, email og andre "gratis" services holder kunderne i et lock-in hvor det bliver meget besværligt at skifte ISP. Derefter kan ISPen skrue op for priserne og behøver ikke at være bange for at kunderne hopper over til konkurrenten. Det giver mindre konkurrence og højere priser.

Så folkens: Lad være med at hoppe på "gratis" email- og hjemmesidehosting fra jeres ISP! Få det hos en ekstern udbyder så i er frie til altid at vælge den billigste ISP.

 • 0
 • 0
#2 Jesper Poulsen

Mine forældre var gennem mange år glade TDC-kunder. Så fik de mulighed for fiber gennem deres elselskab og hoppede med dér (efteråret 2009). Det gav dem en ny mailadresse (jeg nævnte da fortræffeligheden ved at have eget domæne), men det gjorde ikke så meget, for det var jo et engangsskifte. Så i efteråret 2010 blev deres ISP overtaget af en anden ISP og nu skulle de have ny emailadresse, igen...

 • Så ville de pludseligt gerne høre om muligheden for eget domæne. Resultatet blev at jeg registrerede et domæne til dem og jeg hoster det. Det bliver ikke billigere og vi har kontrollen med deres domæne, deres emailadresse og deres emails.
 • 0
 • 0
#3 Claus Hingebjerg

TDC begyndte først at levere internet til private i 1996, så hvis de lukkede tilbuddet i 2009, kan der max være tale om 13 år.

Lars andersen må også have været noget fremme i skoene, da version 1.0 af både flash og javascript dukkede op i 1996, så 15 år kan det vist ikke helt blive til... Detalje, men alligevel.

 • 0
 • 0
#4 Michael Thomsen

Resultatet blev at jeg registrerede et domæne til dem og jeg hoster det. Det bliver ikke billigere og vi har kontrollen med deres domæne, deres emailadresse og deres emails.

Ja, i hvertfald indtil en eller anden virksomhed mener, at den skal overtage deres domæne..

 • 0
 • 0

Noget er i vækst, når det vokser. Noget er dødt, efter det dør. Noget er husket, når nogen husker det. Noget er sagt, når nogen har gidet sige det. Noget er grønt, når det er malet grønt.

Der er ikke noget, der hedder "vækster". Lige som døder, husketer, sagter, grønter mv heller ikke findes.

Man kan ikke tage et navneord eller diverse tillægsformer og lave dem om til verber.

 • Og nej det er ikke "udvikling af sproget". Det at stave som en brækket arm, eller abe efter engelsk kan på ingen måde kvalificere som "udvikling". Men nu slipper "vækster" så igennem stavekontrollen. Så må det jo være rigtigt? - Jeg lader den lige stå et øjeblik ;-)
 • 0
 • 0
#7 Jesper Poulsen

Ja, i hvertfald indtil en eller anden virksomhed mener, at den skal overtage deres domæne..

Der er ikke tale om et .dk-domæne. Og skulle det give problemer, så flytter vi det juridiske ansvar over på min bror - det er nemlig ham der ejer det moms-registrerede foretagende som danner domænenavnet (landbrug/maskinstation).

 • 0
 • 0
#10 Jesper Poulsen

Hvorfor skulle man købe eget domæne bare for en email? Der findes jo både hotmail.com og gmail.com - udemærkede alternetiver.

Dem har man bare ikke styr på. Hvad Google laver med det der ligger på kontoen ved kun Google. Eget domæne er 100% under egen kontrol.

Jeg har skam en Hotmail-konto til at ligge og mage til juks skal man lede længe efter. Ubrugeligt til mail. Jeg har ikke prøvet Gmail, jeg stoler ikke nok på det foretagende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere