120 grafikkort slår supercomputer med 716.000 kerner og sætter ny rekord

En ny rekord i analyse af et potentielt gasfelt demonstrerer, hvor meget mere effektivt visse beregninger kan gøres med GPU'er.

Grafikprocessoren er optimeret til at foretage store mængder parallelle udregninger, og det gør den særligt egnet til en række af de problemer, som man bruger supercomputere til. Et samarbejde mellem IBM, Nvidia og Stone Ridge Technology har med en ny rekord demonstreret, hvor stor en forskel GPU'er kan gøre. Det skriver ZDNet.

Stone Ridge Technology udvikler software til olie- og gasefterforskning og har blandt andet lavet testprogrammet Echelon, hvor man kan simulere et potentielt olie- og gasfelt med én milliard celler.

I februar satte ExxonMobil rekord på en supercomputer bestående af 22.400 nodes med hver 32 processorkerner - i alt 716.800 processorkerner. For at sætte den rekord havde ExxonMobil i samarbejde med National Center for Supercomputing Applications lavet en række forbedringer i softwaren.

Allerede denne simulering var ifølge ExxonMobil tusind gange hurtigere end konventionelle analysemetoder anvendt i olieindustrien, som har været blandt de største forbrugere af supercomputerressourcer gennem flere årtier.

30 nodes - 120 grafikkort

IBM satte blot 30 nodes op med hver to Power-processorer og fire Nvidia Tesla P100-grafikkort. Tesla P100 er Nvidias særlige kort til high-performance computing, men bygger på samme principper og teknologi som grafikkort til både computerspil og den grafiske branche.

Denne opstilling med i alt 120 grafikkort klarede simuleringen på 92 minutter og slog ExxonMobils rekord fra februar.

En simulering på et felt med én milliard celler er ifølge Stone Cell Technologies noget større end virkelige datasæt, men kan bruges til at demonstrere de forskellige værktøjers kapacitet, ligesom udviklerne bedre kan opdage problemer med ydelsen, som bliver mere synlige på rigtigt store simuleringer.

Dog har olieselskabet Aramco kørt simuleringer på en model med én milliard celler baseret på det store Ghawar-felt. I sådan en simulering ser man på eksempelvis 3.000 boringer over 60 år med opdateringer for hver 21 timer.

Ud over at køre simuleringen hurtigere på GPU'er, så fylder IBM-klyngen mindre og bruger mindre strøm end kørsel af den samme model på konventionelle Intel Xeon-processorer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Dennis Skovborg Jørgensen

Nu har jeg læst artiklen og den linkede pressemeddelelse fra Exxon. Jeg har stadig til gode at vide hvad den forrige rekord så var; den med de 716800 CPU'er...

Ifølge IBMs pressemeddelelse: 20 timer. Hvor de så end ved det fra.

Man må håbe Exxon har andre ting de skal bruge deres maskine til, for ellers ligner det et ret stort og dyrt fejldesign.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere