12 tommer-netbook forklædt som business-bærbar

Lenovo har sendt sin første netbook med 12 tommer skærm på markedet. Størrelse, ydelse og pris gør den til kandidat som firma-bærbar.

Lenovo har sendt en række nye netbooks på markedet, heriblandt Ideapad S12-modellen, der er firmaets første netbook med en 12 tommer-skærm. Modellen har tastatur i fuld størrelse og kan prale med en Nvidia Ion-grafikprocessor. Harddisken er som standard på 160 GB, og den indbyggede hukommelse er 1 GB.

Modellen skulle med Ion-grafikkortet være kraftig nok til at kunne afvikle computerspil, og med dvd-drev og hdmi-stik fungerer den også fint som filmafspiller med 1080p output. Den kan leveres med indbygget 3G-modem foruden de nærmest obligatoriske Bluetooth og WiFi-forbindelser. Batteritiden skulle være op til seks timer med et trecellet batteri.

Dermed lægger Lenovo op til konkurrence med sine egentlige business-bærbare. Netbooken ligger med en forventet pris tæt på 3.000 kroner i den høje ende af skalaen for netbooks, men stadig langt under prisen for modellerne i Thinkpad-serien.

»Vi har hørt budskabet klart og tydeligt, at kunderne vil have overkommelig pris og ekstremt bærbare computerenheder, og vi har reageret ved at indføre vores tredje netbook med en helt ny form faktor, som gør minicomputere mere anvendelige,« siger Dion Weisler, Vice President i Lenovo.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Adam Tulinius

Er en 12"-maskine virkeligt en netbook? Hvor går grænsen? Er min bedagede IBM X40 i virkeligheden en af de tidlige netbooks?

..

Jeg finder det ganske morsomt at man først laver maskiner med 8-9" skærme, og kalder dem netbooks. Folk synes de er for små, så man laver dem større, og giver dem 10" skærme. De er åbenbart stadigvæk for små (hvilket jeg er enig i), så nu fortsætter producenterne op i 12" skærm-størrelse.

Hvor går grænsen? Og vil min Macbook med 13.3" skærm blive klassificeret som netbook om et år? (Det ville være smart, for så ville rygterne om Apple+netbook kombinationen jo være korrekte :P).

 • 0
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Der er mig bekendt ikke nogen definition, andet end at Microsoft har bestemt nogle maksimumsspecifikationer for maskiner, som de vil levere Windows XP eller minimumsudgaven af Windows 7 til. Den siger såvidt jeg husker bl.a. max 1024x600 pixels (hvilket er årsagen til, at det er umuligt at opdrive en netbook med bedre opløsning), max 1GB RAM og single-core processor. Se endvidere http://www.digitimes.com/news/a20090526PD211.html

Men det er selvfølgelig ikke rimeligt, at Microsoft på den måde bestemmer definitionen af netbook. Men det er nok svært at komme med en definitiv definition. For mig er en netbook en lille bærbar computer, der ikke koster alverden. Der har været små bærbare i mange år, men de har typisk ikke været billige, og der har været billige computere i mange år, men de har typisk ikke været bærbare.

Jeg er ikke glad for udviklingen i retning af at "netbooks" bliver større og dyrere, så de nærmer sig "almindelige" 12" bærbare i størrelse og pris.

Så synes jeg, at et bedre bud er de kommende ARM-baserede netbooks. De vil formentlig være både mindre og billigere end de nuværende Wintel netbooks -- og have længere batterilevetid.

 • 0
 • 0
#3 Doc Nielsen

" Den siger såvidt jeg husker bl.a. max 1024x600 pixels (hvilket er årsagen til, at det er umuligt at opdrive en netbook med bedre opløsning), max 1GB RAM og single-core processor."

Det passer nu ikke helt. Jeg har en HP 2133 og den klarer 1280x768. Resten af specs passer nu fint. 1.6 Ghz Via C-7, 1GB DDR2, 160GB HDD.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

for mig, men vægt og batterilevetid. Begge dele synes jeg at man i alt for mange år har lagt alt for lidt vægt på, og det passer fint til min pointe at artiklen ingen oplysninger giver om dyrets vægt.

På tysk har vi den fine betegnelse "Schlepptop" til bærbare der er så tunge man kun kan slæbe dem, og for mig ligger grænsen mellem en laptop og en schlepptop ved ca. 1,5kg.

Mao er min egen private definition af netbook "let, lang levetid, ikke alt for stor".

 • 0
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

På tysk har vi den fine betegnelse "Schlepptop" til bærbare der er så tunge man kun kan slæbe dem

På dansk hedder det en "slæbbar computer" og på engelsk en "luggable computer".

Og jeg er enig: Lav vægt betyder mere end små dimensioner. Og vægten bør inkludere strømforsyningen, da den ofte skal slæbes med. De kommende ARM-baserede netbooks vil måske kunne nøjes med en strømforsyning i stil med dem, man bruger til mobiltelefoner og elshavere.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Knudsen

Så vidt jeg kan se, så er IdeaPad S12 udstyret med en opløsning på 1280x800.

Det er Samsung NC20 og Dell Inspiron Mini 12 også, alle 3 modeller har Windows XP Home til fælles.

Så spørgsmålet er om det ikke mere er en trend vi er ved at se og ikke en begrænsning.

 • 0
 • 0
#9 Nicolai Nicolai

Jeg har selv længe ledt efter en bærbar som kan bruges til at udvikle grafik programmer på, som har en ordentlig grafikchip. Intels chips holder kun lige hovedet over vandet med Aero og lign. Indtil nu har man skulle op i mægtigt tunge, varme og dyre maskiner for at få en bærbar som understøtter moderne shaders (aka Shader Model 4 features). Jeg har haft muligheden for at arbejde på en ION og det er faktisk primært Intels Atom CPU som holder GPUen tilbage! Det er et helt nyt landskab for grafik og gpcpu enthusiaster. I øvrigt er det nok kun et spørgsmål om tid før vi ser små bærbare/store håndholdte baseret på en kraftig ARM/GPU hybrid i form af NV Tegra.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere