Region Sjælland og Region Hovedstadens nye fælles it-barn til 1,15 milliarder kroner har fået navnet Sundhedsplatformen og danner grundlag i en helt ny it-platform på sundhedsområdet, som de to regioner ruller ud i løbet af 2016 og 2017.

Sundhedsplatformen er det største danske sundheds-it-projekt nogensinde og skal i sin endelige form anvendes af cirka 44.000 ansatte på hospitaler og sygehuse og 2,5 millioner borgere.
Det ambitiøse og halvpebrede samarbejde udspringer af, at både Region Hovedstaden og Region Sjællands store it-kontrakter er ved at udløbe, hvorfor begge regioner alligevel stod og skulle ud og forhandle nye kontrakter.
‘Det har været en oplagt anledning til at indføre et nyt it-system, som kan leve op til det moderne hospitals krav om stabil og hurtig drift, hvor systemerne taler sammen,’ skriver regionerne på Sundhedsplatformens hjemmeside.
Skal erstatte 30 eksisterende it-systemer
Den nye platform er indkøbt hos den amerikanske it-gigant Epic, som allerede leverer sundheds-it til mere end 1.100 hospitaler verden over.
I forbindelse med den danske ordre har Epic etableret et kontor i København med 10 ansatte, der skal varetage opgaverne med implementering af systemet.
I de to sjællandskbaserede regioner er ialt 400 medarbejdere med i Epic-programmet.
De 200 er uddannet i systemets applikationer, 100 er trænere, som skal uddanne det øvrige personale, og de resterende 100 er it-medarbejdere, der alene arbejder med integration af systemet.
I beskrivelsen af det nye system lover regionerne, at systemet vil skabe overblik og giver behandlingsforløb med færre fejl.
Systemet skal i den forbindelse overtage opgaver fra 30 eksisterende systemer, som blandt andet omfatter Region Hovedstadens operationsplanlægningssystem Orbit, det fælles patientjournalsystem CIS og det digitale dikteringsprogram MIRSK.
‘Sundhedsplatformen erstatter mere end 30 it-systemer og giver sundhedspersonalet mere tid til at fokusere på patienten og den høje faglige kvalitet,’ skriver regionerne.
Den nye Sundhedsplatform er indtil videre rosinen i pølseenden af en lang række EPJ (elektronisk patientjournal)-systemer, som de danske regioner har investeret i de seneste år.
Og selvom kravene til EPJ-systemerne er stort set de samme regionerne imellem, er det første gang, at regioner har fundet sammen om indkøb af et EPJ-system.
Bedre patientinddragelse
En stor del af den nye Sundhedsplatform omfatter et øget patientfokus. Det er meningen, at patienter fremover, via egen login til platformen, aktivt skal kunne deltage i planlægningen af deres sygdomsforløb og løbende få rådgivning fra det sundhedsfaglige personale.
Patienter skal således have adgang til oplysninger om egne konsultationer og lægernes behandlingsplan. Det skal være muligt for patienter at bestille tid til udvalgte behandlinger online og læse lægens konklusioner efter besøg på hospitalet.
Og så lover regionerne, at det skal blive meget lettere for patienterne at komme i kontakt med sundhedspersonalet.

»Via Nem-ID får patienterne adgang til en helt ny interaktiv portal, hvorfra de kan stille spørgsmål og få svar, booke tider til undersøgelser, se deres journal og udfylde oplysningsskemaer,« forklarer programdirektør Gitte Fangel fra Sundhedsplatformen.
På sigt er det planen, at portalen, som har fået navnet Min Sundhedsplatform, også skal omfatte telemedicin med understøttelse af programmer som FaceTap.
Større sammenhæng og bedre planlægning
På den faglige side skal Sundhedsplatformen give større sammenhæng og bedre planlægning af patientens behandlingsforløb. Den skal gennem nye tjeklister, som lægerne skal udfylde for hver patient, understøtte de faglige beslutninger og belyse forslag til behandling.
»Vi har i samarbejde med de sundhedsfaglige råd tilført Epic-systemet et hav af danske arbejdsgange og behandlingsstandarder ved forskellige diagnoser, som lægerne nu kan læne sig op ad, når de skal vurdere en patient,« forklarer Gitte Fangel.
Epic-systemet er også blevet tilført et antal 'Hard-stops', som skal forhindre, at en ortopædkirurg for eksempel kommer til at ordinere medicin til en allergipatient, som vedkommende er allergisk overfor.
På den måde skal det nye system være med til at fange nogle af de mange utilsigtede hændelser, der hvert år rapporteres til Dansk Patientsikkerhedsdatabase.
‘Med Sundhedsplatformen sikres større lighed gennem mere ensartede og strukturerede behandlingsforløb baseret på forskning og bedste praksis, bedre klinisk dokumentation og bedre kvalitetskontrol og ledelsesinformation,’ skriver regionerne.
Regionerne forventer således, at hospitaler og sygehuse i regionen kan planlægge og udnytte ressourcerne bedst muligt, når værktøjerne i den nye it-platform er på plads.
Betalt om 14 år
De samlede investeringsomkostninger i Sundhedsplatformen er estimeret til at lande i omegnen af 1,15 milliarder kr. fordelt på de to regioner. Og ifølge Gitte Fangel holder Sundhedsplatformen indtil videre budgettet.
Forventningen hos regionerne er, at investeringen vil tjene sig selv hjem gennem bedre patientforløb og behandling, mere effektive processer, arbejdsgange og mere effektiv og stabil it-drift.
Der er således budgetteret med en tilbagebetalingsperiode på ni til elleve år for Region Hovedstaden og tolv til fjorten år for Region Sjælland.
Den nye platform bliver sat i drift på Herlev og Gentofte Hospital her fra maj, og afløser Region Hovedstadens H-EPJ-system og Region Sjællands Opus-system.
Frem mod udgangen af 2017 bliver platformen rullet ud på de øvrige hospitaler og sygehuse i de to regioner.