11 procent af danskerne har kodet programmer selv

Hver 9. dansker har selv skrevet software. I Sverige og Finland er det hver fjerde.

Der er gemt en kodekarl i én ud af ni danskere. I hvert fald svarer 11 procent af de voksne danskere mellem 16 og 74 år ’ja’ på spørgsmålet ’har du skrevet et computerprogram?’.

Det viser en ny statistik fra EU, hvor it-paratheden er blevet undersøgt i alle 27 medlemslande.

Og målt på antallet af software-kreatører i befolkningen ligger Danmark lunt i svinget, men ikke højt placeret.

I nabolandene Sverige og Finland er det således hver fjerde voksne indbygger, som selv har skrevet software. Også Spanien, Luxembourg, Østrig og Storbritannien har en højere andel af kode-kyndige end Danmark, ligesom de to ikke-EU-lande Island og Norge.

Bundskraberen er Bulgarien, hvor det kun er to procent af befolkningen, som nikker ja til spørgsmålet, mens gennemsnittet for alle 27 EU-lande er 10 procent.

Undersøgelsen viser også, hvor stor en andel af de 16-24 årige, som selv har kodet. I Danmark er det 19 procent, mens Finland og Sverige kan prale af henholdsvis 37 og 34 procent unge softwareudviklere.

Definitionen på spørgsmålet lyder, at man har brugt et specialiseret, højniveau-programmeringssprog til at skrive et computerprogram. Beskæftiger man sig kun med maskinkode, har man altså med god ret kunnet svare ’nej’ til EU-undersøgelsens spørgsmål.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Finn Aarup Nielsen

Man kunne vel komme op mod 100% hvis man indførte obligatorisk programmering i folkeskolen. Var idéen med programmeringssproget Logo ikke at ganske små børn skulle kunne lære at programmere? (så kan man altid gå videre med Erlang i 2. klasse :-)

 • 2
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Man kunne vel komme op mod 100% hvis man indførte obligatorisk programmering i folkeskolen.

Ganske givet. Men det skal ikke være målet i sig selv. Og man skal passe på ikke at falde i en grøft, hvor alt man laver er tegninger eller animationer på en skærm, for det lærer man ikke ret meget af. Selve begrebet "data" skal være i fokus, og det er det ikke rigtigt i hverken typiske Logo-programmer eller i Scratch.

 • 2
 • 0
#6 Nicolai Willems

Er en serie af HTML filer med links imellem - til f.eks. at finde et produkt baseret på en række kriterier ikke en applikation? Omend en ikke særlig fleksibel eller hensigtsmæssig løsning, antaget at det er ren HTML.

Det giver dog ikke eleven det ønskede fokus. Som Torben snakker om, er det data der skal være i fokus. Hvis jeg må komme med en tilføjelse, så vil jeg mene at data i sig selv ikke er nok, men en forståelse af dens transformationer - som f.eks. ved brug af excel.

 • 0
 • 1
#7 Stefan Svensson

HTML er en dokumentstandard på højde med docx og odt. Bare fordi dokumenterne KAN indeholde scripting, gør det ikke forfatteren til programmør. Lidt ligesom at dokumentet kan indeholde et billede, hvilket man heller ikke bliver kunstner af.

 • 1
 • 0
#8 Kristian Sørensen

Jeg har hørt folk sige de "programmerer deres videomaskine/harddisk optager", når de sætter den til at optage på et bestemt tidspunkt.

Je har hørt montører sige de "programmerer" aircondition og varme anlæg, når de mener at de konfigurerer anlægget.

Det skal nok passe at ca 25% af danskerne er i stand til at "programmere" et stykke husholdnings elektronik såsom en VHS bånd maskine ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere