11 år og 1,5 mia. kr. spildt på it-problemer i Skat

28. august 2015 kl. 10:137
EFI er på niveau med de dyreste offentlige it-systemer, men ingen kender de eksakte omkostninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har formentlig kostet omtrent 750 mio. kr. at udvikle Skats nye it-system til at inddrive de penge, danskerne skylder det offentlige, men selv ikke Skat kender det nøjagtige beløb.

Da Rigsrevisionen spurgte i juni 2014, havde Skat ingen budgetter eller regnskaber, som afspejlede de reelle omkostninger ved EFI (Et fælles Inddrivelsessystem). I stedet måtte Skat aflevere sit bedste bud: 608 mio. kr.

EFI er dermed på niveau med flere af de absolut dyreste offentlige it-­systemer.

Til sammenligning kostede Polsag over en halv mia. kr. og endte med at blive skrottet. Skats estimat til Rigsrevisionen er også mere end dobbelt så meget som den sidste pris for projektet, offentligheden har kendskab til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et aktstykke fra juni 2009 blev prisen opjusteret til 277 mio. kr. fra 250 mio. kr. Det allerførste budget for EFI lød på 144 mio. kr. i 2006.

Siden 2009 har Folketingets finansudvalg fået yderligere tre aktstykker fra Skatteministeriet, som orienterede om projektets status og forventede pris. Disse tre aktstykker er imidlertid fortsat fortrolige.

Vi ved heller ikke, hvilke poster i budgettet der har fået Skat til i juni 2014 at fortælle Rigsrevisionen, at omkostningerne nok lå på 608 mio. kr.

Vi ved således ikke, om det er omkostninger til anskaffelse af hardware, drift af systemer, ekstra udvikling fra hovedleverandøren CSC eller eksterne konsulenter, der står for hovedparten af fordoblingen af prisen for EFI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem en aktindsigt har Ingeniøren fået kendskab til, at et enkelt konsulentfirma fra 2011 til 2014 har udskrevet regninger for 56 mio. kr. inklusive moms til Skat.

Det er ganske vist til hele Fase 2 af Skats såkaldte Systemmodernisering, hvor EFI er ét af i alt tre it-systemer. De to andre it-systemer var dog i drift i henholdsvis juni 2012 og september 2013.

Rigsrevisionens undersøgelse blev sat i værk, fordi EFI er fem år forsinket, og det betyder, at Skat ikke har kunnet inddrive alle restancer, inden de faldt for forældelses­fristen og dermed endte som et tab.

To konsulentfirmaer undersøger

Efter Rigsrevisionens undersøgelse af Skats problemer, er to konsulentfirmaer blevet hyret til at undersøge, hvorvidt det er muligt at få dele af EFI i drift. Til det formål er der afsat op mod 90 mio. kr.
Skats Systemmodernisering blev påbegyndt i 2004.

Af de aktstykker, der var grundlag for den oprindelige bevilling til projektet, fremgår det, at de eksisterende it-systemer skulle udskiftes for at undgå en situation, hvor de ikke længere kunne vedligeholdes.

Den første fase blev forsinket, og budgettet endte også med at blive fordoblet fra det første skøn. Det skete dog allerede, da de enkelte dele blev sendt i udbud. Forsinkelsen af Fase 1 betød imidlertid, at Fase 2 måtte udskydes.

Efter Fase 2 med to års forsinkelse blev sat i gang i 2006, var IBM leverandør på Det Digitale Motorregister (DMR) og En Fælles Skattekonto (EKKO), som var de to øvrige systemer ud over EFI i Fase 2. Men det ophørte i december 2008, fordi Skat og IBM ikke kunne blive enige om, hvorvidt IBM havde leveret systemer, der opfyldte de aftalte krav.

Skat opsagde kontrakten med IBM, og det betød, at udviklingen af EKKO blev sat i bero.

Det fik konsekvenser for EFI, som er delvist afhængigt af EKKO. Derfor måtte den del vente på, at en ny leverandør fik gjort EKKO færdigt. Samlet er Fase 2 blevet fem år forsinket, og prisen er vokset fra 395 mio. til knapt 1,2 mia. kr.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
31. august 2015 kl. 12:33

Hvad med at man ikke lavede et IT system til at beregne skat baseret på lovgivning, men vender den 180 grader og designer et effektivt skattesystem og så vedtager det ved lov?

6
29. august 2015 kl. 10:30

Når der findes lettilgængelige programmer, der grafisk (mindmap-agtigt) kan illustrere, hvilke af de hjemmesider, man besøger, der deler ens personlige informationer med en masse andre hjemmesider, og som uden videre kan afsløre ens private netværk ud fra net- (og let-) tilgængelige informationer, burde det så ikke også være en ret nem sag at lave et program, hvor man taster data for disse refusionsansøgningers bagvedliggende firmaer og nøglepersoner ind, og hvor man gør det samme med de firmaer, der er blevet "misbrugt", så der ud kommer en grafisk oversigt over, hvor der er gengangere og "knudepunkter"?

Og for at undgå undskyldningen "mandskabsmangel", "ressourcemangel" o.l., så kan vi alle tilbyde at taste 100 eller 1000 sager ind, så man i løbet af 0,5 har fået alle relevante data registreret. Jeg tænker, at man jo ikke behøver de mere personfølsomme beløbsdata, hvis man kun går efter at få fundet frem til bagmændene.

"Call all nerds" - lav et sådan program, så vi ikke de næste mange år skal høre på, at det ikke er muligt at komme tilbunds i det bagvedliggende spindelvæv i denne sag, fordi det er alt for uoverskueligt og kompliceret. Tilbyd i fuld offentlighed programmet til SKAT og ministerium, så de ikke kan snige sig uden om.

De skal simpelthen ikke have lov til at slippe godt fra det denne gang.

4
28. august 2015 kl. 21:35

Nu tror jeg faktisk, at Skat ER blevet udsultet af forskellige regeringer. Men det er jo altså først og fremmest et ledelsesmæssigt ansvar. Hvis man mente der var for få ressourcer til at løse opgaverne på en forsvarlig måde, så skal man selvfølgelig sige fra.

På den anden side så ER ministeren den øverste ansvarlig, så man kan bestemt ikke udelukke, at de skal drages til ansvar.

3
28. august 2015 kl. 13:47

Jeg kan så ikke se hvorfor det skulle være i Skat at hovederne skal rulle. Det her er efter alt at dømme politikerne på Christiansborg som sidder med ansvaret, fra start til slut.

1
28. august 2015 kl. 12:37

Gad vide, om der overhovedet er noget, der virker hos SKAT. Ud over udbetalinger til bedragere i udlandet.

En tragisk historie, når man nu helst vil betale sin skat med glæde.