100.000 kroner klogere: Hillerøds borgmester vil genindføre it-døgnvagten

7 kommentarer.  Hop til debatten
Dårlig idé at spare it-driftvagt væk, erkender Hillerød Kommune efter servernedbrud til 100.000 kroner.
17. januar 2011 kl. 11:11
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Belært af det 100.000 kroner dyre nedbrud i december vil Hillerød Kommune nu genindføre den 24-timers tilkaldevagt til serverrummet, som sidste år blev sparet væk.

Det fortæller borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen (S), til Version2.

»Vi tager sagen alvorligt og har erkendt, at det ikke var værd at spare 24/7-vagten væk. Derfor stiller direktionen nu et forslag om, at vi genindfører vagtordningen,« siger Kirsten Jensen.

Natten til tirsdag den 14. december 2010 brød køleanlægget i Hillerød Kommunes centrale serverrum sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af natten steg temperaturen støt i serverrummet, hvilket fik serverne til at lukke ned én for én, som tidligere beskrevet på Version2.

Nedbruddet sendte også kommunens DHCP-server til tælling, hvilket afskår medarbejderne i kommunen fra at logge på systemet. Samtidig stod kommunens SAN (Storage Area Network) også af, så mail og kalender heller ikke var tilgængeligt.

Kommunen måtte tilkalde konsulenter og teknikere ude fra til at redde kastanjerne ud af ilden.

Det endte med at koste kommunen 100.000 kroner plus tabt arbejdsfortjeneste, som ikke er gjort op, erfarer Frederiksborg Amts Avis.

  1. december gik det så galt igen. Her mistede kommunen cirka en tredjedel af de e-mails, der er blevet sendt til kommunen i periode 23.-28. december, på grund af en ikke nærmere oplyst fejl.

Kirsten Jensen fortæller til Version2, at økonomiudvalget behandler direktionens forslag om at genindføre it-driftsvagten ved et møde onsdag i denne uge.

Hvorfor blev it-driftsvagten overhovedet sparet væk i første omgang?

»Alle kommuner går jo efter enhver mulighed for at reducere udgifter. Vi havde regnet med, at risikoen for et nedbrud i virkeligheden var lille. Men vi vil ikke løbe den risiko igen. Det giver simpelthen for mange ulemper,« siger Kirsten Jensen.

Hvor hurtigt vil du mene, at en driftsvagt kan være genindført?

»Jeg kan ikke sige det præcist, men jeg vurderer, at det går hurtigt. Hvis økonomiudvalget følger henstillingen fra direktionen, så kan it-direktøren gå i gang med det samme,« siger Kirsten Jensen.

Er der nogen grund til at tro, at økonomiudvalget vender tommelen nedad? Pengene til driftsvagten skal vel findes andre steder fra?

»Nej, det tror jeg ikke. Direktionen kommer med nogle forslag til andre sparemuligheder. Selvom det er ikke besluttet endnu, hvor pengene skal tages fra, så skal vi nok finde dem,« siger Kirsten Jensen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. januar 2011 kl. 11:21

i direkte udgifter er det rene vand mod driftstabet?

Hvad var det 1000? medarbejdere der ikke kunne producere i en dag? Det løber vist hurtigt op i et par mil.

3
17. januar 2011 kl. 18:57

Måske er jeg lidt naiv, men hvorfor fører overophedning af et serverrum til flere dages datatab? Jeg kunne forstå det hvis en virus eller andet ondsindet kode var på spil - men en simpel overophedning? Hvor er redundansen og backup'en?

5
18. januar 2011 kl. 04:39

.... Hvor er redundansen og backup'en?

Ikke installeret, aktiv, eller sparet væk.. måske

Alle kommuner går jo efter enhver mulighed for at reducere udgifter. Vi havde regnet med, at risikoen for et nedbrud i virkeligheden var lille.

Og hvem havde regnet på forskellige genetablerings scenario, når der kom nedbrud. Alm. administrative anlæg triller sjældent 24/7 - det er for dyrt.

6
18. januar 2011 kl. 14:44

stabil dell server 20K kr.

7
19. januar 2011 kl. 05:36

stabil dell server 20K kr.

Ja umiddelbart forekommer det ikke særlig kostbart, samt alarm og tilkaldesystemer koster heller ikke en herregård.

En kontrolleret nedlukning ifm. varme, så drift igen kan etableres uden snavs, er jo også kendt praksis.. så der har været 'klumper' i strømmen, når det går så galt :)

Jeg kan jo ikke ane, hvad de allerede har etableret, men normalt er alm. administrative anlæg ikke i særlig 'høj kurs', ift. hvis det vedrører borgernes sensible persondata eller pengetransaktioner..

Tabt produktion - en noget sær størrelse i offentlig virksomhed. En lille gruppe arbejder som heste (IT-funktioner + tilkald) for at få dyret op igen, brugerne får sig frustrationer og hviletid. Når det hele igen triller, må brugerne indhente det tabte.

Summa: IT-funktionen + brugerne måtte alle yde en ekstra indsats, så det til tider kan kaster honorar/overtidsbetaling af sig for hele bundtet, eller en afspadsering med 50% ekstra timegodtgørelse - gode penge.

Så en besparelse på budgettet er en særdeles kompleks størrelse, især når det går galt er vurdering af 'tabet' en ærtehalm at udrede - materiel, interne og eksterne lønkroner + timer gange en %-faktor.

4
17. januar 2011 kl. 20:10

Hvis de ønskede e-mails er væk, så kan de vel godt sikre driften igen ;-)

K