100 millioner afsat til forskning: »AI udfordrer ikke demokratiet stille og roligt, men rammer det som jordskælv«

13. december 2019 kl. 05:035
Artmagination / Bigstock
Illustration: Artmagination / Bigstock.
Vurderinger truffet af machine learning er svære at gennemskue. Selv for dem, der skal træffe vigtige beslutninger på baggrund af dem, lyder det fra Velux-fonden, der er klar med 100 millioner kroner til forskning i området.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad enten du skal kreditvurderes, din risiko for langtidsledighed skal gøres op, eller du bare sidder og scroller på Facebook, bliver du påvirket af algoritmer i dagens Danmark.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
17. januar 2020 kl. 08:55

https://www.berlingske.dk/internationalt/danske-eksperter-boeder-er-ikke-nok.-techchefer-der-hacker-vores(kræver abonnement)

Men det bliver åbenbart ikke med Aukens (og de Radikales?) hjælp, at de kommer til at føle (og sikkert heller ikke med mange andre partiers), for de selv udnytter disse data. Skal de så uddele bøder til sig selv (ja tak!) - det kommer næppe til at ske, de er forlovede med tech-giganterne ... se min kommentar ovenfor.

4
17. januar 2020 kl. 07:45

Nu har jeg her til morgen hørt Stine Bosse fortælle om tech-kommisionens forslag om at forbyde mikromålrettede politiske annoncer. Fornuftige forslag, jo hurtigere, jo bedre - men tænk, jeg troede faktisk, at det allerede var forbudt, fordi det vel ikke kan gøres uden af indsamle og udnytte private data på en måde, som borgeren ikke på forhånd ved noget om, hvilket vel er forbudt iht. GDPR? Så er det endnu et ekspempel på overvågningskapitalismens manipulationer, at man lader som om, der skal ny lovgivning til, fordi man i mange år har overtrådt den gældende lovgivning, og nu strammer det til?

Kort efter interviewes Ida Aukens så - og sikke en gang spin-vand ud af ørerne-snakken uden om. Den kvinde er ikke til at stole på på det område - hun taler for mig at høre med to tunger, foregiver at være tech-kritisk, samtidig med, at hun i virkeligheden arbejder på at beskytte overvågningskapitalisters og totalitært tænkende politikeres interesser.

Hun kunne ikke svinge sig op til mere, end at det da bestemt er interessant og vigtigt at se på - sagde hun (og de øvrige politikere) ikke det samme for et par år siden, da Cambridge Analytica-sagen eksploderede? Hvorfor lyder hun så som om, det er en ny problemstilling, som vi nu må se at få kigget på i en eller anden syltekrukke?

Og hun ville ikke gå ind for et sådan forbud, "Danmark kan ikke gå enegang", Det kan ikke gennemføres" og den slags, og hun måtte desuden - med endnu en gang forskønnede uld-i -mund - indrømme, at hun selv benytter sådan mikrotargetting i sine annoncer - "det gør vi alle"..... Var der ikke allerede fokus på det for flere år siden? Nu spiller politikerne igen dumme og overraskede, mens de i flere år har kopieret Cambridge Analytica? Hvad handlede forargelsen den gang så om? Hvordan kan de snakke om at forbedre tilliden, og samtidig forsvare denne målrettede og profilerede manipuleren med vælgerne? GRRR....

Så vi skal ikke regne med nogen som helst hjælp derfra, tror jeg - vi skal ikke stole på, at Auken (og andre politikere) for alvor ønsker at tæmme nogen tech-giganter - hun er alt for ambitiøs og for Singularity begejstret.

Politiken har i dag en stor artikel om EU's (og heunder Vestagers) kommende indsats for at tøjle tech-giganterne. Igen ser det ud til, at vi ikke skal vente hjælp derfra. Virksomheden skal angiveligt ikke være bekymrede, indsatsen må - som klimaindsatsen - ikke koste vækst, data skal stadig kunne udnyttes, nu bare af EU, ikke af tech-giganterne. Man slår det op som, at nu tøjler vi datagribbene, men man skifter dem bare ud med nogle andre - europæiske - datagribbe. Eller lave nye, kringlede regler, som tillader de sædvanlige datagribbe at fortsætte under radaren.

Vi tech-bekymrede er stadig i realiteten alene - politikerne spiller dobbeltspil, som mest handler om, hvem der skal skumme fløden og leve fedt på vore data.

Vore politikere er stadig tech-giganternes skødehunde og 5. kolonne i vores samfund.

3
13. december 2019 kl. 14:38

»Det er tale om en unik mulighed for forskerne. Det er et stort projekt, og det er over ti år, så der burde kunne komme noget banebrydende ud af det - både for forskningen og samfundet.«

Seriøst? Om 10 år er det for sent!

Der bør komme brugbare ressultater senest om 3 år, for om 10 år ved vi allerede hvad der er sket, og lovgivningen er for længest indrettet på højest mulige profit.

2
13. december 2019 kl. 11:07

som med eftertænksomhed bør læse H. C. Andersens ret fremsynede eventyr “Skyggen” et par gange, især slutningen...

1
13. december 2019 kl. 11:06

Jeg læser p.t. en, synes jeg, enormt spændende bog med kraftig berøring til emnet. Den omhandler netop sikkerheden i datahåndtering generelt samt beskriver, hvordan den kan sikres ved at anvende blockchains. George Gilder: Life after Google. The fall of big data and the rise of the blockchain economy. Det er lidt misvisende, at ordet "economy" indgår så fremtrædende i titlen. Mange andre ting er omtalt. Kan købes herhttps://www.amazon.de/Life-After-Google-Blockchain-Economy-ebook/dp/B072NYKG2G/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=george+gilder&qid=1576230508&sr=8-1