August bliver en travl måned for Microsoft. Windows 10 begynder fra i dag at blive rullet ud til formentligt mange millioner Windows-brugere, som har sagt ja tak til den gratis opgradering. Formentligt bliver der tale om det største antal deciderede opgraderinger fra en tidligere Windows-version til en ny i Microsofts historie.
Derfor bliver udrulningen spredt ud over de næste uger, så det er langt fra sikkert, at du står med Windows 10, når dagen er omme. Og hvis du er Windows-bruger og endnu ikke har besluttet dig for, om du vil opgradere, så er der stadig god tid til at tænke dig om.
Her følger 10 ting, du bør vide om Windows 10.
1. Du bør måske vente
Den første måneds tid kommer til at byde på flere overskrifter om, at én eller anden driver eller et stykke software får Windows 10 til at crashe. Microsoft har testet Windows 10 grundigere end nogen anden tidligere Windows-version, men der kommer alligevel til at være problemer.
Som eksempelvis da Nvidia rullede den nyeste driver ud via Windows Update. Men der vil også være andre ting, der har behov for at stikke grabberne dybt ned i Windows, som vil give ballade. Har du testet din VPN-klient med Windows 10?
Der har været fem millioner testinstallationer af Windows 10, og mange vil fortsætte som forsøgskaniner og få visse opdateringer lidt før alle andre. Sejt, hvis man gerne vil være først, og rart for de andre, der foretrækker at have pc, som altid virker.
Og så er der den enorme skala af udrulningen, som kan få det hele til at gå i kage. Microsoft har allerede distribueret dele af Windows 10-koden til visse af dem, der har sagt ja til opgraderingen, men millioner af brugere vil forsøge at hente opgraderingen så hurtigt som muligt de næste dage. Microsoft har angiveligt reserveret 40 terabit pr. sekund hos flere internetfirmaer for at klare belastningen. Hvis den kapacitet bliver brugt, vil det formentligt være en rekord.
Opgraderingen kan hentes gratis det næste år - og måske længere, hvis det ikke går helt så hurtigt med at få folk til at skifte, som Microsoft gerne vil have det.
2. Edge er ikke Internet Explorer
Den nye Edge-browser er på én gang den mindst interessante og den mest interessante nyhed i Windows 10. Den skulle - ifølge Microsoft - have en Javascript-motor, der i test er hurtigere end Googles Chrome-browser. I det hele taget er al indmaden i Edge ny, der er intet bevaret fra Internet Explorer, så Microsoft får en ny chance for at genvinde tabte markedsandele.
En væsentlig mangel - eller bonus - i Edge er, at man indtil videre ikke kan installere udvidelser til browseren. Man kan således eksempelvis ikke se live-tv fra TV 2 Play, fordi man ikke kan installere Silverlight.
Derfor vil den velkendte desktop-udgave af Internet Explorer også stadig være en del af Windows 10. Men hvis du ikke har brug for udvidelserne, så prøv Edge.
3. Lær at bruge de virtuelle skriveborde
Flere virtuelle skriveborde er noget, Unix-brugerne har kendt til i årtier. Nu bliver det en indbygget del af Windows. En ny knap på proceslinjen giver mulighed for at få overblik over de åbne vinduer og oprette et nyt skrivebord.
Skrivebordet har sin egen proceslinje og kan sprede sig over flere skærme. Hvis man ikke har brugt virtuelle skriveborde før, så er der fare for, at det bliver noget rod, men når man lærer at fordele sine applikationer mellem flere skriveborde til forskellige opgaver, så er det et nyttigt værktøj. Som nok burde have været et tilbud i Windows for 10 år siden.
4. Du skal vænne dig til Continuum
Windows 8 blev skabt til touch, og det gav problemer for dem, der foretrak mus og tastatur. Omvendt var Windows 7 ikke meget bevendt, hvis man havde en touchskærm. Windows 10 forsøger at bringe de to verdener sammen - og få det bedste ud af det.
Løsningen hedder Continuum - eller det er i hvert fald den foreløbig mest åbenlyse del af Continuum. Der skulle være mere på vej, når Windows 10 kommer til smartphones, Xbox og HoloLens.
Det går ud på, at Windows selv kan opdage, når man på en pc, der både kan fungere som en almindelige pc og som en tablet, skifter mellem de to tilstande. For eksempel ved at folde tastaturet væk eller fjerne det.
Det kræver lidt afprøvning, før man finder ud af, om man helst vil have Windows til bare at skifte automatisk, eller om Windows skal spørge hver gang. Forskellen er, at i tablet-tilstand bliver proceslinjen forenklet og applikationer kører i fuldskærmstilstand.
5. Sæt ikke forventningerne for højt til app-butikken
Windows 10 får en ny udgave af den app-butik, der blev lanceret i Windows 8. Det er dog stadig svært at pege på nogen apps lige nu, som kan overbevise om at vælge dem, frem for en traditionel Windows-applikation eller en webapplikation.
Men hvis Microsoft får held med at overbevise udviklerne om at udvikle Universal Apps, så er der potentiale.
6. Vær klar til at blive forvirret over de nye apps
De nye Windows-apps fra app-butikken kommer til at være Universal Apps, hvilket vil sige apps, der kan køre på alle udgaver af Windows. Men for den enkelte bruger kan nogle af disse apps være forvirrende.
I Windows 10 kører det, der blev lanceret som Metro-apps i testversionen af Windows 8 og siden skiftede navn utallige gange, i særskilte vinduer. Det vil sige, når du går i tablet-mode, så kan de blive rigtige fuldskærms-apps, som de var i Windows 8.
Men selvom de kører i vinduer, så opfører de sig ikke som gammeldags Windows-apps, og derfor vil man opleve, at man i flere apps ikke får noget ud af at højreklikke eller forsøg på at kopiere og indsætte.
7. Cortana bliver handikappet på dansk
Microsoft har opgraderet sin søgemaskine kraftigt de seneste år. Det har vi ikke set noget til Danmark, hvor vi stadig må trækkes med den gamle udgave. Det er ærgerligt, for Windows 10 får sin egen udgave af Cortana-assistenten fra Windows Phone, som faktisk er et brugbart redskab til søgninger.
De seneste rygter går dog på, at Microsoft har flyttet Danmark fra den pulje af lande, hvor den nye Bing og Cortana 'kommer en gang på et ikke-nærmere bestemt tidspunkt', til puljen af lande, hvor den nye Bing rulles ud i næste bølge. Men hvornår det når ud til de danske Windows 10-brugere er uvist.
8. Charm-menuen er væk
Windows 8-brugerne får brug for lidt ekstra tilvænning til Windows 10, uanset om de har elsket eller hadet 'charm-menuen', som kom frem, når man førte musemarkøren ud i ét af hjørnerne i højre side af skærmen. Den er nemlig væk.
Swiper man ind fra højre på en touchskærm får man i stedet det nye notifikationsområde frem, som også indeholder genveje til en række systemindstillinger. Det kan også frembringes ved at klikke på et ikon på proceslinjen.
9. Kontrolpanelet er langt om længe samlet
Mens mange almindelige brugere har klaget over den nye startmenu i Windows 8, så var superbrugerne forvirrede over, at der nu fandtes to steder at pille ved pc-indstillingerne: En ny menu med det nye design og så det velkendte Kontrolpanel.
Nu er der bare én version, som er en hybrid mellem de to. Det fungerer fint, men der er stadigvæk menuer gemt, som ligner designet fra enten Windows 7 eller endda helt tilbage til Windows 2000. Planen skulle dog eftersigende være, at alle indstillinger stadig vil være tilgængelige, men i det nye design. Hvornår er dog et åbent spørgsmål.
10. Startmenuen er tilbage
Windows 10 har fået en startmenu, som ligner lidt det, brugere af Windows 7 eller ældre kender. Men den indeholder også de levende fliser fra Windows 8-menuen. Det kan være lidt forvirrende.
Til gengæld har Microsoft justeret på den flere gange i testfasen, så nu er det faktisk både til at finde genvejen til pc-indstillingerne og til at lukke pc'en. I Windows 8 havde Microsoft fået den idé, at ingen lukkede en pc ved at klikke på en knap, men i stedet bare klappede den bærbare sammen. De er siden heldigvis blevet klogere.
Heldigvis har Microsoft også bevaret en god opfindelse fra Windows 8.1, nemlig superbrugermenuen, som kommer frem ved at højreklikke på startknappen. Hvis du kommer fra Windows 7, så er dén menu nok i virkeligheden én af de funktioner, du vil sætte allermest pris på.
I det sidste testbuild er det eksempelvis her, man finder en direkte genvej til at logge ud som den aktuelle bruger på maskinen.